Dieta powinna być smaczna, przyjemna i budować odpowiednie nawyki żywieniowe – a nie być tylko okresem przejściowym. Najlepsze rezultaty zawsze przyniesie odpowiednio dopasowany i indywidualny jadłospis, dostosowany do potrzeb i smakowych preferencji konkretnej osoby. Podczas przygotowywania takiej diety należy wziąć pod uwagę aktywność fizyczną, wiek, wagę i płeć osoby, tak, aby dostarczyć jej wszystkich niezbędnych mikro- i makroskładników.
Warto wyeliminować z diety wysokoprzetworzone produkty, które nie tylko zawierają bardzo dużo kalorii, ale często przyczyniają się do złego stanu skóry, zmęczenia i osłabienia. Najlepiej skupić się na prostych, naturalnych produktach, a ich smak podkręcić odpowiednią mieszanką ziół i przypraw.
Śniadanie:
-
jajecznica na maśle z szynką, pomidorami i szczypiorkiem.
Lunch:
-
shake proteinowy z jogurtem naturalnym, bananem, garścią malin i kostką gorzkiej czekolady.
Obiad:
-
polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z pieczonymi warzywami: cukinią, bakłażanem, dynią i pietruszką.
Podwieczorek:
-
sałatka owocowa z dowolnych, sezonowych owoców.
Kolacja:
-
kanapki z pełnoziarnistego, żytniego pieczywa z serkiem farmerskim; dodatkowo jajka na twardo i słupki z warzyw – ogórka i papryki.
Warto podkreślić, że dieta bogata w błonnik wymaga dobrego nawodnienia organizmu – 3 litry wody to minimalna, niezbędna wartość, dzięki której błonnik nie zakleja jelit i sprawia, że przez długi czas utrzymasz sytość, bez uczucia ciężkości. Dzięki połączeniu diety i treningów z pewnością otrzymasz pożądane efekty.