Podstawa diety – niskoprzetworzona żywność
Jeśli zależy nam na utrzymaniu kondycji układu immunologicznego w dobrej kondycji, powinniśmy oprzeć codzienne menu na produktach niskoprzetworzonych.
Na rzecz takiego rozwiązania przemawiają dwa ważne powody:
- po pierwsze – żywność niskoprzetworzona jest znakomitym źródłem wielu pozytywnie wpływających na system odpornościowy składników,
- po drugie – pozbawiona jest ona zazwyczaj związków zaburzających jego pracę.
Oczywiście jednak tak sformułowane, ogólnikowe zalecenie nie wyczerpuje zainicjowanego tutaj tematu…
Cytrusy – naturalne źródło witaminy C i flawonoidów
Owoce cytrusowe w sposób wybitny wpłynąć mogą na kondycję układu immunologicznego. Związane jest to nie tylko z wysoką zawartością witaminy C, ale także obecnością związków fenolowych z grupy flawonoidów. Szczególnie cennym składnikiem diety okazać się mogą niezbyt popularne grejpfruty, a także lubiane przez wszystkich mandarynki. Cytryny, pomarańcze i pomelo także posiadają wiele cennych składników. Owoce cytrusowe należy jeść codziennie, przynajmniej 150–200 g, by dawka bioaktywnych składników była odpowiednio wysoka.
Ryby morskie – bogactwo witaminy D, selenu i kwasów omega 3
Włączając ryby morskie do jadłospisu, w sposób wielokierunkowy poprawiamy funkcjonowanie układu immunologicznego. Na jego funkcjonowanie istotny wpływ wywierają nie tylko kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, ale także bezcenna witamina D (której jesienią i zimą mamy stanowczo za mało) oraz selen. Ryby warto spożywać 2 – 3 razy w tygodniu, najlepiej w postaci parowanej, gdyż smażenie, zwłaszcza długotrwałe może niszczyć część zawartych w nich cennych dla zdrowia związków.
Czosnek i cebula
Zarówno czosnek, jak i cebula tradycyjnie polecane są w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Uważa się, że substancje w nich zawarte nie tylko chronią przed przeziębieniem i grypą, ale także wspomagają ich leczenie. Faktycznie istnieją powody ku temu by zarówno czosnek, jak i cebulę do menu na stałe włączyć, pamiętać jednak należy, że ich zapach jest specyficzny i może zaburzyć towarzyskie relacje osób, które spożywają duże ilości tych pokarmów.
Fermentowane produkty mleczne
Fermentowane produkty mleczne, najlepiej te wzbogacone o dodatek pro biotycznych bakterii mogą korzystnie wpływać na pracę układu immunologicznego poprzez modyfikowanie składu mikroflory jelitowej. Nie od dziś wiadomo, że kwestia ta ma istotny wpływ na zdolność organizmu do radzenia sobie z potencjalnymi zagrożeniami w postaci chorobotwórczych drobnoustrojów. Jogurty warto jadać regularnie, pamiętając jedynie o tym, by wybierać te, które pozbawione są dodatku cukru.