Piwo na diecie, a także 6 ciekawych wskazówek dla trenujących

Czy na diecie można pić piwo? Czy zdrowa dieta to taka, w której znajduje się minimalna ilość tłuszczów i soli? Czy sól jest nam potrzebna? Jak częste jedzenie fast foodów wpływa na twoje problem ze staniem się ojcem? W jakich produktach znajduje się miedź i dlaczego jest ci potrzebna? Odpowiedz na te i kilka innych pytań znajdziesz w dzisiejszym artykule.

CZY MOŻNA PIĆ PIWO PODCZAS REDUKCJI?

Na temat wpływu piwa na masę ciała i wyniki sportowe krąży wiele, często sprzecznych opinii. Z jednej strony piwo uznawane jest za trunek wyjątkowo niesprzyjający redukcji, picie piwa doczekało się nawet powiedzenia „brzuch piwny”, który to właśnie na skutek picia piwa ma rosnąć. Z drugiej strony są i osoby, które uważają, że piwo to jeden z najlepszych izotoników i uzupełniają w ten sposób węglowodany po wykonanym treningu. Jak w rzeczywistości trunek ten wpływ na masę ciała i skład ciała? Czy można pić je w trakcie odchudzania?

Jedne ze stosunkowo nowych badań powiązały kluczowy związek znajdujący się w piwie z utratą masy ciała. MHBA nazywane dojrzałymi kwasami gorzkiego chmielu, powstają one, gdy piwo jest przechowywane przez długi czas, mogą być również ekstrahowane z kwiatów chmielu - nadających piwu jego smak i gorycz. Naukowcy podzielili prawie 200 osób z nadwagą na dwie grupy i jedna grupa otrzymywała MHBA, drugiej podawano placebo. Nie wprowadzano żadnych zmian związanych ze zwiększeniem wysiłku fizycznego lub zmian w diecie. Po 12 tygodniach osoby otrzymujące MHBA straciły prawie trzy centymetry tłuszczu brzusznego.

Nie wyciągajmy jednak zbyt optymistycznych wniosków.

Piwo jest trunkiem kalorycznym. Ilość kalorii znajdująca się w piwie  najwyższej zawartości chmielu zniweluje pozytywne efekty MHBA.

Sięganie po piwo w trakcie redukcji wydaje się posunięciem mało rozsądnym. Nie dość, że dostarcza sporo kcal to jeszcze pobudza łaknienie. Nie oznacza to jednak, że należy wystrzegać się go za wszelką cenę i w każdych okolicznościach.

JEDZ BŁONNIK - OGRANICZ RYZYKO CHOROBY SERCA

Zjadanie każdego 16 g błonnika pochodzącego z produktów pełnoziarnistych może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 9%.

Taką ilość błonnika dostarczysz zjadając przykładowo trzy kromki chleba żytniego razowego, 5 łyżek płatków owsianych, woreczek kaszy lub ryżu.

JEDZ ZDROWE TŁUSZCZE I UTRZYMUJ PRAWIDŁOWĄ WAGĘ CIAŁA

W badaniach wykazano, że dieta śródziemnomorska, z naciskiem na oliwę z oliwek i orzechy, spowodowała większy spadek masy ciała w porównaniu z dietą niskotłuszczową. Wszystko wskazuje na to, że naturalna żywność zasobna w zdrowe tłuszcze jest lepsze dla utraty tkanki tłuszczowej niż produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, zawierające skrobię i cukier.

FAST FOOD SZKODLIWY DLA ZDROWIA

Nieustannie pojawiają się kolejne badania wskazujące na szkodliwy wpływ tak zwanej żywności fast food na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Opieranie swojego menu na hamburgerach, frytkach, coli, kebabie i pizzy to droga do rozwoju otyłości, próchnic, cukrzycy typu II, uszkodzenia nerek, a także rozwoju depresji i bezpłodności!

Spożywanie niskojakościowej żywności, do jakiej bez wątpienia należą dania fast food, może negatywnie wpływać na ilość i żywotność plemników.

MIEDŹ WZMACNIA METABOLIZM

Badania przeprowadzone w przez naukowców w Kalifornii wykazały, że miedź odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie tłuszczów, działając jako regulator: "Im więcej miedzi, tym więcej tłuszczów ulega rozkładowi" - mówią autorzy badania. Organizm ludzki nie może wytwarzać miedzi, więc jedz mnóstwo zielonych liści, grzybów, nasion, orzechów, fasoli i skorupiaków, aby uzyskać zalecane 700 mikrogramów dziennie.

TRENING WPŁYWA NA KONTROLĘ APETYTU

Długi dzień w pracy, spędzony na intensywnej pracy umysłowej, może skutkować wieczoną chęcią jedzenia i problemami z okiełznaniem aptetytu.  Naukowcy odkryli jednak, że można okiełznać aptetyt! Wystarczy wykonać trening trwający minimum 15 minut. W Alabamie przeprowadzono badanie, w którym udział brali  absolwenci zajęć matematycznych. Połowa grupy poproszono o ochłodzenie się przez 15 minut; druga grupa miała za zadanie 15-minutową sesję na bieżni HIIT. Obie grupy otrzymały następnie pizzę. Ci studenci, którzy wykonali krótki trening jedli około 25 mniej kalorii, niż ci, którzy treningu nie wykonywali. Różnica nie była ogromną, ale jeśli połączymy to z wysiłkiem fizycznym, który wykonali, różnica wynosiła około 200 kalorii.

ZBYT MAŁA ILOŚĆ SOLI MOŻE BYĆ SZKODLIWA

Zbyt duża konsumpcja soli od dawna wiązana jest z wysokim ciśnieniem krwi, wrzodami żołądka i zmniejszoną funkcją mózgu. Stosunkowo nowe badania wykazały jednak, że zbyt mała ilość soli może być nawet gorsza!

Wykazano, że spożycie zbyt małej ilości soli było związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, niezależnie od wysokiego ciśnienia krwi.

W celu zachowania zdrowia należy spożywać ilość soli zbliżoną do zaleceń. W przypadku intensywnego wysiłku fizycznego zapotrzebowanie na sód wzrasta i należy przyjmować zwiększoną ilość soli.