BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Niecodzienne sposoby, by posiłki smakowały lepiej

Niecodzienne sposoby, by posiłki smakowały lepiej
Smakowitość jedzenia to jego istotny walor, wpływający w sposób istotny na dokonywane na co dzień wybory żywieniowe. Satysfakcja ze spożywanego jedzenia może w sposób istotny wpływać na samopoczucie, a także ułatwiać praktykowanie zasad zdrowego odżywiania – przekonanie się na własnej skórze, że wartościowe jedzenie może być niezwykle smakowite, to często istotny przełom ułatwiający zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych na lepsze.

Na to, jak finalnie kształtował będzie się smak przygotowywanej potrawy, na ile pozytywnie pobudzał będzie nasze zmysły i trafiał w kulinarne gusta, czy preferencje wpływ posiada wiele czynników. Zdrowa żywność posiada pod tym względem bardzo wiele do zaoferowania, trzeba jednak otworzyć się na kombinacje różnorodnych smaków i odpowiednio „tresować” swoje kubki smakowe. Warto również pamiętać o tym, by nie kierować się wyłącznie walorami smakowymi – znaczna część osób posiada skłonność do zatracania się przy aplikowaniu sobie produktów zawierających znaczne ilości cukru, soli i tłuszczu, co może dość szybko doprowadzić do problemów ze zdrowiem i estetyką sylwetki. Podstawą jest menu oparte na nieprzetworzonej żywności, a o oto wskazówki, dzięki którym można w prosty, ale jednocześnie dość nietypowy sposób sprawić, że spożywane potrawy smakować będą znacznie lepiej:

Jedzenie, które wygląda ładnie, smakuje bardziej

Faktem udowodnionym naukowo jest to, iż estetyka podania posiłku w sposób istotny wpływać może na jego smakowitość. Szaro-bure papki, bałagan na talerzu czy też w ramach oszczędności czasu jedzenie prosto z „gara”, to powszechne praktyki, występujące zazwyczaj z powodu barku czasu i cierpliwości do kuchennych zabiegów, a doprowadzające do tego, iż spożywane jedzenie istotnie traci na atrakcyjności. Odrobina wysiłku włożona w odpowiednią aranżację, dobór estetycznego talerza, kolorowych dodatków może sprawić, iż posiłek będzie smakował znacznie lepiej. Osoby zaangażowane w zdrowe odżywianie zachęcam do fotografowania swoich posiłków i dzielenia się z szerszym gronem odbiorców – np. w dzienniku żywieniowo-treningowym. Z drugiej strony oglądanie tego, jak i co jedzą inni, może stanowić inspirację do tworzenia własnych smakowitych kompozycji.

Muzyka – niedoceniana przyprawa

Obserwacje naukowców wskazują, iż muzyka może w sposób dość niecodzienny wpływać na postrzeganie konsumowanego jedzenia oraz picia. Słuchanie lubianej przez nas muzyki podczas spożywania posiłku sprawia, iż zyskuje on na atrakcyjności – zachodzi zjawisko pewnego przeniesienia pozytywnych bodźców. W związku z tym im przyjemniejsza dla nas muzyka tym posiłek będzie smakował lepiej. Naukowcy wskazali również na inną ciekawą zależność. Na przykład muzyka klasyczna odtwarzana w trakcie degustacji wina, sprawiła, iż spożywane trunki mogą wydawać się droższe niż w istocie. Warto sobie zapamiętać, że muzyka ma ogromną moc, może wpływać na doświadczenia kulinarne, zmienić intensywność i postrzeganie bodźców – pod warunkiem oczywiście, iż będzie odpowiednio dobrana.

Jedzenie z bliską osobą – intensyfikuje doznania smakowe

Obserwacje naukowców z Uniwersytetu Yale wskazują, że spożywanie pokarmów w samotności może zmniejszać atrakcyjność spożywanych posiłków. We wspomnianym powyżej badaniu, osoby spożywające posiłek w samotności, postrzegały go za mniej aromatyczny i smakowity, w odróżnieniu od badanych jedzących w towarzystwie bliskiej osoby. Wspólna konsumpcja z partnerem/małżonkiem czy partnerką/żoną może sprawić, że doświadczenia zmysłowe wynikające z aktu spożywania pokarmu będą bardziej intensywne i przyjemne.

Podsumowanie

Jedzenie to źródło przyjemności, którą można odpowiednio podkręcać – koncentrując się nie tylko wyłącznie na jakości spożywanej żywności, ale również estetyce podawania posiłków czy też najbliższym otoczeniu. Jedzenie smakuje lepiej, gdy jest estetycznie podane, „przyprawione” dobrą muzyką i spożywane w towarzystwie bliskiej osoby.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.