Bywanie na targowisku i wprowadzanie do swojej diety sezonowych owoców i warzyw, to również świetny sposób na urozmaicenie diety. Kiedy sięgamy po produkty dostępne w każdym markecie, w tym mrożonki, nasza dieta z reguły jest dużo mniej różnorodna.
Z sezonowości warto korzystać zwłaszcza latem i jesienią. Jest to okres, w którym panuje największa różnorodność wśród dostępnych warzyw i owoców.
Po sezonowe produkty warto sięgać również ze względu na oszczędność portfela. Lokalne sezonowe produkty są tanie, ponieważ nie trzeba ich sprowadzać z drugiego końca świata. Oczywiście jeśli przyrównamy mrożone brokuły, które możemy kupić cały rok, do świeżych szparagów, to nie zauważymy oszczędności. Produkty takie jak truskawki, kalafior czy ogórki warto kupować jednak świeże, wtedy gdy panuje na nie sezon.
Sezonowe owoce i warzywa zawierają dużo więcej wartościowych witamin i minerałów. Nie muszą one przebyć długiej drogi, nie są składowane przez długi czas. Dzięki temu tracą mniej na swoich wartościach odżywczych.
Część produktów, które muszą przebyć długą podróż, by trafić na nasz talerz, zrywana jest w stanie niedojrzałym. Tak jest na przykład z bananami. Często możemy kupić je jeszcze zielone. Dopiero po kilku dniach stają się żółte i bardziej miękkie.
Bardzo często owoce i warzywa są pryskane środkami, których zadaniem jest zatrzymanie procesu dojrzewania.
Sezonowe, lokalne owoce i warzywa są pełne smaku i aromatu. Zawdzięczają to przede wszystkim dojrzewaniu na słońcu. Zrywane są wtedy, gdy dojrzeją, nie miesiąc wcześniej. Wystarczy porównać smak pomidorów kupowanych zimą w marketach do sezonowych, lokalnych pomidorów sprzedawanych na targowisku.
Co aktualnie znajdziemy wśród lokalnych produktów?
W czerwcu na straganach królują młode ziemniaki, rzodkiewki, kalafiory, fasolka szparagowa, cukinia, brokuły, bób, kalarepy, młode marchewki, ogórki, szparagi, szpinak, a także groszek cukrowy.
Wśród owoców znajdziemy truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest oraz pierwsze zbiory śliwek i porzeczek, pojawiają się również arbuzy, maliny czy nektarynki.
Podsumowując, warto sięgać po sezonowe produkty, zarówno ze względu na wartości odżywcze, jak również smak.