Czy powinniśmy myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?

W pierwszej kolejności pamiętajmy zawsze o umyciu rąk. Owoce i warzywa powinniśmy myć nawet wówczas, gdy wydają się nam czyste. Być może są one wolne od piasku, mogą być również wolne od zanieczyszczeń chemicznych, jednak z pewnością znajdują się na nich bakterie i drobnoustroje.

Od dziecka uczeni jesteśmy, by myć ręce przed posiłkiem, a także owoce i warzywa przed ich spożyciem. Często jednak lekceważymy te zasady lub zwyczajnie o nich zapominamy. Będąc w biegu kupujemy jabłko w sklepie i po prostu je zjadamy. Czy takie postępowanie może być dla nas niebezpieczne? Dlaczego powinniśmy myć owoce i warzywa przed ich zjedzeniem?

Płukanie warzyw i owoców pod strumieniem bieżącej wody ma na celu nie tylko usunięcie  z ich powierzchni zanieczyszczeń mechanicznych w postaci piachu, błota, ale również jak największej ilości mikroorganizmów – w tym larw pasożytów, a także substancji chemicznych, jakie stosowane są podczas upraw, transportu i przechowywania żywności. Dokładne wypłukanie owoców pozwala pozbyć się resztek szkodliwych nawozów sztucznych – azotanów i azotynów.

Okazuje się jednak, że opłukiwanie owoców i warzyw zimną wodą nie jest wystarczające i na niewiele się zda.

Według badań ponad jedna trzecia Polaków spożywa warzywa i owoce bez ich wcześniejszego umycia. Jedynie co piąty Polak opłukuje pod wodą produkty, które spożywane są bez obierania.

Jak myć owoce i warzywa?

Najlepszym sposobem na dokładne umycie warzyw i owoców jest przygotowanie płukanki w roztworze zasadowym. W litrze wody należy rozpuścić łyżkę sody kuchennej. W tak przygotowanym płynie płuczemy owoce i warzywa przez kilka minut. Najlepiej wykonać to od razu po ich zakupieniu. Następnie osuszamy je i przechowujemy w niskiej temperaturze.

Płukankę do mycia warzyw i owoców można przygotować również dodając do litra wody pół szklanki octu lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Dobrym rozwiązaniem będzie również dokładne płukanie pod ciepłą, bieżącą wodą. Należy to jednak zrobić bardzo dokładnie, płukanie trwać powinno około dwie minuty.

Dokładnego mycia wymagają owoce cytrusowe. W ich przypadku bardzo często stosuje się woskowanie oraz substancje grzybobójcze. Cytrusy należy myć w gorącej wodze (60-70st. C), stosując najlepiej szczoteczkę. Pozwoli to na pozbycie się z nich tiabendazolu i wosków.

W jednym z badań wykazano, że dokładne mycie warzyw i owoców pomaga zredukować ilość zgromadzonych w nich pestycydów. Wykazano, że mycie pozwala na zredukowanie ilości endosulfanu średnio ponad 20-krotnie.

Jeśli zdarzy nam się chwycić na straganie kilka truskawek czy śliwek nie powinno nam się nic stać. Pamiętajmy jednak, że spożywanie niemytych warzyw i owoców nie jest zalecane. Szczególną ostrożność zachować należy w przypadku dzieci, a także osób z obniżoną odpornością czy skłonnościami do problemów trawiennych i jelitowych. Dość łatwo bowiem w taki sposób doprowadzić do bólu brzucha, biegunki czy wymiotów.

A co z myciem mięsa?

Większość z nas przed przyrządzeniem mięsa płucze je pod wodą z kranu. Okazuje się jednak, że to błąd. Wbrew pozorom, umycie mięsa pod bieżącą wodą nie usuwa z niego bakterii, a jedynie rozpryskuje je na wszystkie strony. Myjąc kurczaka pod kranem, rozsiewamy bakterie na swoje ubranie oraz inne przedmioty, które znajdują się w okolicy zlewu.

Mycie mięsa daje nam subiektywne poczucie tego, że jest ono czyste, jednak znacznie lepsze działanie odkażające ma obróbka cieplna w odpowiedniej temperaturze. Jeśli więc nie spożywamy mięsa i ryb w postaci surowej, nie musimy ich myć. Ich pieczenie, gotowanie czy smażenie pozwoli na usunięcie bakterii i drobnoustrojów. Dokładnego mycia wymagają natomiast deski do krojenia i noże, których używamy do przygotowania mięsnego czy rybnego dania. Najlepiej jest je wyczyścić najpierw detergentem, a następnie preparatem odkażającym. Konieczne jest również dokładne umycie rąk. Podobnie jak w przypadku drobiu i mięsa unikaj mycia surowych ryb, w celu zmniejszenia ryzyka rozprzestrzenienia się bakterii po całej kuchni.

Myj puszki

Pijesz napoje z puszki? Koniecznie umyj górę puszki, która przykładasz do ust. Napoje w puszkach przechowywane są w magazynach i często ulegają zabrudzeniu. Niewiele osób ma świadomość, że na ich powierzchni znajduje się mnóstwo zarazków i kurzu. Warto pamiętać, że puszki z napojami przechowywane są w różnych warunkach i mogą mieć styczność z groźnymi bakteriami. Powstała nawet plotka mówiąca o tym, że na aluminiowych puszkach znajdował się wyschnięty szczurzy mocz zawierający bakterie z rodziny Leptospira, która powoduje groźną, ale bardzo rzadką chorobę – leptospirozę. Zarażenie się tą chorobą poprzez picie napoju z zabrudzonej puszki jest bardzo mało prawdopodobne. Niemniej jednak warto oczyścić puszkę, zanim napijemy się z niej napoju.

Podsumowując, nauczeni jesteśmy by myć mięso i ryby przed ich przygotowaniem, natomiast bardzo często zapominamy o myciu owoców i warzyw, które w dużej mierze spożywamy w postaci surowej. Okazuje się, że postępować powinniśmy dokładnie odwrotnie. Warzywa i owoce wymagają dokładnego mycia – samo opłukanie pod bieżącą wodą nie jest wystarczające, by pozbyć się pozostałości pestycydów oraz bakterii i drobnoustrojów. Natomiast surowego mięsa i ryb myć nie powinniśmy. Bieżąca woda nie usunie bakterii, a jedynie rozprzestrzeni je po całej kuchni.

Zawsze pamiętajmy o dokładnym umyciu rąk, zarówno przed przystąpieniem do przygotowania posiłku, jak również przed jego spożyciem.