Trudno wyodrębnić jedną, główną przyczynę spadku spożycia pieczywa w Polsce. Z jednej strony istotne znaczenie ma wysoka dostępność innych produktów zbożowych (płatków śniadaniowych, kasz, makaronów, ryży), z drugiej pewien wpływ ma także fakt, iż ceny chleba w ciągu ostatnich lat wyraźnie poszybowały w górę, a jego jakość bynajmniej nie uległa poprawie. Wiele osób także świadomie rezygnuje ze spożywania pieczywa w przekonaniu, że w ten sposób przyczynia się do poprawy stanu swojego zdrowia czy estetyki sylwetki, chleb postrzegany jest bowiem przez wielu, jako główny składnik diety powodujący tycie.
Oczywiście patrząc na zniżkowy trend w spożyciu pieczywa w ostatnich dekadach i zestawiając go z rosnącą ilością osób z nadwagą i otyłością można byłoby na upartego dojść do wniosku, że rezygnacja z chleba przynajmniej nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Przestrzegam jednak przed wyciąganiem daleko idących wniosków, zbieżność dwóch zjawisk w tym samym czasie nie dowodzi bowiem istnienia przyczynowo-skutkowej zależności pomiędzy nimi. Tak naprawdę trudno stwierdzić czy to, iż kupujemy mniej chleba w jakikolwiek sposób powiązane jest z tym, że nasze społeczeństwo staje się coraz grubsze.
Z pewnością niepokojący jest fakt, że stosunkowo niewielkim zainteresowaniem cieszą się w naszym kraju chleby razowe. Polacy zdecydowanie wolą pieczywo otrzymane z oczyszczonej mąki, którego udział w rynku przekracza 95%!. Tak więc pomimo przeprowadzanych w ostatnich czasach kampanii informacyjnych i specjalnych programów edukacyjnych sprzedaż produktów pełnoziarnistych, zdecydowanie zasobniejszych w błonnik, witaminy i składniki mineralne stanowi niecałe 5%, a wg niektórych źródeł – jeszcze mniej. Tutaj jednak pewne znaczenie może mieć fakt, iż konsumenci często nie umieją wprawnie dokonywać wyboru i sugerują się kolorem pieczywa, przez co często zamiast razowego kupują chleb otrzymany z oczyszczonej mąki, a jedynie podbarwiony karmelem.
Niezależnie od tego czy zniżkowy trend w spożyciu pieczywa utrzyma się czy nie, warto sobie zapamiętać, że choć chleb nie jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety, to wbrew niektórym teoriom sama jego konsumpcja nie jest odpowiedzialna, za rosnącą ilość przypadków nadwagi i otyłości. Niestety trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach dobrej jakości pieczywo dostać jest trudno, dlatego należy starannie czytać etykiety i wybierać przede wszystkim produkty otrzymane z mąki żytniej, pełnoziarnistej. Smakoszy zachęcam do zakupienia automatu do wypieku chleba – koszt nie jest wygórowany, a sama procedura pieczenia nieskomplikowana. W ten łatwy sposób można kontrolować jakość spożywanego pieczywa.