Aquafaba- wegański hit czy kit?

W diecie wegańskiej znacząco brakowało zamiennika jednego produktu, to jest białka jaja kurzego. O ile wymyślono już wiele substytutów jajek takich jak papka z siemienia lnianego czy mus z jabłek, o tyle do niedawna nie istniał dobry zamiennik białka kurzego. Zamiennik, który po ubiciu stawałby się puszysty i z powodzeniem zastępował białka w bezie. Aż do momentu odkrycia aquafaby.

Co to jest aquafaba?

Aquafaba to nic innego jak….. woda pozostająca po ugotowaniu ciecierzycy/woda z puszki po ciecierzycy.
Nazwa aquafaby pochodzi od łacińskich słów Aqua – woda oraz faba – fasola.

Pomysł na aquafabę narodził się we Francji. Joël Roessel, kucharz eksperymentujący z kuchnią molekularną, jako pierwszy ubił wodę z cieciorki na puszystą pianę.

Brzmi nieco zniechęcająco? I czy to aby na pewno zdrowe?

Produkty zapuszkowane nie należą do najzdrowszych i nie należy spożywać ich w nadmiarze. Sama aquafaba nie jest  jednak produktem chemicznym czy szkodliwym. Aquafabę możemy pozyskać jednak gotując ziarna ciecierzycy w domu. Redukując wodę, otrzymujemy mętny płyn, lekko kelikowaty. W czasie gotowania do wody przechodzi część składników odżywczych z ciecierzycy. Aquafaba zawiera więc właściwości odżywcze podobne do ciecierzycy, jednak w dużo mniejszym stężeniu. Mówi się o przenikaniu do wody około 5% wartości odżywczych ciecierzycy.

Jak smakuje aquafaba?

Aquafaba ma dość specyficzny, raczej nieprzyjemny zapach, który podczas ubijania wody na pianę staje się bardziej intensywny. Specyficzny zapach ciecierzycy może być również wyczuwalny podczas pieczenia. Jednak gdy ciasto już wystygnie, posmak ciecierzycy powinien zredukować się na tyle, że nie będzie wyczuwalny.

Jak ubijać aquafabę?

Ubijamy ją dokładnie tak samo jak białka jaj. 150 ml aquafaba odpowiada białkom z 3 dużych lub 4 mniejszych jajek.

Wartość odżywcza aquafaby

Jak wspomniałam wcześniej, podczas gotowania ciecierzycy część wartości odżywczych przechodzi do wody. Zawartość kaloryczna i wartość odżywcza aquafaby jest niska.

Do czego można wykorzystać aquafabę?

Świetnie sprawdzi się do przygotowania wegańskiej bezy, puszystego musu czekoladowego, muffinek, wegańskiego majonezu, wegańskich ciast, lodów, nugatów.

Hit czy kit?

Białka jaj mają wyższą wartość odżywczą i jeśli nie mamy powodów by z nich rezygnować, stanowią lepszy element naszej diety niż woda po ugotowaniu ciecierzycy.

Jeśli jednak ze względów ideologicznych lub z powodu alergii pokarmowych musimy zrezygnować z jaj, aquafaba może stanowić bardzo atrakcyjny zamiennik białek jaj. Nie zastąpi ich co prawda pod kątem walorów odżywczych, ale pozwoli nam z powodzeniem przygotować nawet takie rzeczy jak beza.