ALLNUTRITION - Cooking Spray

Smażenie to nasz ulubiony sposób obróbki termicznej. Niestety wraz z błędami i przyzwyczajeniami żywieniowymi w wielu rodzinach utrwaliło się przekonanie, iż jest ono niezdrowe i jednym z pierwszych kroków, jakie warto poczynić w zmianie nawyków żywieniowych jest jego eliminacja.

Jest w tym trochę prawdy i wynika ona przede wszystkim z tego, że w większość gospodarstw domowych stosuje się złe tłuszcze do smażenia. Dominują na naszej patelni takie produkty, jak:

  • olej słonecznikowy,
  • masło, (zwykłe)
  • olej z pestek winogron,
  • margaryna.

Zdecydowanie nie nadają się one do smażenia przede wszystkim z uwagi na ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6, których w naszej diecie nie brakuje, a zaburzenie proporcji w stosunku do omega 3 jest jednym z podstawowych czynników problemów zdrowotnych w dzisiejszych czasach. Poza tym w wyniku tego typu smażenia powstaje utleniony cholesterol, który jest jednym z głównych czynników zaburzających naszą gospodarkę lipidową i prowadzącym do powstawania zmian miażdżycowych.

Z tego też względu firma Allnutrition dołączyła do swojego asortymentu suplementów "bezkaloryczny" olej do smażenia, który dostępny mamy w dwóch wariantach: oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego:

  • Allnutrition Cooking Spray Olive Oil 200 ml,
  • Allnutrition Cooking Spray Canola Oil 200 ml.

Właściwości Cooking Spray

  • bardzo ekonomiczny, zawiera aż 909 porcji w jednej puszcze,
  • zawiera tylko 0,2 g tłuszczu w jednej porcji,
  • idealny zamiennik popularnych form tłuszczu do smażenia i pieczenia,
  • niezwykle przydatny dla osób kontrolujących podaż kalorii w diecie (tylko 2 kcal w porcji)
  • zdrowa alternatywa dla popularnych tłuszczów smażalniczych,
  • nadaje przyjemny smak i zapach smażonym lub pieczonym potrawom,
  • zmniejsza ryzyko powstawania wolnych rodników w czasie smażenia,
  • nie powoduje przemiany cholesterolu do jego utlenionej formy,
  • nie zawiera kwasów tłuszczowych omega 6, jak w przypadku wielu popularnych tłuszczów do smażenia.

Zastosowanie Cooking Spray

  • smażenie,
  • pieczenie,
  • grillowanie.

Dawkowanie Cooking Spray

Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach jego stosowania i przechowywania. Wyróżnić można:

  • nie należy przechowywać go w lodówce, co mogłoby spowodować zgęstnienie i zatkanie dozownika,
  • warto przechowywać puszkę z dala od źródeł ciepła z uwagi na opakowanie, które jest pod ciśnieniem,
  • nie stosować produktu w czasie, gdy ogień jest odpalony,
  • wstrząsnąć puszkę przed każdym jej użyciem,
  • psikać na patelnię lub blachę równo, w odległości około 20 cm przez kilka sekund.

Z czym łączyć Cooking Spray?

W sytuacji, gdy chcemy smażyć większy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego smażenia możemy zastępować produkt olejem kokosowym, dzięki któremu długie smażenie będzie bardziej efektywne:

Usmażone produkty bez problemu przechować można lub zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły, w dobrej jakości pojemnikach na żywność: pojemniki

Podsumowanie

Każdy, kto do tej pory myślał, że smażenie jest procesem negatywnie wpływającym na jego zdrowie, bez wątpienia znajdzie ciekawą alternatywę, aby produkt był nie tylko zdrowy, ale i pyszny w smaku. Zdecydowanie warto zwrócić na to uwagę.