IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Muffinki jajeczne - kuchnia Ladies SFD

Pierś kroimy drobniutko i przesmażamy na teflonie. Zdejmujemy i odkładamy do przestudzenia. Na zwolnioną patelnię dajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę i chwilę przesmażamy. Jak się poddusi dorzucamy drobno pocięte w kostkę pieczarki i przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, curry, czosnek granulowany itp.). Jak pieczarki puszczą wodę i lekko się podduszą, dorzucamy zieleninę i ciachniętą drobno paprykę. Smażymy jeszcze chwilkę, żeby odparowało, przekładamy na chłodny talerz i odstawiamy do ostygnięcia. Autorką przepisu jest Shrimp2.

Potrzebujemy (orientacyjnie): 

  • 4 jaja 
  • 1 duża cebula 
  • pół papryki 
  • ulubiona zielenina (szczypior, natka, koperek, lubczyk...) 
  • 15 dag pieczarek 
  • 22 dag piersi z kurczaka (bo akurat taką miałam ) 
  • 4 dag żółtego sera (u mnie Hollender 17% tłuszczu) 

Można dodać też inne składniki, np. świeże lub suszone grzyby, podgotowany al'dente brokuł, drobno pocięty, pomidor - jeśli jędrny to cały, jeśli nie to bez wodnistego środka, pomidory suszone, oliwki, itd. 

W czasie, gdy warzywa stygną, włączamy piekarnik na 180-200 stopni. 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. 
Białka ubijamy na sztywno z solą. Do piany dodajemy żółtka i miksujemy tyle tylko żeby połączyć, ale żeby piana nie opadła. 

Przestygniętego kurczaka łączymy z przestygniętymi warzywami (można tutaj też dorzucić tartego sera) i wsypujemy masę do piany jajecznej. Mieszamy lekko by nie opadło, ale by farsz w miarę się w masie rozłożył. 
Masą napełniamy formę na muffiny (najlepiej silikonową żeby nie przywarły), posypujemy żółtym serem (u mnie raczej symbolicznie) i wsadzamy na około 20-25 minut do nagrzanego piekarnika. 
Jeśli nie mieszaliśmy zbyt długo żółtek z białkami, a potem warzyw w masie, to babeczki nieco urosną, więc lepiej nie przesadzić z ilością piany w dołku (z tym że mi tym razem nie urosły ). 



Uwagi: 
Podawać z surówką. 
Można jeść od razu po zrobieniu na ciepło, można na drugi dzień na zimno lub podgrzać minutę w mikrofali. 
Nadają się w drogę, do szkoły czy do pracy. 

Z porcji podanych wypałniaczy i 4 jaj w widocznej foremce 

Ten i wiele innych przepisów Ladies SFD znajdziecie w temacie:Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy 

Dyskusje odnośnie przepisów prowadzimy tutaj: Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.