Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Warzywa korzeniowe – dlaczego warto je jeść?

Warzywa korzeniowe – dlaczego warto je jeść?
Zima to czas, w którym ciężko o świeże warzywa. Ceny takich produktów jak brokuły, cukinia, sałata czy papryka często sięgają zenitu. Istnieje jednak wiele warzyw korzeniowych, o których istnieniu często zapominamy. Są one cennym źródłem wartości odżywczych. Co jednak jeszcze ważniejsze, są dostępne przez cały rok, są bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu. Warzywa korzeniowe stanowią idealne rozwiązanie urozmaicenia diety oraz wzbogacenia jej w cenne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. W Polsce wybór warzyw korzeniowych jest bardzo duży. Znajdziemy tu marchew, buraki, pietruszkę, seler, pasternak, topinambur, skorzonerę.

Dlaczego warto po nie sięgać? I co możemy z nich przygotować?

Marchew

Marchew jest bardzo tania i łatwo dostępna. Kupimy ją w każdym warzywniaku czy sklepie spożywczym. Kilogram marchwi to zaledwie 1,99zł.|

Marchew stanowi bogate źródło karotenu i luteiny. Karotenoidy nadają marchewce piękny pomarańczowy kolor, są również przeciwutleniaczami. Marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To z niego w naszym organizmie powstaje witamina A. Beta – karoten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia starzenie, poprawia kondycję skóry. Dzięki niemu przyspieszone jest również opalanie skóry. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż witamina A w nadmiernych ilościach może być toksyczna. Beta- karoten może zapobiegać również rozwojowi chorób nowotworowych. Marchew zawiera również inne witaminy i minerały, m. in. witaminę C, wapń, magnez i potas.

100 gram surowej marchewki dostarcza około 27 kcal, 1g białka, 5g węglowodanów, w tym 2g cukru i 3,6g błonnika. Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, IG = 30. Im bardziej ją rozgotujemy, tym indeks gliekmiczny będzie wyższy.

Jak jeść marchew?

Surowa marchewka sprawdzi się świetnie w roli przekąski, jako tak zwane „coś do pochrupania”. Marchew jest również idealną bazą do przygotowania zup i surówek. Świetnie komponuje się utarta razem z jabłkiem.

Tarta marchewka to także idealna baza do przygotowania pysznych placuszków i wypieku marchewkowego ciasta.

Pietruszka

Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny. Niechętnie sięgamy po nią częściej. Tymczasem w korzeniu pietruszki znajdują się flawonoidy, substancje śluzowe, związki cukrowe oraz sole mineralne. Korzeń pietruszki zawiera również olejek eteryczny, bogaty w substancje psychoaktywne, tj. apiol i mirystycyna. Spożywanie korzenia pietruszki może zmniejszać napięcie mięśni gładkich jelit, a także dróg moczowych. W niewielkim stopniu pobudza również wydzielanie śluzu i soku żołądkowego. Korzeń pietruszki wykazuje również działanie moczopędne. Spożywanie korzenia pietruszki polecane jest w przewlekłym zapaleniu trzustki, przewlekłych chorobach wątroby oraz w dnie moczanowej.

100 gram pietruszki to około 38 kcal, 2,5g białka, 0,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i aż 4,9g błonnika.

Korzeń pietruszki zakupimy bez najmniejszego problemu, koszt to około 3,99zł/kg.

Jak możemy włączyć pietruszkę do diety?

Poza wspomnianą wcześniej włoszczyzną, z pietruszki, marchewki i buraka przygotować możemy pyszne warzywne frytki z ziołami i czosnkiem lub ostrą papryką. Pietruszka może posłużyć również jako dodatek do zupy krem, dobrym pomysłem może być krem z gruszki i pietruszki.

Buraki

Burakom czerwono-fioletową barwę nadają betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. W burakach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C i A, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, a także kwasy jabłkowy, cytrynowy, a także szczawiowy. Znajdziemy w nich również nieorganiczne azotany. Buraki, a także sok z buraków mogą stanowić atrakcyjny dodatek do diety, zarówno w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, jak i sportowców chcących poprawić zdolności wysiłkowe.

Buraki są łatwo dostępne,  zapłacimy za nie niewiele, bo 1,99zł/kg.

100g buraków to około 38 kcal, niecałe 2g białka, śladowe ilości tłuszczu i 9,5g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika.

Buraki znajdują wiele zastosowań. Możemy przyrządzać z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio z buraka, piec, gotować. Na ich bazie upiec można również czekoladowe ciasto. Idealnie nadają się jako dodatek do soków warzywnych oraz do koktajli. Piękny słodki i zdrowy różowy koktajl uzyskamy łącząc sok z buraka, mrożone truskawki, banana i mleko kokosowe.

Podsumowując, gdy ceny cukinii i brokułów sięgają zenitu, zamiast przepłacać sięgajmy po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, seler, pietruszka czy buraki. Warzywa te są smaczne tanie i łatwe w przygotowaniu. Mają również wiele cennych właściwości. Warto włączyć je do swojej diety.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę