Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Milky Way - mleczna przekąska. Czy aby na pewno?

Milky Way - mleczna przekąska. Czy aby na pewno?
Zdecydowana większość artykułów opiera się na przekazaniu tego, co jest dobre i warte uwagi w przypadku diety, treningu czy suplementacji. Czasami jednak powstają wątpliwości i pytania, czy dany produkt, powszechnie uważany za niezdrowy, może być składnikiem diety w sytuacji, gdy chcemy żyć zdrowo i kształtować swoją sylwetkę?

Jeżeli tak, to w jakim stopniu można sobie na niego pozwolić? Prawdopodobnie nigdy nie uzyskamy dokładnych odpowiedzi na te pytania. Możemy jednak przeanalizować jeden z bardziej popularnych batonów dostępnych na rynku, aby wiedzieć, co dokładnie zawarte jest w jego składzie i wyciągnąć wnioski, jakie odstępstwa od diety nie zniweczą jej efektów. Braliśmy już pod lupę dwa najpopularniejsze batony, takie jak Mars i Snickers. Przyszła kolej na Milky Way.

Historia powstania

Wydawać by się mogło, że bardziej popularny Mars i Snickers były pierwszymi batonami wyprodukowanymi przez Mars Incorporated. Tak jednak nie jest. Stworzenie Milky Way przez założyciela koncernu Franklina Marsa sięga roku 1923, czyli blisko 7 lat wcześniej. Co ciekawe, baton ten różni się składem, w zależności od miejsca sprzedaży. W Europie kojarzymy go jako mleczne i puszyste nadzienie oblane słodką czekoladą. Jak twierdzi producent w swoich dawnych reklamach: "Wlej mleko do miseczki i wrzuć Milky Way. Jest on tak lekki i puszysty, że będzie się unosił na powierzchni mleka". Hasło to bez wątpienia przyczyniło się do chęci zakupu batonika przez dzieci i przetestowania "magicznej" sztuczki. W USA z kolei pod nazwą Milky Way występują popularne Marsy. Na rynku można spotkać również inne wersje batonika, w których występuje nadzienie o smaku truskawkowym, czekoladowym i waniliowym.

Milky Way – szczegóły składu

Dla osób żyjących aktywnie i zwracających uwagę na to, co jedzą, skład batonika jest dość przerażający. W zasadzie ciężko w nim o jakiekolwiek pozytywy. Według prawa żywnościowego najwięcej w produkcie jest składników wymienionych w pierwszej kolejności na etykiecie. Zaczynając od największych ilości, wyróżnić w nim należy takie związki spożywcze, jak:

  • cukier,
  • syrop glukozowo – fruktozowy,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • tłuszcz kakaowy,
  • tłuszcz palmowy,
  • miazga kakaowa,
  • tłuszcz mleczny,
  • laktoza,
  • serwatka w proszku (z mleka),
  • jęczmienny ekstrakt słodowy,
  • sól,
  • emulgator (lecytyna sojowa),
  • białko jaja w proszku,
  • zhydrolizowane białko mleka,
  • naturalny ekstrakt z wanilii.

Jak widać, składniki produktu stanowią w zdecydowanej większości cukry i tłuszcze, w najbardziej możliwej, przetworzonej postaci. Przyjrzyjmy się kilku z nich.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest jednym z najbardziej popularnych składników słodyczy, jak i słodkich przekąsek. Wynika to z ceny surowca, która jest niższa niż zwykłego cukru, przy wyjątkowo słodkim smaku. Posiada postać cieczy i niską lepkość, nie ulegając krystalizacji. Jest również wyjątkowo odporny na drobnoustroje. Otrzymuje się go z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, którą za pomocą enzymów i kwasów przetwarza się do postaci syropu. Skład jego to: 55% glukozy, 42% fruktozy i około 3% innych cukrów. Zaleca się daleko idącą ostrożność w spożywaniu go jako dodatku do produktów przetworzonych.

Tłuszcz palmowy – podobnie jak syrop glukozowo-fruktozowy w przypadku cukrów, olej palmowy jest jednym z tańszych źródeł tłuszczów. Niestety jest on źródłem utwardzanych tłuszczów roślinnych, które zaliczyć można do jednych z bardziej niezdrowych składników stosowanych w żywności. Od kiedy konsumenci dowiedzieli się o jego wpływie na zdrowie, producenci ukrywają go pod nazwą tłuszczu palmowego, który nie budzi już takich kontrowersji. Jednak na podstawie dostępnych danych zauważyć warto, że obecny w Milky Way olej palmowy nie został poddany procesowi utwardzenia.

Inne składniki mają za zadanie nadać produktowi smak i konsystencję czekolady (tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa), tworzą wewnętrzne, piankowe nadzienie (serwatka w proszku, laktoza, białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, odtłuszczone mleko w proszku), utrzymują strukturę produktu (lecytyna sojowa) czy nadają smak (ekstrakt z wanilii).

Wartości odżywcze

Tradycyjnej wielkości baton Milky Way ma 21,5 g. W 100 g produktu mamy wręcz identyczną ilość węglowodanów jak w woreczku ryżu czy kaszy. Niestety z tych 70 g, aż 60 g stanowią cukry proste a 1 g błonnik. Białko stanowi 4 g a tłuszcze 17 g. Wśród nich zdecydowanie dominują nasycone kwasy tłuszczowe 12 g, jednonienasycone 2,2 g oraz wielonienasycone 0,3 g. Tłuszcze trans występują w niewielkiej ilości 0,2 g, co w porównaniu z innymi słodyczami stanowi niewątpliwe zaletę. Składniki odżywcze przekładają się na 452 kcal wartości energetycznej.

Wydawać by się mogło, że produkt tego typu nie zawiera praktycznie w ogóle witamin i minerałów, czyli tzw. "puste kcal". W rzeczywistości jednak można wyróżnić niewielkie ilości tych substancji.

Szczegółowy skład wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych:

  • wartość energetyczna: 452 kcal,
  • białko: niemal 4 g,
  • węglowodany: 70 g, w tym 60 g cukrów prostych i 1 g błonnika,
  • tłuszcz: 17 g, w tym 12 g SFA, 2,2 g MUFA i 0,2 g PUFA,
  • witamina A: 114 IU, 2%,
  • witamina D: 16 µg, 4%,
  • witamina E: 0,9 mg, 4%,
  • witamina K: 3,6 µg, 4%,
  • witamina C: 0,7 mg, 1%,
  • witamina B1: 0 mg, 0%,
  • witamina B3: 0,2 mg 1%,
  • witamina B2: 0,2 mg,15%,
  • witamina B5: 0,2 mg, 2%
  • witamina B6: 0 mg 0%,
  • kwas foliowy: 4 µg, 1%,
  • witamina B12: 0,2 µg, 3%,
  • sód: 167 mg, 7%,
  • potas: 124 mg, 6%,
  • wapń: 115 mg, 10%,
  • fosfor: 67 mg, 25%,
  • magnez: 20 mg, 17%,
  • żelazo: 0,5 mg, 3%,
  • cynk: 0,7 mg, 5%,
  • miedź 0,1 mg, 7%,
  • mangan 0,1 mg, 7%,
  • selen 2 µg, 3%,
  • teobromina 64 mg.

Co prawda obecne w Milky Way ilości witamin i składników mineralnych nie są na zerowym poziomie, jednak w porównaniu do bardzo dużej objętości energetycznej, spożywając go dostarczamy dużo kcal, w tym cukrów i tłuszczów, przy małym udziale białka, witamin i składników mineralnych. Nie jest to niestety dobre połączenie zarówno dla naszego zdrowia, jak i sylwetki.

Jedz co chcesz, wyglądaj jak chcesz

Jak bardzo więc możemy sobie pozwolić w sytuacji, gdy baton Milky Way jest jednym z naszych ulubionych słodyczy? Bez wątpienia nie na tyle, jak mówi nam popularne stwierdzenie. Zakładając jednak, że całość naszej diety bazuje w około 80-90% na produktach zdrowych i jak najmniej przetworzonych, dodatek gorszej jakości  produktu nie powinien wpłynąć negatywnie na jakość sylwetki. Pozwolić sobie mogą na to szczególnie osoby o wysokiej aktywności fizycznej i szybkim metabolizmie, które spożywając dziennie około 4000-5000 kcal nie są w stanie uzupełnić np. węglowodanów tylko z dobrej jakości produktów pełnoziarnistych.

Podsumowanie

W myśl znanych powiedzeń: "wszystko jest dla ludzi" oraz "wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni truciznę", pamiętać należy o tym, aby nie popadać w ortoreksyjne zachowania, jednocześnie mieć świadomość tego, jak określone produkty wpływają na nasze zdrowie i sylwetkę. Stosowanie się do tego z rozsądkiem bez wątpienia nam nie zaszkodzi.