Maltodekstryny są w zasadzie integralnym składnikiem rozmaitych odżywek węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych masowo stosowanych przez osoby aktywne fizycznie. Na ich temat krąży wiele sprzecznych informacji, z jednej strony reklamowane są często jako „złożone zapewniające długotrwały dostęp energii do pracujących mięśni” z drugiej natomiast na internetowych forach często nazywane są „zwykłym cukrem”, a ich spożywanie wiązane jest nierzadko z problemem nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jak więc jest w rzeczywistości?
Faktycznie, wbrew przekonaniom głoszonym przez carbo-sceptyków, maltodekstryny to węglowodany złożone
Otrzymuje się je w procesie częściowej hydrolizy skrobi, można powiedzieć, że stanowią wstępnie „rozłożoną” jej pochodną. Choć węglowodany złożone postrzegane są jako bardziej pożądany składnik diety to jednak maltodekstryny są trawione z taką szybkością, iż w zasadzie błyskawicznie rozkładane są do glukozy. Ma to zarówno dobre jak i złe strony.
Odżywki opierające się na maltodekstrynach nie nadają się zbytnio jako zamienniki dietetycznych posiłków
Zwłaszcza w przypadku diet ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej. Również osoby z tendencją do tycia nie powinny raczej przesadzać z ich spożyciem. Z drugiej strony w okresie powysiłkowym porcja „carbo” czy „gainera” stanowić może znakomite źródło szybkiej energii wywołując przy tym pożądaną odpowiedź hormonalną.
Co istotne – maltodekstryny, dzięki większej masie cząsteczkowej niż cukry (takie jak glukoza czy sacharoza), nie wykazują specjalnej tendencji do tworzenia hiperosmotycznych roztworów i zalegania na żołądku. Oznacza to, że mogą być przyjęte w większej porcji czy też – w wyższym stężeniu bez wywoływania niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego i bez zalegania na żołądku.
Na opakowaniach odżywek często można spotkać sięz informacją iż producent użył maltodekstryn o różnej długości łańcucha, co ma sugerować ich zróżnicowany czas trawienia i wchłaniania glukozy, której są źródłem. Choć węglowodany te faktycznie dzielą się na nisko-scukrzone, średnio-scukrzone i wysoko-scukrzone, to różnice w czasie trawienia są niewielkie, a indeks glikemiczny jest zawsze wysoki.
Podsumowanie
Choć maltodekstryny to węglowodany złożone, nie powinny być traktowane jako zamiennik nisko-przetworzonej żywności takiej jak ryż, kasze, czy choćby ziemniaki. O ile w okolicy wysiłku preparaty je zawierające stanowić mogą znakomite uzupełnienie diety czy zabiegów ukierunkowanych na nasilenie odnowy powysiłkowej, o tyle o innych porach dnia powinny być stosowane z pewną ostrożnością. Osoby odchudzające się, mające tendencję do tycia powinny unikać odżywek zawierających maltodekstryny.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.