Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czy powinniśmy myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?

Czy powinniśmy myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?

Kinga Żuralska - Trener Personalny

W pierwszej kolejności pamiętajmy zawsze o umyciu rąk. Owoce i warzywa powinniśmy myć nawet wówczas, gdy wydają się nam czyste. Być może są one wolne od piasku, mogą być również wolne od zanieczyszczeń chemicznych, jednak z pewnością znajdują się na nich bakterie i drobnoustroje.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Od dziecka uczeni jesteśmy, by myć ręce przed posiłkiem, a także owoce i warzywa przed ich spożyciem. Często jednak lekceważymy te zasady lub zwyczajnie o nich zapominamy. Będąc w biegu kupujemy jabłko w sklepie i po prostu je zjadamy. Czy takie postępowanie może być dla nas niebezpieczne? Dlaczego powinniśmy myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?

Płukanie warzyw i owoców pod strumieniem bieżącej wody ma na celu nie tylko usunięcie  z ich powierzchni zanieczyszczeń mechanicznych w postaci piachu, błota, ale również jak największej ilości mikroorganizmów – w tym larw pasożytów, a także substancji chemicznych, jakie stosowane są podczas upraw, transportu i przechowywania żywności. Dokładne wypłukanie owoców pozwala pozbyć się resztek szkodliwych nawozów sztucznych – azotanów i azotynów.

Okazuje się jednak, że opłukiwanie owoców i warzyw zimną wodą nie jest wystarczające i na niewiele się zda.

Według badań ponad jedna trzecia Polaków spożywa warzywa i owoce bez ich wcześniejszego umycia. Jedynie co piąty Polak opłukuje pod wodą produkty, które spożywane są bez obierania.

Jak myć owoce i warzywa?

Najlepszym sposobem na dokładne umycie warzyw i owoców jest przygotowanie płukanki w roztworze zasadowym. W litrze wody należy rozpuścić łyżkę sody kuchennej. W tak przygotowanym płynie płuczemy owoce i warzywa przez kilka minut. Najlepiej wykonać to od razu po ich zakupieniu. Następnie osuszamy je i przechowujemy w niskiej temperaturze.

Płukankę do mycia warzyw i owoców można przygotować również dodając do litra wody pół szklanki octu lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Dobrym rozwiązaniem będzie również dokładne płukanie pod ciepłą, bieżącą wodą. Należy to jednak zrobić bardzo dokładnie, płukanie trwać powinno około dwie minuty.

Dokładnego mycia wymagają owoce cytrusowe. W ich przypadku bardzo często stosuje się woskowanie oraz substancje grzybobójcze. Cytrusy należy myć w gorącej wodze (60-70st. C), stosując najlepiej szczoteczkę. Pozwoli to na pozbycie się z nich tiabendazolu i wosków.

W jednym z badań wykazano, że dokładne mycie warzyw i owoców pomaga zredukować ilość zgromadzonych w nich pestycydów. Wykazano, że mycie pozwala na zredukowanie ilości endosulfanu średnio ponad 20-krotnie.

Jeśli zdarzy nam się chwycić na straganie kilka truskawek czy śliwek nie powinno nam się nic stać. Pamiętajmy jednak, że spożywanie niemytych warzyw i owoców nie jest zalecane. Szczególną ostrożność zachować należy w przypadku dzieci, a także osób z obniżoną odpornością czy skłonnościami do problemów trawiennych i jelitowych. Dość łatwo bowiem w taki sposób doprowadzić do bólu brzucha, biegunki czy wymiotów.

A co z myciem mięsa?

Większość z nas przed przyrządzeniem mięsa płucze je pod wodą z kranu. Okazuje się jednak, że to błąd. Wbrew pozorom, umycie mięsa pod bieżącą wodą nie usuwa z niego bakterii, a jedynie rozpryskuje je na wszystkie strony. Myjąc kurczaka pod kranem, rozsiewamy bakterie na swoje ubranie oraz inne przedmioty, które znajdują się w okolicy zlewu.

Mycie mięsa daje nam subiektywne poczucie tego, że jest ono czyste, jednak znacznie lepsze działanie odkażające ma obróbka cieplna w odpowiedniej temperaturze. Jeśli więc nie spożywamy mięsa i ryb w postaci surowej, nie musimy ich myć. Ich pieczenie, gotowanie czy smażenie pozwoli na usunięcie bakterii i drobnoustrojów. Dokładnego mycia wymagają natomiast deski do krojenia i noże, których używamy do przygotowania mięsnego czy rybnego dania. Najlepiej jest je wyczyścić najpierw detergentem, a następnie preparatem odkażającym. Konieczne jest również dokładne umycie rąk. Podobnie jak w przypadku drobiu i mięsa unikaj mycia surowych ryb, w celu zmniejszenia ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii po całej kuchni.

Myj puszki

Pijesz napoje z puszki? Koniecznie umyj górę puszki, która przykładasz do ust. Napoje w puszkach przechowywane są w magazynach i często ulegają zabrudzeniu. Niewiele osób ma świadomość, że na ich powierzchni znajduje się mnóstwo zarazków i kurzu. Warto pamiętać, że puszki z napojami przechowywane są w różnych warunkach i mogą mieć styczność z groźnymi bakteriami. Powstała nawet plotka mówiąca o tym, że na aluminiowych puszkach znajdował się wyschnięty szczurzy mocz zawierający bakterie z rodziny Leptospira, która powoduje groźną, ale bardzo rzadką chorobę – leptospirozę. Zarażenie się tą chorobą poprzez picie napoju z zabrudzonej puszki jest bardzo mało prawdopodobne. Niemniej jednak warto oczyścić puszkę, zanim napijemy się z niej napoju.

Podsumowując, nauczeni jesteśmy by myć mięso i ryby przed ich przygotowaniem, natomiast bardzo często zapominamy o myciu owoców i warzyw, które w dużej mierze spożywamy w postaci surowej. Okazuje się, że postępować powinniśmy dokładnie odwrotnie. Warzywa i owoce wymagają dokładnego mycia – samo opłukanie pod bieżącą wodą nie jest wystarczające, by pozbyć się pozostałości pestycydów oraz bakterii i drobnoustrojów. Natomiast surowego mięsa i ryb myć nie powinniśmy. Bieżąca woda nie usunie bakterii, a jedynie rozprzestrzeni je po całej kuchni.

Zawsze pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk, zarówno przed przystąpieniem do przygotowania posiłku, jak również przed jego spożyciem.



W artykule mówimy o: Zdrowie