Gotujemy batata i miksujemy na gładką masę. Miksujemy białka jaj, a gdy powstanie piana dodajemy ją do ziemniaka, wsypujemy też amarantus, 10g odżywki białkowej, bardzo drobno pokrojone daktyle, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Pieczemy przez ok. 20min w temp. 180'C (jeśli jest niedopieczone, a od góry się przypala, to przykrywamy folią aluminiową).
Autorką przepisu jest MagdaK
80g batata ("słodki ziemniak")
2 białka
20g amarantusa (może być zmielony owies albo quinoa)
10g daktyli suszonych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
40g jogurtu greckiego
30g wheya (u mnie QNT 100% whey delicious)
borówki wg uznania lub inne owoce
Polewa: jogurt grecki miksujemy z 20g wheya, można dodać odrobinkę wody. Osobiście uważam, że zamiast jogurtu lepiej dać 2 żółtka, które nam zostały - zdrowiej, no i nie marnujemy niczego.
Polewę nakładamy na upieczone już ciacho i ozdabiamy borówkami. Smacznego.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.