Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Witamina D ogranicza ryzyko cukrzycy typu II

Witamina D ogranicza ryzyko cukrzycy typu II

Tomasz Maciołek

Witamina D ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Okazuje się, że osoby, które posiadają niski poziom witaminy D3 we krwi częściej chorują na cukrzycę typu II, niż osoby, które posiadają witaminę na poziomie optymalnym.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Naukowcy przeanalizowali badania 903 mieszkańców zamieszkujących Kalifornię, którzy w latach 1997-1999 byli badani pod kątem chorób metabolicznych. Średnia wieku wynosiła 74 lata i żaden z nich nie chorował na cukrzycę. Kolejno osoby badane były monitorowane do 2009 r.

Po analizie badań okazało się, że osoby mające wyższe stężenie witaminy D we krwi mają najmniejsze szanse na to, aby rozwinęła się u nich cukrzyca typu II. Grupa, która posiadała wysokie stężenie witaminy D aż pięciokrotnie mniej chorowała na cukrzycę typu II, niż osoby posiadające niski poziom witaminy.

Badanie wymaga rozszerzenia, aby sprawdzić, czy 25-hydroksywitamina D może ograniczyć działania zmierzające ku rozwojowi cukrzycy typu II oraz zahamować przejście z cukrzycy typu I w typ II.