Witamina D ogranicza ryzyko cukrzycy typu II

Witamina D ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Okazuje się, że osoby, które posiadają niski poziom witaminy D3 we krwi częściej chorują na cukrzycę typu II, niż osoby, które posiadają witaminę na poziomie optymalnym.

Naukowcy przeanalizowali badania 903 mieszkańców zamieszkujących Kalifornię, którzy w latach 1997-1999 byli badani pod kątem chorób metabolicznych. Średnia wieku wynosiła 74 lata i żaden z nich nie chorował na cukrzycę. Kolejno osoby badane były monitorowane do 2009 r.

Po analizie badań okazało się, że osoby mające wyższe stężenie witaminy D we krwi mają najmniejsze szanse na to, aby rozwinęła się u nich cukrzyca typu II. Grupa, która posiadała wysokie stężenie witaminy D aż pięciokrotnie mniej chorowała na cukrzycę typu II, niż osoby posiadające niski poziom witaminy.

Badanie wymaga rozszerzenia, aby sprawdzić, czy 25-hydroksywitamina D może ograniczyć działania zmierzające ku rozwojowi cukrzycy typu II oraz zahamować przejście z cukrzycy typu I w typ II.