Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Czosnek i cebula w walce z rakiem! Badania naukowe

Czosnek i cebula w walce z rakiem! Badania naukowe

Maciej Sulikowski - Knife

Czosnek (Allium sativum) i cebula (Allium cepa) są jednymi z najstarszych ze wszystkich uprawianych roślin i są wykorzystywane jako dodatek do spożywanych pokarmów, a nawet do celów leczniczych.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Istnieją niezliczone korzyści związane z regularnym spożywaniem czosnku i cebuli. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie, zmniejszające poziom homocysteiny oraz lipidów, w tym cholesterolu. Zmniejszają także ryzyko miażdżycy.

Osoby stosujące SAA obowiązkowo powinny sięgać po cebulę i czosnek ze względu na działanie przeciwpłytkowe (SAA nasilają negatywne zjawiska, zwiększają ryzyko zakrzepowo-zatorowe). Ponadto SAA mają negatywny wpływ na ciśnienie krwi, czosnek i cebula mogą mieć wpływ na jego obniżenie.

Czosnek i cebula, a nowotwory

Badania  sugerują zapobiegawczy wpływ spożywania tych warzyw  na raka żołądka, jelita grubego i prostaty, chociaż wciąż brakuje dowodów na działanie ochronne przeciwko rakowi np. piersi. W szczególności w populacyjnym badaniu przeprowadzonym na 238 pacjentach z rakiem prostaty i 471 osobach kontrolnych płci męskiej, zbadano związek między spożyciem warzyw Allium a ryzykiem raka prostaty.  Stwierdzono, że mężczyźni którzy spożywali najwięcej warzyw z grupy Allium (> 10 g dziennie) byli narażeni na istotne niższe ryzyko powstania raka prostaty niż ci z kategorii najniższego spożycia (2,2 g dziennie). Zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z warzywami Allium było niezależne od wielkości ciała, spożycia innych pokarmów i całkowitego spożycia kalorii, było bardziej wyraźne u mężczyzn z wczesnym, niż z zaawansowanym rakiem prostaty.

Badania eksperymentalne wykazały, że aktywność chemoprewencyjna warzyw Allium jest związana z ich zawartością związków siarki organicznej. Chociaż sposób, w jaki te związki działają antynowotworowo nie jest w pełni zrozumiały, zaproponowano kilka hipotez.  Preparaty czosnkowe wykazują działanie wychwytujące rodniki i zmniejszają peroksydację lipidów.

Podsumowując

Obiecujące dane z badań klinicznych sugerują, że regularne spożywanie czosnku i cebuli może zapobiegać rakowi prostaty. Pochodzące z cebuli związki siarkowe, mogą, przynajmniej częściowo, być odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe.


Źródła: Kamila Wala1, Martyna Kuczyńska1, Zygmunt Zdrojewicz „Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych” A A Izzo, R Capasso,1 and F Capasso „Eating garlic and onion: a matter of life or death" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364754/


W artykule mówimy o: Recover 40+