BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy warto korzystać z produktów organicznych?

Czy warto korzystać z produktów organicznych?
Latami dążymy do fizycznej doskonałości poprzez odpowiednie odżywianie, trening oraz suplementacje. Jednakże, wygląd zewnętrzny nie jest najważniejszym aspektem. To zdrowie wewnętrzne jest prawdziwym bogactwem. W ostatnich latach, wiele osób podejmuje decyzję, aby spożywać jedynie żywność organiczną, zawsze wtedy, gdy jest to możliwe. Artykuł przestawia temat widziany oczami osoby, która wybrała właśnie tę drogę

Definiowanie żywności organicznej

Żywność organiczna może oznaczać wiele rzeczy, więc aby przybliżyć znaczenie tego terminu, podam moją osobistą definicje tego typu żywności.

Żywność organiczna jest wolna od:

  • pestycydów
  • nienaturalnych nawozów
  • przetwarzania GMO

Wszystko, co zakłóca naturalną produkcje żywności, unieważnia jej status "organicznej"

Toksyny

Pestycydy używane są od wielu lat w celu zabijania żywych organizmów oraz insektów, które stanowią zagrożenie dla upraw i produkcji żywności. Statystyki wykorzystywania chemikaliów przy uprawach są bardzo alarmujące, szacuje się, że w tego typu zabiegami skażone jest blisko 80% dostępnych na półkach produktów. 

Pestycydy zawierają powiązania z pewnymi formami raka i innymi poważnymi chorobami. Fakt ten, powinien zachęcić wszystkich do podjęcia ekstremalnych kroków, aby uniknąć kontaktu z pestycydami, poprzez spożywanie jedynie żywności organicznej. 

Nawozy sztuczne są również szeroko stosowane w celu przyspieszenia cyklu produkcyjnego. Przynoszą one podobne zagrożenia dla ludzkiego ciała, jak w przypadku pestycydów. Unikanie składników, które zwiększają toksyczność w naszych ciałach, powinno mieć dla nas ogromne znaczenie.

Zawartość składników odżywczych ( gęstość odżywcza)

W komercyjnych gospodarstwach koncentrujących się na wielkości upraw i skali czasowej, uprawy stymulowane są procesami GMO, które w ogromnym stopniu zagrażają zawartości składników pokarmowych. Częściowo wynika to z nienaturalnej prędkości wzrostu stymulowanej procesami GMO. Wybór organicznych alternatyw produktów żywnościowych, gwarantuje, że żywność którą spożywamy, rośnie zgodnie z zamierzeniami natury.

Sprawmy, aby każdy posiłek który jemy, służył naszemu ciału. Liczy się każda kaloria, dlatego upewnijmy się, że inwestujemy tylko w najlepsze składniki.  

Integralność jelit

Żywność "wspierana" pestycydami i nienaturalnymi nawozami, często wpływa na integralność naszych jelit. Po zjedzeniu nieobranej marchewki bądź ziemniaków, często odczuwa się dyskomfort żołądkowy. Spowodowane jest to osadzonymi na skórce substancjami chemicznymi, które zaburzają zdrową florę jelitową. Osoby zaangażowane w sporty sylwetkowe i utrzymywanie dobrego zdrowia, nie mogą pozwolić, aby substancje te spowodowały spustoszenie w ich organizmie.

Praktyczne porady

Kupowanie produktów organicznych może być kosztowne, a jeśli jest to czynnik ograniczający, zalecam unikanie najgorszych z przykładów żywności stymulowanej chemicznie. W oparciu o ostatnie badania, są to najczęściej ziemniaki, truskawki, papryka oraz jarmuż. 

Mówiąc ogólniej, Twoim priorytetem powinno być wybieranie organicznych wersji warzyw i owoców. 

Dla każdego, kto uzasadnia swój błędny wybór tym, że jest to drogie rozwiązanie, istnieje tylko jedna odpowiedź - Bez zdrowia, nie mamy nic! Warto więc wydać więcej pieniędzy na odpowiednie dla nas produkty. 

Co jeść, a czego unikać?

Co roku, wiodąca grupa organizacyjna zajmująca się badaniami nad  środowiskiem, tworzy listę zwaną "Dirty dozen". Składa się ona z 12-stu owoców i warzyw, które są najbardziej skażone pestycydami i innymi zanieczyszczeniami. Nawet jeżeli nie możesz pozwolić sobie na organiczne jedzenie przez dłuższy czas, ta lista pozwoli Tobie dostosować najczystszą żywność do swoich funduszy. 

Odwrotną listą jest "Clean 15", która zawiera 15 warzyw i owoców z najniższym poziomem zanieczyszczeń. 

Oto najbardziej aktualne wersje obydwu z list: 

"Dirty Dozen" - tego powinniśmy unikać:

  • Truskawki
  • Jabłka
  • Nektarynki
  • Brzoskwinie
  • Seler
  • Winogrona
  • Maliny
  • Szpinak
  • Pomidory
  • Słodka papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Ogórki

Ostra papryka, jarmuż, sałata ziemniaczana i sałata w przeszłości również znajdowały się na tej liście, więc rozsądne może być również zakupienie wersji organicznych tych produktów

"Clean 15" - to powinniśmy kupować

  • Awokado
  • Słodka kukurydza
  • Ananas
  • Kapusta
  • Mrożony groszek
  • Cebula
  • Szparag
  • Mango
  • Papaja
  • Kiwi
  • Bakłażan
  • Melon
  • Grejpfrut
  • Kantalupa
  • Kalafior

Słodkie ziemniaki, pieczarki i arbuz w przeszłości również znajdowały się na tej liście, więc również powinniśmy zastanowić się nad ich zakupem

Wybór właściwej drogi jest po Waszej stronie...

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.