Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

„Cukier krzepi” to popularne niegdyś hasło mocno nabiera innego znaczenia w świetle odkryć naukowych ostatnich kilkunastu lat. Z resztą nie potrzeba tytułów naukowych by zaobserwować, że osoby, które szczególnie upodobały sobie słodkie potrawy specjalnie krzepcy nie są, a wręcz przeciwnie – zazwyczaj borykają się z nadwagą i często chorują na cukrzycę i miażdżycę. Do listy niekorzystnych skutków zajadania się cukrem dopisać teraz należałoby także wzrost ryzyka zachorowania na przynajmniej kilka typów nowotworów.

Przeczytaj koniecznie:

Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie cukru ? Część I: wpływ na masę ciała

Wysokie spożycie cukru i wysokoglikemicznej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka elita grubego, do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health na podstawie wyników dwudziestoletnich letnich badań obserwacyjnych. Zależność ta była szczególnie zauważalna wśród mężczyzn z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała, czyli innymi słowy – z nadwagą.

Nie tylko jednak przewód pokarmowy jest zagrożony nowotworem w przypadku spożywania nadmiernej ilości cukru. Wysoki udział produktów słodzonych sacharozą, glukozą czy fruktozą w diecie sprzyjać może insulinooporności i innym zaburzeniom gospodarki insulinowej, te natomiast wyraźnie zwiększać mogą ryzyko nowotworów trzustki. Wnioski te potwierdzają ustalenia naukowców z National Cancer Institute, których zdaniem zaburzenia metabolizmu glukozy będące następstwem wysokiego udziału wysokoprzetworzonej, słodzonej żywności w diecie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby.

Dość ciekawych i zaskakujących wręcz wniosków dostarczyła publikacja autorstwa badaczy z Registro Nacional de Cancer w Urugwaju. Naukowcy Ci doszli do wniosku, że wysokie spożycie sacharozy może sprzyjać nowotworom płuc. Jest to szczególnie zła wiadomość dla palaczy tytoniu lubujących się w słodyczach, nie tylko bowiem nikotyna i inne toksyczne związki zawarte w dymie tytoniowym, ale także cukier mogą przyczynić się do zachowania na raka płuc.

Niestety po raz kolejny okazuje się, że czekoladki, cukierki, ciastka, batoniki, drożdżówki, serniki i im podobne tylko z nazwy są słodkie. W rzeczywistości nadmierna ich konsumpcja może mieć gorzki finał. Profilaktyka chorób nowotworowych, których częstotliwości występowania w ostatnich latach wzrasta powinna zakładać m.in. ograniczenie spożycia rafinowanych cukrów z diety. 

Źródła: *Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jan;14(1):138-47.Dietary glycemic load, carbohydrate, sugar, and colorectal cancer risk in men and women.Michaud DS, Fuchs CS, Liu S, Willett WC, Colditz GA, Giovannucci E. *J Natl Cancer Inst. 2002 Sep 4;94(17):1293-300.Dietary sugar, glycemic load, and pancreatic cancer risk in a prospective study.Michaud DS, Liu S, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. *Nutr Cancer. 1998;31(2):132-7.Dietary sugar and lung cancer: a case-control study in Uruguay.De Stefani E, Deneo-Pellegrini H, Mendilaharsu M, Ronco A, Carzoglio JC.