Niezależnie od tego, czy przygotowujesz kawę w domu, czy idziesz do kawiarni, wiesz, jak bardzo może ona pomóc przetrwać dzień. Szczególnie kiedy jesteś niewyspany, masz dużo pracy umysłowej albo po prostu czujesz się rozkojarzony. Ponadto kawa łączona jest z różnymi korzyściami zdrowotnymi m.in. niższe ryzyko chorób wątroby, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i wiele innych. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy kawa pomaga zwalczyć stres oksydacyjny, który uszkadza komórki i tkanki.
Czym jest biała kawa?
Prawdopodobnie znasz kawę ciemno paloną i jasno paloną, ale jest jeszcze biała kawa i wcale nie chodzi o tę z dodatkiem mleka. Podobnie jak inne rodzaje, biała kawa powstaje ze standardowych ziaren kawy, ale jest palona w inny sposób. Z pewnością kojarzysz kawę z nieco gorzkim smakiem. Jedni to lubią, inni niekoniecznie. To właśnie długość palenia ziaren nadaje stopień gorzkiego smaku. Kawa jasno palona ma lżejszy, lekko słodki smak i jest palona przez krótszy czas.
Tradycyjna temperatura palenia ziaren kawy wynosi od 190 do 280 stopni Celsjusza. Aby uzyskać białą kawę, schodzi się do temperatury ok. 160 stopni i mocno skraca proces palenia — trwa od 5 do 10 minut. To wystarczy, aby ziarna stały się jasnobrązowe. Krótszy czas palenia i niższa temperatura oznaczają, że biała kawa ma pełniejszy i mniej kwaśny smak.
Podobnie jak każda kawa, biała ma potencjalne korzyści zdrowotne. W niektórych przypadkach może mieć nawet przewagę nad kawą, która jest palona dłużej.
Korzyści poznawcze
Jedną z cech białej kawy, która ją wyróżnia, jest wyższa zawartość kofeiny niż w przypadku kawy "ciemniej palonej". Dla osób, które źle tolerują kofeinę może to być wada, jednak jeśli szukasz rozwiązania na lepszą koncentrację, uważność, a nawet szybszy czas reakcji, to być może jest to kolejna alternatywa tzw. doładowania. Istnieją również dowody na to, że wyższa zawartość kofeiny poprawia nastrój osób w depresji.
Ile kofeiny jest w filiżance białej kawy?
Zależy to od tego, czy robisz białą kawę z Robusty (ziaren niższej jakości), czy Arabiki (wyższej jakości). Ziarna Robusty zawierają więcej kofeiny niż ich kuzyni wyższej jakości. Niektóre źródła twierdzą, że biała kawa ma do 50% więcej kofeiny, podczas gdy inne twierdzą, że jest to tylko około 6%. Tak więc ilość może się różnić, ale biała kawa ma tendencję do wyższej zawartości kofeiny.
Zmniejszone ryzyko niektórych chorób
Według badań, picie kawy w umiarkowanych ilościach (2-4 filiżanki dziennie) może zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem się, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, choroby wątroby i cukrzyca typu 2. Te korzyści dotyczą również białej kawy. Jednak aby je uzyskać, najbezpieczniej jest pić ją bez dodatku cukru i sztucznych słodzików. Łatwiej jest to zrobić z białą kawą, ponieważ jest w niej znacznie mniej goryczy.
Lepsze zdrowie serca
Kiedyś naukowcy i pracownicy służby zdrowia ostrzegali ludzi, że picie kawy jest szkodliwe dla zdrowia serca. Jednak nowsze badania sugerują coś przeciwnego. Picie 3-5 filiżanek kawy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem niewydolności serca i udaru mózgu. Jedna z teorii głosi, że zawartość przeciwutleniaczy w kawie pomaga zwalczać stany zapalne, które uszkadzają ściany tętnic.
Tak jak biała kawa ma więcej kofeiny, ma również więcej przeciwutleniaczy, w tym kwas chlorogenowy, kafestol, trygonelinę, melanoidyny i chininę. Jednak nie przesadzaj z ilością. Zbyt duża może wywołać nieregularne bicie serca, szczególnie jeśli już teraz dotyczą Cię problemy związane z sercem. W takim przypadku picie jakiejkolwiek kawy powinieneś omówić z lekarzem.
Bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy
Polifenole w kawie mają właściwości antyoksydacyjne, ale coraz więcej dowodów wskazuje na to, że są również prebiotykami. Prebiotyki pomagają wspierać i pielęgnować bardziej zróżnicowany mikrobiom jelitowy z korzystniejszymi bakteriami jelitowymi. Jedno z badań wykazało, że osoby pijące kawę mają wyższy poziom przyjaznych jelitom bakterii zwanych Bifidobacteria. Ponadto bakterie w jelitach mogą fermentować niektóre polifenole w białej kawie, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na jelita. Należy jednak pamiętać, że picie kawy, w tym białej kawy, może zwiększać produkcję kwasu żołądkowego. Jeśli w przeszłości występował u Ciebie refluks żołądkowy lub wrzody, wówczas omów z lekarzem możliwość picia kawy.
Kontrola masy ciała
Chociaż żaden pojedynczy produkt spożywczy ani napój nie będzie miał dużego wpływu na masę ciała, biała kawa delikatnie przyspiesza metabolizm, ponieważ zawiera więcej kofeiny niż ciemno palona kawa, przyspieszenie metabolizmu może być bardziej wyraźne w przypadku białej kawy. Ponadto przeciwutleniacze i substancje chemiczne redukujące stany zapalne w białej kawie mogą pomóc w kontrolowaniu masy ciała. Niektórzy ludzie uważają również, że kawa zmniejsza apetyt. Skorzystaj z tego, o ile nie łączysz filiżanki białej kawy ze słodkim ciastem!
Zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów
Istnieją coraz większe dowody na to, że przeciwutleniacze polifenolowe w białej kawie (i innych kawach o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy) mogą obniżać ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów. Na przykład niektóre badania korelują picie kawy z niższym wskaźnikiem zachorowań na raka macicy, wątroby, czerniaka, raka jamy ustnej i gardła. Jest to jednak obszar, który wymaga dalszych badań.
Podsumowanie
Podobnie jak inne rodzaje kawy, biała kawa ma potencjalne korzyści zdrowotne. Może być lepszym wyborem niż kawa palona ciemniej ze względu na wyższy poziom przeciwutleniaczy polifenolowych. Pamiętaj jednak, że wyższa zawartość kofeiny oznacza, że prawdopodobnie bardziej Cię pobudzi. Dlatego dostosuj spożycie odpowiednio. Uważaj również na to, co do niej dodajesz! Śmietanka i cukier dodają kalorii i mogą zmniejszyć niektóre z jej korzyści zdrowotnych.