Najbardziej skażone gatunki ryb
Rybie mięso dostarcza naszemu organizmowi wiele wartości odżywczych, jednak zagrożenia płynące ze zjadania skażonych ryb stawiają ogromny znak zapytania. Czy jeść ryby? Skąd czerpać zdrowe produkty? Największym zagrożeniem są kumulujące się metale ciężkie. Stężenie rtęci w rybach jest tym większe, im większe jest zanieczyszczenie środowiska. Każda z ryb żyje w skażonym środowisku, jednak najniebezpieczniejsze są ryby największe, znajdujące się na końcu łańcucha pokarmowego. Ryby drapieżne, takie jak rekiny, tuńczyki czy szczupaki przyjmują rtęć odłożoną w mniejszych rybkach. Wiek i gatunek zwierzęcia jest więc bardzo istotny podczas naszych rozważań zakupowych. Nie powinno się kupować ryb ze słabo kontrolowanych azjatyckich hodowli, jak: panga, ryba maślana, tilapia. Najlepszym wyborem będzie dorsz, mintaj, morszczuk oraz sandacz.
Rtęć występuje naturalnie w przyrodzie, dlatego też minimalne ilości będą przez nas tolerowane. Częste spożywanie produktów zawierających ten pierwiastek będzie się objawiać zaburzeniami w układzie nerwowym oraz może powodować uszkodzenia mózgu. Rtęć zaburza przekazywanie impulsów nerwowych przez synapsy, a to powoduje zaburzenia koordynacji ruchowej, pamięci czy nawet halucynacje.
Zagrożenie dla rozwijającego się dziecka!
Ryby są bogate w witaminy, mikroelementy, kwasy omega-3, lecz również są dla nas dużym zagrożeniem. Warto je spożywać ograniczając ilość najbardziej zanieczyszczonych gatunków. Spożycie 1-2 razy w tygodniu jest bezpieczną ilości. Kobiety w ciąży i dzieci powinny szczególnie zwracać uwagę na gatunek i pochodzenie spożywanych ryb. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, aby kobiety w ciąży zrezygnowały ze spożycia gatunków ryb szczególnie zanieczyszczonych. Metylortęć bardzo łatwo przenika barierę krew-łożysko, co może być dużym zagrożeniem dla rozwijającego się dziecka. Również podczas karmienia piersią warto ograniczyć spożywanie toksycznych ryb.
Może obniżać IQ?
Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach bardzo pozytywnie wpływają na rozwój mózgu, dlatego powinny być składnikiem diety kobiet w ciąży. Działanie odwrotne ma metylortęć, która uszkadza centralny układ nerwowy. Okazuje się, że spożywanie ryb w ciąży może mieć wpływ na IQ dzieci. Pozytywny wpływ działania kwasów tłuszczowych w przypadku większości ryb został zniwelowany przez negatywne działanie metylortęci. Dlatego w przypadku ciąży i karmienia korzystniejsza dla matki i dziecka będzie suplementacja, spożywanie innych produktów bogatych w kwasy tłuszczowe, niż jedzenie ryb skażonych i pochodzących z niepewnych źródeł.