Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Co to jest liofilizacja żywości?

Co to jest liofilizacja żywości?

Kinga Żuralska

Liofilizowane owoce, warzywa, a nawet mięso cieszą się coraz większą popularnością i stają się coraz łatwiej dostępne. Czym charakteryzują się takie produkty? Czy warto po nie sięgać?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Liofilizacja to proces suszenia produktów, podczas którego odsącza się z nich jedynie wodę. Najpierw produkty są zamrażane, następnie z zamrożonych owoców usuwane jest od 70% do 96% wody. Produkty te zachowują swoje wartości odżywcze oraz smak, mają niezmieniony kształt i formę w przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia. Dzięki temu owoce można dłużej przechowywać, nie psują się, a jednocześnie wyglądają równie apetycznie, jak świeże.

Owoce liofilizowane zachowują piękny wygląd i kolor, dzięki czemu mogą być świetną ozdobą ciast, deserów i innych nie tylko słodkich potraw.

Liofilizaty są lżejsze i mniejsze niż ich konwencjonalne odpowiedniki, więc znakomicie nadają się do tego by je ze sobą zabrać na dłuższą wyprawę.

W zasadzie każdy produkt żywnościowy można poddać liofilizacji. Jedyne wymagania to zawartość wody oraz makroskładników (białek, węglowodanów, tłuszczy) – tak zwanej substancji suchej.

Liofilizowane owoce stanowią świetny dodatek do jogurtu, kefiru, jaglanki, ciasta, koktajlu. Jeśli chcesz zrobić odżywczy i smaczny koktajl, dodaj do niego liofilizowaną jeżynę lub jagodę – napój nabierze pięknego koloru, będzie też miał mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Miłośnikom bardziej egzotycznych smaków na pewno spodoba się liofilizowane mango lub ananas, które doskonale smakują spożywane w postaci przekąski lub dodatku do potraw. Garść liofilizowanego mango, jagód czy truskawek można dodać do domowego muesli, jogurtu z owocami czy batoników zbożowych.

Jako codzienna przekąska bardzo dobrze sprawdzi się też liofilizowany banan. Jest on bogaty odżywczo, zaspokaja głód i na długo zapewnia uczucie sytości.

Do zbożowych ciasteczek czy batoników świetnie pasować będzie też żurawina liofilizowana. To bogate źródło witaminy C i minerałów, jest szczególnie polecana w sezonie grypowo-przeziębieniowym.

Liofilizowane warzywa mogą stanowić dodatek do omletów, ciast lub koktajli. Nadadzą im piękną barwę.

Liofilizowane buraki możesz zastosować jako podstawę do przygotowania barszczu lub do usmażenia i podania jako dodatek do mięsa. Jeśli chcesz poprawić kolor i smak wypieków, dodaj ekologiczne buraki liofilizowane do ciasta.

Wśród liofilizowanych warzyw dostępny jest także jarmuż, szpinak, a także pietruszka, czosnek czy też szczypiorek.

Liofilizowane mięso najlepiej sprawdzi się w formie przekąski. Najczęściej spotkać można wołowinę.

Liofilizowane produkty są bardzo wygodne w przechowywaniu i w użyciu. Zabierają bardzo mało miejsca i nie psują się. Dzięki czemu możemy trzymać schowaną paczkę malin i truskawek w szafce na wszelki wypadek.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

1 / 2 Następna strona