Czosnek od niepamiętnych czasów ceniony jest nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale także z powodu właściwości leczniczych. Okazuje się, że wiele z przypisywanych mu przez ludową medycynę walorów znalazło potwierdzenie we współczesnych badaniach naukowych. W niniejszym opracowaniu przedstawię trzy dobre powody by włączyć go do codziennego menu.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Substancje zawarte w czosnku wykazują właściwości bakteriobójcze, z racji czego nazywany bywa on często „naturalnym antybiotykiem”. Okazuje się, że związki takie jak allicyna i jej pochodne są zabójcze dla chorobotwórczych drobnoustrojów próbujących zasiedlić nasze drogi oddechowe. Dzięki tym właściwościom czosnek właśnie chroni przed występowaniem bakteryjnych powikłań przeziębienia i grypy. Dodatkowo związki zawarte w czosnku pobudzają nasze komórki odpornościowe do walki z patogenami, w tym również – wirusami.
Czosnek – dla układu krążenia
Badania naukowe wskazują, iż substancje zawarte w czosnku w sposób wielokierunkowy korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Związki te z jednej strony usprawniają funkcję śródbłonka naczyniowego chronić przed rozwojem nadciśnienia, a z drugiej pozytywnie oddziałują na gospodarkę lipidową co skutkuje poprawą stosunku „dobrego” cholesterolu - HDL (czyli lipoprotein o wysokiej gęstości), do cholesterolu „złego” – LDL (czyli lipoprotein o niskiej gęstości), oraz – obniżeniem poziomu triglicerydów.
Czosnek – przeciwko cukrzycy
Substancje zawarte w czosnku wykazują też działanie przeciwcukrzycowe. Związane jest to z ich wpływem na wydzielanie insuliny oraz oddziaływaniem na zdolność komórek docelowych do odczytywania nadawanych przez nią sygnałów. Poprawa insulinowej wrażliwości będąca skutkiem konsumpcji czosnku ma newralgiczne znaczenie dla ogólnie pojętej gospodarki metabolicznej organizmu i chronić może nie tylko przed rozwojem cukrzycy, ale i innych chorób takich jak otyłość czy miażdżyca.
Podsumowanie
Jak widać czosnek posiada przynajmniej kilka niezwykłych właściwości, które czynią z niego bardzo wartościowy składnik diety. Czosnek najlepiej jest jeść na surowo, gdyż obróbka termiczna pozbawia go wielu cennych walorów. Osoby, którym przeszkadza charakterystyczna woń czosnku mogą pomyśleć o jej neutralizacji dodatkiem natki pietruszki. Jeśli to nie wystarczy, jego substytutem mogą okazać się suplementy diety zawierające bezwonne ekstrakty.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.