Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy tłuszcze roślinne to klucz do dłuższego życia?

Czy tłuszcze roślinne to klucz do dłuższego życia?
Tłuszcze w diecie potrzebne są nam potrzebne z wielu powodów. Stanowią przede wszystkim źródło energii, ale są także ważnym czynnikiem, dzięki któremu nasz organizm wchłania witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak np. A, D, E i K. Istnieją jednak kontrowersje co do tego, jaki rodzaj tłuszczu jest najlepszy. Czy lepiej jest dodać do swojej diety tłuszcz nasycony, czy spożywać głównie tłuszcze nienasycone (jednonienasycone i wielonienasycone)? Jedno z badań opublikowane w czasopiśmie Journal of American Medical Association (JAMA) Internal Medicine rzuca nowe światło na tę kwestię.

Tłuszcze zwierzęce kontra tłuszcze roślinne

We wspomnianym badaniu naukowcy analizowali nawyki żywieniowe ponad 407 531 osób przez okres do 24 lat (od 1995 do 2019 roku). Badani byli dorosłymi, których średnia wieku wynosiła sześćdziesiąt jeden lat. Naukowcy chcieli zobaczyć, jaki wpływ na zdrowie i śmiertelność mają ich wybory dietetyczne, szczególnie źródła tłuszczu. Przyjrzeli się tłuszczom pochodzącym z produktów zwierzęcych, które zawierają głównie tłuszcze nasycone, oraz produktom roślinnym, składającym się głównie z tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Źródła tłuszczy

Źródła tłuszczu zwierzęcego obejmują owoce morza, ryby, jaja, produkty mleczne, drób i czerwone mięso. Większość z tych produktów zawiera tłuszcze nasycone, z kolei ryby i owoce morza to głównie tłuszcze nienasycone, w tym długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3. Źródła tłuszczu roślinnego obejmują zboża, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i oleje roślinne.

Czy tłuszcze roślinne to lepszy wybór?

Uczestnicy badania, którzy pozyskiwali większość tłuszczów z roślin, mieli niższą śmiertelność niż ci, którzy w diecie opierali się na tłuszczach zwierzęcych. Byli również mniej narażeni na śmierć z powodu chorób układu krążenia. Zanim jednak wypełnisz swój koszyk zakupowy tylko i wyłącznie roślinnymi źródłami tłuszczów, musisz wiedzieć, musisz wiedzieć o potencjalnych niedogodnościach badania, które mogły wpłynąć na wyniki.

Po pierwsze, naukowcy pytali uczestników o ich dietę tylko na początku badania. Nie wrócili i nie zapytali, czy uczestnicy zmienili sposób odżywiania się w ciągu dwudziestoletniego badania. A jak wiadomo, ludzie zmieniają swoje nawyki żywieniowe.

Istniały również pewne różnice między obiema grupami. W badaniu uczestnicy, którzy dodawali do swoich talerzy więcej roślinnych źródeł tłuszczu, częściej mieli nadwagę lub byli otyli, chorowali na cukrzycę i spożywali alkohol. Pozytywną stroną było to, że jedli również więcej produktów bogatych w błonnik, owoców i warzyw. Ponadto byli bardziej aktywni fizycznie niż osoby, które czerpały tłuszcz głównie ze źródeł zwierzęcych.

Badanie nie wykazuje związku przyczynowo-skutkowego

Ponieważ badanie to nie jest randomizowanym badaniem kontrolowanym, nie można z całą pewnością stwierdzić, że niższa śmiertelność wynikała ze spożywania większej ilości tłuszczów roślinnych i mniejszej ilości tłuszczu zwierzęcego. Jako że jest to badanie obserwacyjne, nie może ono wykazać związku przyczynowo-skutkowego. Różnicę mogłyby z pewnością wyjaśnić inne czynniki związane ze stylem życia.

Źródło tłuszczu a zdrowie serca?

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do maksymalnie 6% całkowitej liczby spożywanych kalorii. Opiera się to na przekonaniu, że tłuszcze nasycone mogą podnosić poziom lipidów we krwi i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zalecają ograniczenie ilości mięsa na talerzu i zamianę go na roślinne źródła białka oraz ryby bogate w kwasy omega-3, takie jak dziki łosoś. Inne roślinne produkty, które Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne poleca dla zdrowia serca to pełnoziarniste produkty, owoce, warzywa, nasiona, awokado i rośliny strączkowe.

Zamień część tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne

Już zaledwie zamiana 5% kalorii z tłuszczów zwierzęcych na tłuszcze roślinne może mieć pozytywne skutki dla naszego zdrowia. W jednym z badań wykazano, że taka niewielka zmiana może być związana ze spadkiem umieralności z powodu chorób sercowo-naczyniowych o 5 do 30%. To znaczna różnica!

Jak dodać tłuszcze roślinne do swojej diety?

Nie ma potrzeby rezygnować z wszystkich tłuszczów zwierzęcych, chyba że chcesz przejść na weganizm. Warto jednak się zastanowić nad tym, jakie podejmujemy decyzje żywieniowe i dopilnować, żeby dieta nie opierała się jedynie na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Co warto zmienić?

Wybieraj zdrowe oleje

W sklepie znajdziesz wiele zdrowych olei, wystarczy się tylko rozejrzeć. Największą wartość mają te, które są najmniej przetworzone i odpowiednio przechowywane np. oliwa z oliwek extra virgin w szklanej ciemnej butelce. Jednak to nie jedyny zdrowy produkt tego typu. Jest sporo ciekawych propozycji np. olej z migdałów, awokado, lniany itp. Wszystko jednak zależy po pierwsze od sposobu przetworzenia (dlatego czytaj etykiety) oraz użycia (większość olejów źle znosi wysokie temperatury).

Stawiaj na przekąski na bazie orzechów i nasion

Orzechy i nasiona zawierają białko, błonnik oraz zdrowe roślinne tłuszcze, takie jak tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Zamiast chipsów, skorzystaj z garści orzechów włoskich lub migdałów jako przekąski, a do owsianki dodaj nasiona chia, konopi i pestki dyni — są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i zawierają również dużo błonnika.

Dodaj awokado do diety

Awokado to doskonałe źródło tłuszczów roślinnych, przede wszystkim jednonienasyconych. Zgodnie z rekomendacjami Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, tłuszcze jednonienasycone obniżają poziom cholesterolu LDL, który jest związany z chorobami serca. Awokado jest także bogate w błonnik i białko (w przeciwieństwie do większości owoców). Możesz je dodać do smoothie, sałatek, wrapów lub na kanapkę.

Włącz tłuste ryby do diety

Jeśli nie przechodzisz na dietę roślinną, dodaj ryby bogate w omega-3 do swojej diety. Używaj ich jako zamiennika dla czerwonego mięsa lub drobiu w niektórych posiłkach. Choć nie jest to prawdziwy roślinny tłuszcz, tłuszcze w tłustych rybach, takie jak omega-3, mają właściwości przeciwzapalne.

Podsumowanie

Dodanie do diety roślinnych źródeł tłuszczu może znacząco wzbogacić Twoje posiłki w zdrowe tłuszcze, ale także inne składniki odżywcze tj. witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Zrównoważona i różnorodna dieta z minimalnie przetworzonymi produktami to najlepszy sposób, by zaspokoić potrzeby żywieniowe organizmu i cieszyć się tym, co znajduje się na talerzu. Nie jest też powiedziane, że musisz całkowicie zrezygnować z tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Warto pamiętać, że chodzi o umiar i zróżnicowanie i to właśnie to jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Źródła: https://www.medscape.com/viewarticle/eating-right-fats-may-help-patients-live-longer-2024a1000ggd https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39133482/ https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28620111/ https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/monounsaturated-fats

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.