Czy McDonald's nie szkodzi olimpijczykom?

W ostatnim czasie media społecznościowe obiegły fotografie m.in. gigantycznej kolejki przed darmowym McDonaldem w wiosce olimpijskiej [4]. Mało tego, podczas imprezy w Rio musiano wprowadzić ograniczenia co do ilości zamawianych przez jedną osobę porcji fast foodów, gdyż zawodnicy brali po kilkadziesiąt różnych artykułów. Jest to demoralizujące zjawisko, a zawodnikom niestety brakuje instynktu samozachowawczego.

Przeczytaj koniecznie:

Fast food - co zrobić, gdy jesteśmy jego wielkimi fanami?

Owszem, teraz pojawią się pytania, że jednak można jeść niezdrowe pożywienie i reprezentować światowy poziom w swojej dyscyplinie? Ale … jak stwierdził sam Sawan Serasinghe (australijski badmintonista) prezentowane na zdjęciu  fast foody to tylko odskocznia, po wielu miesiącach restrykcyjnej diety.

Fotografię wspomnianego zawodnika ze stertą niezdrowego pożywienia można zobaczyć tutaj: https://www.instagram.com/p/BJExHLCjJ_2/ Jaki jest przekaz takich fotografii? Tworzy się złudzenie, iż pokarm najniższej jakości można pogodzić z wynikiem sportowym lub dobrą sylwetką. Owszem, doraźnie kilka hamburgerów czy porcji frytek nie wyrządzi szkód. Ba, przy skalkulowaniu diety można wręcz … schudnąć jedząc wybrane produkty z McDonald's (np. w ramach 1 posiłku dziennie). Ba, można chudnąć jedząc torty i słodycze, tylko po co? Skład ciała to nie wszystko, a co do większości produktów serwowanych w „restauracjach szybkiej obsługi” istnieją poważne wątpliwości. Począwszy od substancji słodzących w napojach (słodziki, cukier), przez potencjalnie rakotwórczy dodatek e150d (karmel amoniakalno-siarczynowy) [6] obecny np. w coca coli i pepsi coli, przez kwas fosforowy (prawdopodobnie niszczący kości) [7], zaś skończywszy na ilości tłuszczu i soli w serwowanych potrawach. W USA dodatek e150d obecny w ponad 400 różnych pokarmach odpowiada za 25% ekspozycji na kancerogenny  związek 4-MEI. Oczywiście, wg oficjalnych danych potrzeba by wypić 1000 puszek dziennie barwionych e150d napojów, aby osiągnąć poziom 4-MEI (4-Metyloimidazolu) mogący powodować raka. [6] Cóż, chyba lepiej nie eksponować się na kolejny związek mogący mieć trudne do przewidzenia skutki zdrowotne i interakcje z innymi chemicznymi preparatami?

Usain Bolt zjadał w trakcie igrzysk w Beijing 100 kawałków kurczaka dziennie [3], wszystko byłoby dobrze, ale to kurczak z McDonald’s (chicken mcnuggets).

W 6 kawałkach tego kurczaka znajduje się [1]:

  • 268 kcal,
  • 17 g białka,
  • 18 g węglowodanów,
  • 14 g tłuszczy, w tym 1.7 g tłuszczy nasyconych,
  • 1.2 g soli,

Jeżeli Bolt zjadał 100 kawałków, to dziennie dostarczał:

  • 4470 kcal,
  • 280 g białka,
  • 300 g węglowodanów,
  • 235 g tłuszczy,
  • 21 g soli,

Abstrahując od przemysłowego pozyskiwania mięsa z kurczaka i całej góry wątpliwości z tym związanych (od nieznanej jakości paszy, przez różnorakie środki podawane zwierzętom – legalnie lub mniej legalnie) – sama podaż soli w takiej porcji mc nuggets jest zabójcza! Wg zaleceń WHO maksymalna dzienna dawka soli to 5 g dziennie [2], Bolt przekraczał ją ponad 4-krotnie! Również, ostatnia rzecz jakiej potrzebuje sportowiec to gigantyczna podaż kiepskiego jakości tłuszczu – a takiego używa się przecież w popularnych barach szybkiej obsługi. Istnieje wiele pytań i zastrzeżeń nawet co do frytek serwowanych w fast foodach. Wg informacji od McDonalds do smażenia używany jest olej rzepakowy i słonecznikowy [3] (i znowu źle, gdyż olej słonecznikowy nie jest zdrowy dla człowieka, zawiera zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6). A że jest najtańszy, zapewne dominuje w składzie mieszanki.

Podsumowując: z różnorakich pokarmów fast food bardzo często korzystają kulturyści np. Rich Piana. Wielu zawodników chwali się górą niezdrowego pokarmu używanego po zawodach czy też w trakcie ładowania węglowodanami. Czy w tym szaleństwie jest metoda? Czy wolisz zjeść coś co wpływa na twoje zdrowie pozytywnie pod każdym aspektem czy nafaszerowaną tłuszczem i solą imitację, która może przynieść nieznane problemy zdrowotne? Nie zawsze wynik sportowy i sylwetka ucierpią na przygodzie z fast food, jednakże twoje zdrowie?

 

Źródła: 1. http://mcdonalds.pl/files/Tabela-alergenow-i-wartosci-odzywczych.pdf 2. http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2013/salt_potassium_20130131/en/ 3. http://twojepytaniado.mcdonalds.pl/twoje-pytania/# 4. http://www.businessinsider.com/mcdonalds-caps-free-food-at-olympic-village-2016-8?IR=T 5. http://time.com/3912896/usain-bolt-chicken-mcnuggets-olympics/ 6. Caramel Color in Soft Drinks and Exposure to 4-Methylimidazole: A Quantitative Risk Assessment http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4333292/ 7. Is phosphorus intake that exceeds dietary requirements a risk factor in bone health?http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nyas.12300/full#nyas12300-sec-0070