Czy tłusty ser jest zdrowy?

Chyba niewiele jest ludzi na świecie, którzy nie lubią jeść serów. Przy tak ogromnym wyborze gatunków, smaków, konsystencji, nie da się nie znaleźć czegoś dla siebie. Sery to źródło nasyconych tłuszczy, przez co wielu lekarzy i dietetyków sugeruje ograniczyć je w swojej diecie. Czy ser może być szkodliwy dla Twojego serca?

Ser a tłuszcze nasycone

Mały kawałek sera cheddar ma około 6 gramów tłuszczów nasyconych. Według American Heart Association należy ograniczyć kalorie z tłuszczów nasyconych do nie więcej, niż 7% całkowitej liczby kalorii. Oznacza to, że osoba, której zapotrzebowanie wynosi 2000 kalorii, nie powinna przekroczyć 14 gram tłuszczów nasyconych dziennie. Mały kawałek sera cheddar to już prawie połowa!

Co jest takiego złego w tłuszczach nasyconych?

Wcześniejsze badania pokazują, że podnoszą one poziom złego cholesterolu LDL, który zatyka tętnice i prowadzi do chorób serca. Nowsze badania rzucają trochę inne światło na ten temat. Takie rozbieżności nie dają nam jasnej odpowiedzi. Mimo wszystko, American Heart Association podtrzymuje swoje zalecenia dotyczące ograniczenia tłuszczów nasyconych.

A co mówią te nowe badania?

Wykonali je duńscy naukowcy. Porównywali wpływ spożywania masła i sera na poziom cholesterolu LDL. Uczestnicy spożywali tłuszcze nasycone stanowiące około 13% kalorii zjadanych w ciągu dnia. Wszyscy jedli tyle samo tłuszczu, ale w różnej postaci - jedni masło, drudzy ser. Po zakończeniu eksperymentu zbadano uczestników i okazało się, że w grupie spożywającej masło zwiększył się poziom LDL, a w grupie serowej nie. Dla miłośników sera to z pewnością pocieszająca informacja.

Wapń zawarty w serze

Jak to się dzieje, że tłuszcz nasycony w serze nie podnosi złego cholesterolu LDL? Jedna z teorii mówi, że wapń w serze niweluje działanie tłuszczów nasyconych. Pojedynczy plasterek sera cheddar stanowi jedną piątą dziennego zapotrzebowania na wapń. Co więcej, wapń zawarty w serze przynosi o wiele więcej korzyści zdrowotnych, niż wapń przyjmowany w postaci suplementów. Trzeba jednak przyznać, że oba źródła trochę się uzupełniają, bo zarówno suplementy, jak i źródła pokarmowe, przynoszą nam korzyści.

Jakie jeszcze korzyści zdrowotne mogą przynieść sery?

Ser zawiera dużo kalorii, ale dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jest także produktem bardzo sycącym. Pojedynczy plasterek sera cheddar zawiera aż 7 g białka. I choć ser jest smaczny i można by się obawiać, że jedzenie go będzie wciągać, to jego kolejną zaletą jest to, że przez dużą zawartość tłuszczu oraz intensywny smak jest produktem dość sycącym i może nas usatysfakcjonować nawet niewielka porcja. Ser jest także świetnym źródłem kwasu tłuszczowego CLA (sprzężony kwas linolowy). Niektóre badania sugerują, że CLA ma działanie przeciwnowotworowe i może wspomagać utratę tłuszczu, zwiększając jednocześnie beztłuszczową masę ciała. I choć była już mowa o wapniu, to warto sobie przypomnieć, że odpowiada on też za zdrowie kości. Jak widać jedzenie serów przynosi wiele korzyści.

Podsumowanie

Jedzenie sera z umiarem jest dobrym sposobem na uzupełnienie białka i wapnia w diecie. Ser nie podnosi nam poziomu złego cholesterolu LDL, więc można go jeść bez obaw. Bez obaw, ale wciąż z umiarem, ponieważ jest dość kaloryczny i może nam znacznie zakłócić nasze założenia dietetyczne. Dodanie sera w umiarkowanych ilościach do diety jest całkiem dobrą i korzystną dla naszego zdrowia opcją. 

Źródła: Am J Clin Nutr, grudzień 2011 r. Obj. 94 nr 6 1479–1484. BMJ 2010; 341 doi: 10.1136 / bmj.c3691. Am J Clin Nutr. 2007 maja; 85 (5): 1203–11.