Czosnek i cebula w walce z rakiem! Badania naukowe

Czosnek (Allium sativum) i cebula (Allium cepa) są jednymi z najstarszych ze wszystkich uprawianych roślin i są wykorzystywane jako dodatek do spożywanych pokarmów, a nawet do celów leczniczych.

Istnieją niezliczone korzyści związane z regularnym spożywaniem czosnku i cebuli. Wykazują działanie przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie, zmniejszające poziom homocysteiny oraz lipidów, w tym cholesterolu. Zmniejszają także ryzyko miażdżycy.

Osoby stosujące SAA obowiązkowo powinny sięgać po cebulę i czosnek ze względu na działanie przeciwpłytkowe (SAA nasilają negatywne zjawiska, zwiększają ryzyko zakrzepowo-zatorowe). Ponadto SAA mają negatywny wpływ na ciśnienie krwi, czosnek i cebula mogą mieć wpływ na jego obniżenie.

Czosnek i cebula, a nowotwory

Badania  sugerują zapobiegawczy wpływ spożywania tych warzyw  na raka żołądka, jelita grubego i prostaty, chociaż wciąż brakuje dowodów na działanie ochronne przeciwko rakowi np. piersi. W szczególności w populacyjnym badaniu przeprowadzonym na 238 pacjentach z rakiem prostaty i 471 osobach kontrolnych płci męskiej, zbadano związek między spożyciem warzyw Allium a ryzykiem raka prostaty.  Stwierdzono, że mężczyźni którzy spożywali najwięcej warzyw z grupy Allium (> 10 g dziennie) byli narażeni na istotne niższe ryzyko powstania raka prostaty niż ci z kategorii najniższego spożycia (2,2 g dziennie). Zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z warzywami Allium było niezależne od wielkości ciała, spożycia innych pokarmów i całkowitego spożycia kalorii, było bardziej wyraźne u mężczyzn z wczesnym, niż z zaawansowanym rakiem prostaty.

Badania eksperymentalne wykazały, że aktywność chemoprewencyjna warzyw Allium jest związana z ich zawartością związków siarki organicznej. Chociaż sposób, w jaki te związki działają antynowotworowo nie jest w pełni zrozumiały, zaproponowano kilka hipotez.  Preparaty czosnkowe wykazują działanie wychwytujące rodniki i zmniejszają peroksydację lipidów.

Podsumowując

Obiecujące dane z badań klinicznych sugerują, że regularne spożywanie czosnku i cebuli może zapobiegać rakowi prostaty. Pochodzące z cebuli związki siarkowe, mogą, przynajmniej częściowo, być odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe.

Źródła: Kamila Wala1, Martyna Kuczyńska1, Zygmunt Zdrojewicz „Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych” A A Izzo, R Capasso,1 and F Capasso „Eating garlic and onion: a matter of life or death" https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364754/