Tłuszcze trans - gdzie je znajdziemy?

Najbardziej szkodliwymi dla zdrowia kwasami tłuszczowymi są tłuszcze trans. Są to utwardzone oleje roślinne, które powstają w procesie uwodornienia. Płynne oleje zmieniają konsystencję na stałą lub miękką formę, idealną do smarowania. Proces uwodorniania sprawia, że podczas wysokiego ciśnienia zachodzą zmiany na poziomie atomowym i jedno lub więcej podwójnych wiązań w kwasie tłuszczowym zostaje zmienione w nienaturalną formę trans. Proces utwardzania sprawia, że oleje roślinne pozbawione zostają wszelkich zdrowotnych właściwości i stają się produktem niezdrowym.

Naturalna forma a produkty przetworzone

Niewielkie ilości naturalnych kwasów tłuszczowych trans można znaleźć w mięsie (wołowina i baranina) czy nabiale. W maśle znajdziemy izomery trans, czyli kwas wakcenowy i skoniugowany kwas linolowy CLA. Mają one bardzo duże działanie antyoksydacyjne, ich wpływ jest pozytywny.

Utwardzone tłuszcze są składnikiem wielu przetworzonych produktów, takich jak margaryna, herbatniki, ciasta i ciasteczka. Tłuszcze te nie dają żadnych korzyści żywieniowych, a wyniki badań wielokrotnie pokazały, że mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powodują problemy z płodnością, mogą być niebezpieczne dla kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Zwiększają ryzyko chorób serca, depresji i nowotworów.

Jakich produktów unikać?

  1. Słone przekąski takie jak chipsy, chrupki, paluszki, krakersy. Dzięki tłuszczom trans są bardziej chrupkie i lepiej smakują. Im bardziej chrupiące chipsy lub krakersy, tym więcej utwardzonych olejów roślinnych zawierają.  Mogą nawet zawierać do 3,2 g na paczkę.

  2. Słodycze - przede wszystkim pączki, gdyż są smażone w tłuszczach używanych wielokrotnie, a także ciasta, ciastka, herbatniki, biszkopty, różne produkty czekoladowe i batony. Zawierają niewinnie brzmiące określenie „tłuszcz roślinny”, pod którym kryją się utwardzone oleje.

  3. Fast-foody - frytki oraz wszystkie dania smażone na głębokim tłuszczu. Te produkty są smażone w wielokrotnie używanych olejach roślinnych.

  4. Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów oraz majonez. Dzięki tłuszczom trans mają dłuższy termin przydatności.

Ciekawostki

W 2016 roku,  w USA nakazano oznaczać na opakowaniu, iż produkt zawiera tłuszcze trans. Efektem czego, spożycie tłuszczy trans spadło w USA o 78%.

Producenci żywności w USA mają czas do 2018 roku na wyeliminowanie tłuszczy trans z receptur  swoich produktów. 
Oznacza to, że amerykańskie fast foody nie będą daniami do tak oczywistej negacji i na pewno będą znacznie zdrowsze niż produkty europejskie.

Podobnie do poroblemu podeszła Norwegia - Brawo!