Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wyjątkowe walory imbiru - pięć ciekawostek, które warto znać

 Wyjątkowe walory imbiru - pięć ciekawostek,  które warto znać
Kłącze imbiru okazuje się być nie tylko cenioną przyprawą, ale także surowcem będącym źródłem bioaktywnych składników, mogących w sposób pożądany wpływać na nasz organizm. Co szczególnie istotne z imbirowych walorów największe korzyści wyciągnąć mogą sportowcy, osoby aktywne fizycznie oraz wszyscy dbający o estetykę sylwetki i zdrowy tryb życia. Poniżej lista mało ciekawostek na temat tej przyprawy.

Imbir poprawia trawienie

Dodatek imbiru do potraw może poprawić komfort trawienia i sprawić, że ustrzeżemy się nieprzyjemnych skutków przejedzenia. Związki zawarte w imbirze pobudzają produkcję soków trawiennych, a także zwiększają wydzielanie i zapobiegają zastojom żółci. O właściwościach imbiru warto w szczególności pamiętać w okresie świątecznym, kiedy statystycznie częściej zdarza nam się zjeść większe ilości niekiedy ciężko strawnych pokarmów. Imbir dobrze jest przyjmować przed posiłkami, można dodać go do herbatki ziołowej (np. rumianku). Uważać jednak należy z dawkowaniem, gdyż jego palący smak może okazać  w większych dawkach nieprzyjemny.

Imbir jest źródłem przeciwutleniaczy oraz działa przeciwzapalnie

Aktywność antyoksydacyjna i przeciwzapalna bioaktywnych związków zawartych w imbirze jest przedmiotem intensywnych badań naukowych. Biorąc pod uwagę fakt, że nasilony stres oksydacyjny z jednej i permanentny stan zapalny z drugiej strony stanowią przyczynę wielu współczesnych chorób, uwzględnienie w diecie dodatku imbiru stanowić może istotny element profilaktyki, a także wspomagania leczenia uciążliwych niekiedy przypadłości. Przykładowo, badania naukowe wskazują, że ze względu na fakt, iż substancje zawarte w kłączu imbiru hamują biosyntezę prozapalnych leukotrienów i prostaglandyn, włączenie tej przyprawy do diety (bądź suplementów z niej otrzymanych)  może przynieść odczuwalne korzyści w przypadku chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Imbir może hamować rozwój nowotworów

Przeciwnowotworowe właściwości imbiru zostały stwierdzone podczas badań przeprowadzonych na hodowlach komórkowych. Zauważono, że substancje wchodzące w skład tej przyprawy mogą doprowadzać do zainicjowania samobójczej śmierci komórek nowotworowych (tzw. apoptozy), bądź też stymulować proces samo-strawienia (auotofagocytozy). W badaniach przeprowadzonych na hodowli komórek raka jajnika imbir okazał się działać silniej niż stosowana w onkologii cisplatyna. Dość obiecujące są także wyniki badań przeprowadzone na hodowlach komórek raka prostaty. Niedawno pojawiły się też dość obiecujące wyniki wstępnych badań przeprowadzonych na żywych organizmach, które także potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości imbiru.

Imbir wspomaga odchudzanie

Odchudzające właściwości imbiru są wielopłaszczyznowe. Grupa naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Columbia, przeprowadziła eksperyment z udziałem dziesięciu ochotników z nadwagą, w ramach którego oceniano wpływ spożycia 2g sproszkowanego kłącza imbiru m.in. na łaknienie, oraz na wydatkowanie energii. Okazało się, że przyjęcie porcji przyprawy zwiększa uczucie sytości i nasila termogenezę, zwiększając wydatkowanie energii. Mówiąc wprost, dzięki dwóm gramom imbiru uczestnicy nie dość że spalili więcej kalorii to byli także mniej głodni!

Imbir podnosi poziom testosteronu

Niezwykle interesujące są wyniki badań dotyczące wpływu przyjmowania imbiru na produkcję testosteronu. Szczególnie ciekawe  są wyniki eksperymentu przeprowadzonego przez zespól naukowców z Uniwersytetu w Tikricie z udziałem siedemdziesięciu pięciu mężczyzn z zaburzeniami płodności w wieku od 19 do 40.  Podczas badania okazało się bowiem, że po miesiącu przyjmowania imbiru wyraźnej poprawie uległa nie tylko jakość nasienia (rozumiana jako wzrost ruchliwości i ilości plemników odpowiednio o 47,3% i 40,7%), ale także podniósł się poziom LH (43,2%) oraz testosteronu – o 17,7%!  Dodatkowo zaobserwowano również zwiększenie stężenia glutationu i obniżenie poziomu malonodialdehydu we krwi - biomarkera stresu oksydacyjnego.

Podsumowanie

Jak widać włączenie imbiru do codziennej diety może nieść za sobą szereg istotnych korzyści. Warto o tym pamiętać, gdyż przyprawa ta jest tania i ogólnodostępna, a jej przyjmowanie nie niesie za sobą żadnych groźnych skutków ubocznych. Imbir można dodawać do herbaty, kawy (otrzymując domowy spalacz tłuszczu) i innych napojów, a także jako przyprawę do rozmaitych potraw. Osoby, które nie lubią jego smaku mogą sięgnąć po suplementy zawierające imbirowe ekstrakty, najlepiej te standaryzowane na zawartość bioaktywnych gingeroli.