Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka!
„Cukier krzepi” to popularne niegdyś hasło mocno nabiera innego znaczenia w świetle odkryć naukowych ostatnich kilkunastu lat. Z resztą nie potrzeba tytułów naukowych by zaobserwować, że osoby, które szczególnie upodobały sobie słodkie potrawy specjalnie krzepcy nie są, a wręcz przeciwnie – zazwyczaj borykają się z nadwagą i często chorują na cukrzycę i miażdżycę. Do listy niekorzystnych skutków zajadania się cukrem dopisać teraz należałoby także wzrost ryzyka zachorowania na przynajmniej kilka typów nowotworów.

Wysokie spożycie cukru i wysokoglikemicznej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka elita grubego, do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health na podstawie wyników dwudziestoletnich letnich badań obserwacyjnych. Zależność ta była szczególnie zauważalna wśród mężczyzn z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała, czyli innymi słowy – z nadwagą.

Nie tylko jednak przewód pokarmowy jest zagrożony nowotworem w przypadku spożywania nadmiernej ilości cukru. Wysoki udział produktów słodzonych sacharozą, glukozą czy fruktozą w diecie sprzyjać może insulinooporności i innym zaburzeniom gospodarki insulinowej, te natomiast wyraźnie zwiększać mogą ryzyko nowotworów trzustki. Wnioski te potwierdzają ustalenia naukowców z National Cancer Institute, których zdaniem zaburzenia metabolizmu glukozy będące następstwem wysokiego udziału wysokoprzetworzonej, słodzonej żywności w diecie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby.

Dość ciekawych i zaskakujących wręcz wniosków dostarczyła publikacja autorstwa badaczy z Registro Nacional de Cancer w Urugwaju. Naukowcy Ci doszli do wniosku, że wysokie spożycie sacharozy może sprzyjać nowotworom płuc. Jest to szczególnie zła wiadomość dla palaczy tytoniu lubujących się w słodyczach, nie tylko bowiem nikotyna i inne toksyczne związki zawarte w dymie tytoniowym, ale także cukier mogą przyczynić się do zachowania na raka płuc.

Niestety po raz kolejny okazuje się, że czekoladki, cukierki, ciastka, batoniki, drożdżówki, serniki i im podobne tylko z nazwy są słodkie. W rzeczywistości nadmierna ich konsumpcja może mieć gorzki finał. Profilaktyka chorób nowotworowych, których częstotliwości występowania w ostatnich latach wzrasta powinna zakładać m.in. ograniczenie spożycia rafinowanych cukrów z diety. 

Źródła: *Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jan;14(1):138-47.Dietary glycemic load, carbohydrate, sugar, and colorectal cancer risk in men and women.Michaud DS, Fuchs CS, Liu S, Willett WC, Colditz GA, Giovannucci E. *J Natl Cancer Inst. 2002 Sep 4;94(17):1293-300.Dietary sugar, glycemic load, and pancreatic cancer risk in a prospective study.Michaud DS, Liu S, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. *Nutr Cancer. 1998;31(2):132-7.Dietary sugar and lung cancer: a case-control study in Uruguay.De Stefani E, Deneo-Pellegrini H, Mendilaharsu M, Ronco A, Carzoglio JC.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę