Diety roślinne ze względu na dużą liczbę swoich zwolenników i osób, które dokonują różnego wyboru ich codziennego menu, wymagają podziału na odpowiednie kategorie diet roślinnych. Jednym z rodzajów diet roślinnych jest właśnie dieta pescowegetariańska. Jest to mniej znany sposób żywienia, który odróżnia się od innych diet roślinnych tym, że dopuszcza się oprócz nabiału spożywanie różnego rodzaju ryb.
Dieta pescowegetariańska – definicja i charakterystyka
Dieta pescowegetariańska jest systemem żywieniowym mocno przypominającym zasady diety wegetariańskiej. Jest więc dietą wykluczającą większość produktów pochodzenia zwierzęcego, bazującą na produktach roślinnych. Dopuszczalne w diecie pescowegetariańskiej są produkty mleczne (nabiał) i jego przetwory oraz ryby. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych „roślinnych” sposobów żywienia.
Ciekawostką jest to, że istnieje także odłam diety pescowegetariańskiej. Jest nią pescoweganizm, który już w swojej idei nie dopuszcza produktów pochodzenia mlecznego, czyli odzwierzęcego w tym rozumieniu.
Dieta pescowegetariańska jest wyjątkową dietą, która ze względu na obecność ryb redukuje niedobory żywieniowe, które mogą wystąpić w przebiegu klasycznych diet roślinnych. Mowa przede wszystkim o niedoborach witaminy B12 oraz witaminy D. Co prawda witamina D jest niezwykle ciężka w zbilansowaniu i istnieje wskazanie do jej suplementacji niezależnie od sposobu żywienia, jednakże w przypadku witaminy B12 sprawa wygląda inaczej. Jest ona często niedoborowa w przypadku diet wege i wegan, jednakże w przy stosowaniu dzisiaj omawianego systemu żywienia realizacja zapotrzebowania na witaminę B12 nie jest tak dużym problemem. Ryby są bogatym źródłem tej witaminy.
Komu polecana jest dieta pescowegetariańska?
Wiele osób zastanawia się, czy dieta pescowegetariańska przeznaczona jest tylko dla osób odchudzających się. Tak naprawdę zależy to od dziennego spożycia kalorii. Dzięki zawartości tłuszczu rybiego oraz obecności nabiału dieta pescowegetariańska z powodzeniem może uzupełniać niedobory żywieniowe i pomóc zarówno w odchudzaniu, jak i kształtowaniu sylwetki i budowie masy mięśniowej, chociażby z uwagi na wyższą zawartość białka.
Stanowi ona także świetne narzędzie do walki z popularnymi problemami metabolicznymi dzisiejszych czasów. Posiada ona charakter profilaktyczny i obniżający natężenie stanu zapalnego, dzięki dużej obecności kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 oraz wielu innych związków o charakterze antyzapalnym. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprzyja sprawnej kontroli apetytu i prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Dieta pescowegetariańska – rozkład makroskładników
W diecie pescowegetariańskiej można uświadczyć większej zawartości białka oraz zdrowych tłuszczów. Dzięki temu dieta ta może służyć wielu ambitnym celom związanym z poprawą zdrowia i sylwetki. Warto także zaznaczyć, że dzienna ilość posiłków jest bardzo zbliżona do ilości posiłków w diecie zbilansowanej. Proponowana ilość posiłków w trakcie dnia to ok. 4-5.
Poniżej znajduje się średni procentowy rozkład makroskładników:
białko: 20-25%,
tłuszcze: 25-30%,
węglowodany: 45-55%.
Dieta pescowegetariańska – przykładowy dzień jadłospisu
Śniadanie – Pancake z borówkami i jogurtem
Lista składników:
mleko 2%,
jajo kurze całe,
miód pszczeli,
otręby owsiane,
jogurt grecki,
mąka pszenna pełnoziarnista,
soda oczyszczona lub proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Oddzielić białko od żółtka.
Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
Mąkę, otręby, mleko, sól i miód wymieszać razem. Można użyć miksera, by nabrało więcej powietrza.
Dodać sodę lub proszek do pieczenia i wymieszać (dodajemy około 0,5 łyżeczki na 100 g mąki).
Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.
Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Podać z borówkami i jogurtem.
Drugie śniadanie – Smoothie z soku jabłkowego, bananów i malin
Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone drobno brokuły, marchewkę i przyprawy typu sól, pieprz, ziele angielskie, kurkuma (ewentualnie naturalna kostka rosołowa bez zbędnych dodatków, lub bulion z warzyw).
Gdy warzywa są miękkiem, blendujemy całość.
Zabielamy mlekiem sojowym.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem i płatkami migdałowymi.
Kolacja – Pasta z ogórka kiszonego, makreli i jajek na grahamce oraz banan
Lista składników:
jogurt naturalny 2%,
jajo kurze całe,
makrela (wędzona),
bułka grahamka,
szczypiorek,
ogórki kwaszone,
banan.
Sposób przygotowania:
Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Makrele dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami i jogurtem.
Przyprawiamy wedle uznania.
Podajemy na grahamce z dodatkiem szczypiorka (jeśli lubimy).
Dodatkowo na deser spożywamy banany.
Chcesz zobaczyć więcej przykładowych posiłków z diety zbilansowanej? Znajdziesz je tutaj.
Podsumowanie
Jeśli odpowiada Ci ten model żywieniowy i chciałbyś go wypróbować, nasi dietetycy dopasują go do Twoich potrzeb i celu, żeby przynosił Ci jak najwięcej zdrowia i jak najlepsze efekty w redukcji tkanki tłuszczowej lub w przyroście masy mięśniowej.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.