Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co jeść, by wzmocnić swoją odporność?

Co jeść, by wzmocnić swoją odporność?
Jesień i zima to czas, w którym ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę zdecydowanie wzrasta. Przed rozwojem infekcji górnych dróg oddechowych uchronić jednak może sprawnie działający system odpornościowy, który w porę rozpozna i wyeliminuje chorobotwórcze drobnoustroje. Odpowiedni sposób odżywiania w sposób istotny wpływa na kondycję układu immunologicznego i tym samym może uchronić nas od tych nieprzyjemnych przypadłości. Jak więc należy się odżywiać, by ustrzec się infekcji?

Podstawa diety – niskoprzetworzona żywność

Jeśli zależy nam na utrzymaniu kondycji układu immunologicznego w dobrej kondycji, powinniśmy oprzeć codzienne menu na produktach niskoprzetworzonych.

Na rzecz takiego rozwiązania przemawiają dwa ważne powody: 

  • po pierwsze – żywność niskoprzetworzona jest znakomitym źródłem wielu pozytywnie wpływających na system odpornościowy składników,
  • po drugie – pozbawiona jest ona zazwyczaj związków zaburzających jego pracę.

Oczywiście jednak tak sformułowane, ogólnikowe zalecenie nie wyczerpuje zainicjowanego tutaj tematu…

Cytrusy – naturalne źródło witaminy C i flawonoidów

Owoce cytrusowe w sposób wybitny wpłynąć mogą na kondycję układu immunologicznego. Związane jest to nie tylko z wysoką zawartością witaminy C, ale także obecnością związków fenolowych z grupy flawonoidów. Szczególnie cennym składnikiem diety okazać się mogą niezbyt popularne grejpfruty, a także lubiane przez wszystkich mandarynki. Cytryny, pomarańcze i pomelo także posiadają wiele cennych składników. Owoce cytrusowe należy jeść codziennie, przynajmniej 150–200 g, by dawka bioaktywnych składników była odpowiednio wysoka.

Ryby morskie – bogactwo witaminy D, selenu i kwasów omega 3

Włączając ryby morskie do jadłospisu, w sposób wielokierunkowy poprawiamy funkcjonowanie układu immunologicznego. Na jego funkcjonowanie istotny wpływ wywierają nie tylko kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, ale także bezcenna witamina D (której jesienią i zimą mamy stanowczo za mało) oraz selen. Ryby warto spożywać 2 – 3 razy w tygodniu, najlepiej w postaci parowanej, gdyż smażenie, zwłaszcza długotrwałe może niszczyć część zawartych w nich cennych dla zdrowia związków.

Czosnek i cebula

Zarówno czosnek, jak i cebula tradycyjnie polecane są w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Uważa się, że substancje w nich zawarte nie tylko chronią przed przeziębieniem i grypą, ale także wspomagają ich leczenie. Faktycznie istnieją powody ku temu by zarówno czosnek, jak i cebulę do menu na stałe włączyć, pamiętać jednak należy, że ich zapach jest specyficzny i może zaburzyć towarzyskie relacje osób, które spożywają duże ilości tych pokarmów.

Fermentowane produkty mleczne

Fermentowane produkty mleczne, najlepiej te wzbogacone o dodatek pro biotycznych bakterii mogą korzystnie wpływać na pracę układu immunologicznego poprzez modyfikowanie składu mikroflory jelitowej. Nie od dziś wiadomo, że kwestia ta ma istotny wpływ na zdolność organizmu do radzenia sobie z potencjalnymi zagrożeniami w postaci chorobotwórczych drobnoustrojów. Jogurty warto jadać regularnie, pamiętając jedynie o tym, by wybierać te, które pozbawione są dodatku cukru.

Zielona herbata

Zielona herbata posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Jednym z mniej znanych jej walorów jest zmniejszanie ryzyka chorób górnych dróg oddechowych. Zauważono w badaniach, że polifenole herbaciane wykazują zdolność do hamowania namnażania się wirusów grypy, a dziki temu zmniejszać mogą ryzyko wystąpienia tej choroby. Zieloną herbatę warto pijać od dwóch do czterech razy dziennie, najlepiej bez dodatku cukru i koniecznie bez dodatku mleka. Białka mleczne hamują wchłanianie katechin obecnych w herbacie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.