Gdy za oknem mróz, kuszące są zwłaszcza gorące napoje takie jak kawa, herbata czy kakao. Poniżej przedstawiam kilka bardzo łatwych do przygotowania i sprawdzonych przepisów na ciepłe, bezalkoholowe napoje, które umilą zimowe wieczory i popołudnia oraz które mogą także okazać się nieocenionym sprzymierzeńcem w walce z nadprogramową tkanką tłuszczową czy ochotą na słodycze.
Gorące kakao z chilli i cynamonem
Składniki:
1-2 łyżeczki kakao holenderskiego,
2/3 szklanki mleka,
szczypta chilli i cynamonu,
opcjonalnie wanilia i odrobina słodziku do gotowania,
niewielka ilość gorącej wody (2-3 łyżki).
Przygotowanie:
Kakao należy zalać niewielką ilością gorącej (ale nie wrzącej) wody i zamieszać, aż proszek dokładnie się rozpuścić. Po dodaniu szczypty cynamonu oraz chilli (opcjonalnie także wanilii), dolewamy gorącego mleka i mieszamy.
Czerwona herbata z goździkami i cytrusami
Składniki:
1 torebka czerwonej herbaty,
ćwierć mandarynki,
plasterek cytryny,
kilka suszonych goździków,
opcjonalnie słodzik do gotowania.
Przygotowanie:
Torebkę herbaty należy włożyć do kubka wraz z kilkoma suszonymi goździkami, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem 2-3 minuty, a następnie dodać cytrusy oraz opcjonalnie słodzik.
Czarna herbata z kardamonem
Składniki:
czarna herbata,
sproszkowany kardamon.
Przygotowanie:
Do zaparzonej czarnej herbaty należy dodać szczyptę kardamonu.
Piernikowa kawa
Składniki:
filiżanka ulubionej kawy,
przyprawa do pierników.
Przygotowanie:
Po zaparzeniu kawy należy dodać do niej szczyptę przyprawy do pierników i zamieszać.
Zielona herbata z imbirem i mandarynką
Składniki:
zielona herbata,
imbir w proszku,
ćwierć mandarynki ze skórką.
Przygotowanie:
Do filiżanki należy włożyć mandarynkę posypaną szczyptą imbiru oraz zieloną herbatę. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzyć przez około 2-3 minuty.
Masalachai, czyli orientalna herbata z mlekiem
Składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty,
1-2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie),
szczypta kardamonu w proszku,
cynamon,
2-3 goździki,
Łyżeczka startego imbiru (może być także suszony),
125 ml wody,
125 ml mleka.
Przygotowanie:
Zieloną herbatę i przyprawy należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem około 3-4 minut, po czym odcedzić. Dolać następnie gorącego mleka i zamieszać.
Podsumowanie
Rozgrzewająca moc gorących napoi, tkwi m.in. w bogactwie stosowanych przypraw. Cynamon, chilli i imbir, goździki oraz kardamon czy inne dodatki, nie tylko wyśmienicie smakują, ale także posiadają korzystny wpływ na zdrowie i sylwetkę – stanowią bowiem niezwykle skondensowane źródło przeciwutleniaczy i działają termogennie. Naprawdę warto się do nich przekonać.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.