Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Dieta hiszpańska - zasady, efekty, jadłospis

Dieta hiszpańska - zasady, efekty, jadłospis
Brak czasu to jeden z głównych powodów, dla których wielu ludzi rezygnuje z odchudzania. Praca zawodowa i obowiązki domowe pochłaniają im większość dnia – w efekcie nie mają już ochoty ani sił na bieganie po sklepach, szukanie odpowiednich produktów i przygotowywanie posiłków. Z myślą o tej grupie osób powstała dieta hiszpańska. Co wyróżnia ją na tle innych sposobów odżywiania? Czy rzeczywiście pomaga zrzucić zbędne kilogramy?

Na czym polega dieta hiszpańska?

Dieta hiszpańska jest dość urozmaicona, jeśli chodzi o jadłospis. Bazuje przede wszystkim na mrożonych warzywach, owocach oraz półproduktach, takich jak na przykład: tuńczyk czy fasolka z puszki. Dzięki temu przyrządzanie potraw przebiega sprawnie i zajmuje naprawdę mało czasu. Istnieje duża dowolność w komponowaniu poszczególnych posiłków – ważne jedynie, by trzymać się przyjętych wcześniej założeń. Opisywany model odżywiania, choć dość restrykcyjny, dopuszcza pewne odstępstwa od wymienionych wyżej zasad – w chwilach słabości można pozwolić sobie na słodycze (np. dwie kostki mlecznej czekolady). 

Zasady diety hiszpańskiejDieta hiszpańska - zasady

Dieta hiszpańska wymaga dużej dyscypliny i samokontroli – należy skrupulatnie liczyć kilokalorie. W ciągu doby nie wolno spożyć więcej niż 1300 kcal, a wartość energetyczna jednego posiłku nie powinna przekroczyć 160 kcal. Trzeba również uważać na proporcje poszczególnych makroskładników (tłuszczów, węglowodanów oraz białek) i jeść regularnie – średnio co 3-4 godziny - by nie doprowadzać do uczucia nadmiernego głodu. 

Dieta hiszpańska - przykładowe posiłki

Menu w diecie hiszpańskiej posiada różnorodność posiłków, stąd też jest atrakcyjniejsza niż w przypadku diet wysokobiałkowych. Przygotowany jadłospis jest tylko sugestią, którą nie należy się kierować.

Jadłospis - dzień 1

  • śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa, chuda szynka
  • II śniadanie: 2 jabłka
  • obiad: sałatka cezar z grillowanym kurczakiem
  • podwieczorek: szklanka malin
  • kolacja: jajecznica z dwóch jajek z pomidorem 

Jadłospis - dzień 2

  • śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, pół jabłka
  • II śniadanie: twaróg chudy z rzodkiewką
  • obiad: filet z dorsza pieczony w piekarniku z warzywami
  • podwieczorek: gorzkie kakao z chudym mlekiem (można dosłodzić małą łyżeczką miodu)
  • kolacja: ryż biały zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Jadłospis - dzień 3

  • śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
  • II śniadanie: koktajl z truskawek i jogurtu naturalnego
  • obiad: jaja sadzone z ryżem barabolicznym i brokułami
  • podwieczorek: pieczony banan (można dodać cynamonu)
  • kolacja: omlet z dżemem niskosłodzonym

Jadłospis - dzień 4

  • śniadanie: jajka gotowane, pomidor i kromka pieczywa żytniego
  • II śniadanie: szklanka kefiru, jabłko
  • obiad: paella z krewetkami, ryżem białym i groszkiem 
  • podwieczorek: mandarynki
  • kolacja: sałatka grecka z serem feta

Jadłospis - dzień 5

  • śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego z pastą z awokado
  • II śniadanie: 2 pieczone banany z cynamonem
  • obiad: fit leczo z kawałkami kurczaka
  • podwieczorek: szklanka truskawek
  • kolacja: sałatka z ryżem białym, tuńczykiem, ogórkiem i papryką czerwoną

Jadłospis - dzień 6

  • śniadanie: pasta jajeczna ze szczypiorkiem i kromką żytniego chleba
  • II śniadanie: jogurt naturalny, łyżka płatków kukurydzianych, orzechy
  • obiad: grillowany łosoś z buraczkami w mundurkach
  • podwieczorek: gorzkie kakao z chudym mlekiem (można dosłodzić małą łyżeczką miodu)
  • kolacja: ryż biały zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Jadłospis - dzień 7

  • śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego Wasa, chuda szynka
  • II śniadanie: 2 gruszki
  • obiad: skrzydełka kurczaka pieczone w kaftanie z ziemniakami i mizerią na jogurcie naturalnym
  • podwieczorek: pieczony banan
  • kolacja: krewetki duszone z masłem czosnkowym i szparagami

Dieta hiszpańska - wady i zalety 

Zanim zdecydujemy się zastosować dietę hiszpańską, warto zasięgnąć porady specjalisty. Poniżej zestawiono bilans wad i zalet dla danej kuracji odchudzającej.
 

Wady

Zalety

szybki spadek wagi dla tej diety, powoduje możliwość jej stosowania do 2 tygodni

stosowanie mrożonych warzyw i owoców

zbyt niski bilans kaloryczny

różnorodność produktów

niewielkie posiłki mogą spowodować chęć podjadania

dostarcza odpowiednich substancji odżywczych

Podoba Ci się dieta hiszpańska? Daj nam znać!

Dieta hiszpańska - efekty jakich możemy się spodziewać

Dieta hiszpańska, ze względu na swoją niską kaloryczność, przynosi dobre efekty odchudzające (duży spadek masy ciała w stosunkowo krótkim czasie), ale może wywierać negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego jej stosowanie powinno odbywać się pod kontrolą profesjonalnego dietetyka, który dostosuje zalecenia żywieniowe do sytuacji i potrzeb konkretnej osoby. Z nami jest to możliwe, jedyne co należy zrobić to wypełnić kwestionariusz, a nasi specjaliści przygotują wam indywidualny plan dietetyczny. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan 

Czy warto przejść na dietę hiszpańską?

Stosowanie diety hiszpańskiej mogą rozważyć osoby zdrowe, borykające się z niewielką nadwagą lub pod ścisłą opieką specjalisty. Główną jej wada jest niska kaloryczność posiłków oraz dopuszczenie spożywania produktów konserwowych, zawierających duże ilości soli, które mogą przyczynić się do zatrzymania wody w organizmie oraz uczucia obrzmienia i ciężkości. Powrót do starych nawyków żywieniowych bez odpowiedniego przygotowania po kuracji może zakończyć się efektem jo-jo. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu jest zdrowa, zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.