Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Częste błędy popełniane podczas przygotowywania posiłków

Częste błędy popełniane podczas przygotowywania posiłków
Nawet najlepszej jakości produkty żywnościowe mogą utracić wiele ze swoich walorów pod wpływem niewłaściwej obróbki kuchennej. Często też narażamy się na ryzyko wystąpienia zatruć pokarmowych lekceważąc sobie podstawowe zasady higieny. Wiele błędów popełnianych w kuchni wynika z wieloletnich przyzwyczajeń, niepotwierdzonych informacji czy po prostu nieuwagi lub lenistwa. Oto popularne błędy związane z przygotowywaniem potraw...

Niedokładne mycie

Nigdy nie należy spożywać brudnych warzyw i owoców, ryzykujemy wówczas coś więcej niż tylko wystąpienie niestrawności. Ilość drobnoustrojów znajdująca się na warzywach i owocach kupowanych w sklepie może być wyjątkowo niebezpieczna i wywołać poważne zatrucia pokarmowe. Również pozostałości środków ochrony roślin niosą istotne zagrożenie dla naszego zdrowia. Przygotowywanie mięsa również warto rozpocząć od przepłukania pod bieżącą wodą, a następnie należy pamiętać o przepłukaniu zlewu. Wiele osób zapomina także o tak oczywistych kwestiach jak umycie rąk przed kontaktem z jedzeniem.

Obieranie ze skóry

Warzywa i owoce dość często są profanowane przez nieumiejętne lub nieprawidłowe (zbyt grube) obieranie skórek, w których znajduje się znaczna i ilość cennych dla zdrowia składników. Należy pamiętać o tym jedząc jabłka, gruszki czy też przygotowując warzywa na wieczorną sałatkę. Oczywiście zasada ta nie dotyczy wszystkich produktów roślinnego pochodzenia. Formalnie tylko podkreślam, że są też takie warzywa i owoce, które ze skórki obrać należy, jak choćby cytrusy czy banany…

Stosowanie jednej deski do krojenia

Używanie zarówno do warzyw i owoców, a także mięsa wyłącznie jednej, drewnianej deski do krojenia jest dość często popełnianym błędem. Drewno bowiem nasiąka wyciekającymi z mięsa płynami i trudno jest później taką deskę odpowiednio domyć. Ryzyko wystąpienia zatruć istotnie w takich sytuacjach wzrasta. Dlatego najlepiej wyposażyć kuchnię w przynajmniej dwie deski do krojenia i inwestować raczej w ceramiczne niż drewniane naczynia…

Używanie tępych noży

Odpowiednio ostre noże powinny stanowić podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Dzięki temu wprawnie będzie można kroić, obierać, rozdrabniać czy szatkować produkty żywnościowe, nie powodując przy tym niepotrzebnych uszkodzeń. Dlaczego to takie ważne? Zapewne mało kto zdaje sobie z tego sprawę, ale nieumiejętne rozdrabnianie czy obieranie pokarmów może zwiększać straty ważnych składników odżywczych i innych związków o działaniu prozdrowotnym. Ostre noże pozwalają także na zaoszczędzenie całkiem sporych ilości czasu.

Stosowanie nieodpowiednich przypraw

Gotowe mieszanki przyprawowe mogą być smaczne, ale również niezwykle zasobne w składniki o podejrzanej renomie takie jak wzmacniacze smaku i zapachu, barwniki, czy też – sól spożywcza. Warto zatem przekonać się do świeżych i suszonych ziół i nauczyć się samodzielnie komponować mieszanki przy użyciu składników o lepszej jakości.

Spożywanie przypalonych potraw

Chociaż granica pomiędzy dobrze wypieczonym a spalonym mięsem może być dość swobodnie interpretowana, to jednak należy zapamiętać sobie, iż im ciemniejsza barwa owego przypieczenia, tym bardziej niebezpieczne jest dla naszego zdrowia i więcej rakotwórczych substancji zawiera. Lepiej nie przypiekać na siłę potraw, a elementy spalone czy zwłaszcza zwęglone usuwać.

Odmierzanie na oko

Jeśli chcemy zapanować nad ilością spożywanych pokarmów, a już zwłaszcza – realizować ustalone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, powinniśmy zwrócić uwagę na wielkość porcji. Najlepiej sprawdzi się tutaj oczywiście waga kuchenna, której po prostu należy używać. Natomiast niewprawni kucharze, decydując się na przygotowywanie posiłków bez użycia wagi mogą znacznie zmienić jego skład, co z kolei odbija się nie tylko na kaloryczności, ale również smakowitości potraw.

Podsumowanie

Kuchnia to miejsce, w którym z półproduktów powstają gotowe posiłki. Ich jakość i stopień przetworzenia posiadają decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy oraz składu ciała. Dlatego należy przykładać największą uwagę do wszelkich kuchennych „zabiegów”, aby nie fundować sobie potraw o obniżonej wartości odżywczej.