Dobre jakościowo i zdrowe pokarmy charakteryzują się zwyczajowo wyższą ceną od wszelkich fast foodów czy słodyczy. Tymczasem, istnieją także ekstremalne przypadki posiłków, których cena będzie barierą nie do przeskoczenia dla zwykłych „zjadaczy chleba”. Jak dużo może kosztować wykwintny, niebanalny i oryginalny posiłek czy potrawa? Oto przykłady najdroższych rarytasów na świecie, które swoją drogą nie zawsze charakteryzują się najlepszymi wartościami odżywczymi.
Pizza za ponad 4 tys. dolarów
Jest marzeniem niejednego smakosza dań typu fast food, a oferowana jest przez jedną z londyńskich restauracji. Posiada średnicę 12 cali i wypełniona jest po brzegi najdroższymi i najwykwintniejszymi dodatkami – np. homarem marynowanym w koniaku, kawiorem nasączonym szampanem. Z pewnością na uwagę zasługuje fakt, iż posypana jest jadalnymi płatkami 24-karatowego złota…
Białe trufle z Alby za 330 tys. dolarów
Ta wygórowana cena dotyczy około 450 g tego przysmaku, charakteryzującego się lekko siarkowym aromatem cenionym przez wielu szefów kuchni na całym świecie. Grzyby te rosną we Włoszech, a corocznie w miasteczku Alba odbywają się targi trufli, podczas których można zaopatrzyć się w ten wykwintny smakołyk. Trzeba się jednak przygotować na ceny wywołujące zawrót głowy.
Rekordowa cena dotyczyła co prawda 8kg owoców, jednak trzeba przyznać, iż do niskich nie należy. Wyjątkowość tego arbuza, znanego na świecie jak Densuke tkwi w szlachetnym smaku (podobno o niebo lepszym niż tradycyjne arbuzy) i kruchości miąższu. Uprawiany jest wyłącznie na japońskiej wyspie Hokaido i charakteryzuje się grubą, niemal czarnego koloru skórką.
Almas Caviar, czyli kawior za 25 tys. dolarów
Cena dotyczy około 450 gramów tego przysmaku i jest to najdroższy kawior na świecie. Pochodzi z Iranu, charakteryzuje się białą barwą i pozyskiwany jest z rzadkiego gatunku jesiotra. Opakowanie Almas Caviar również jest osobliwe – jest to bowiem puszka pokryta 24-karatowym złotem (ponoć inne tworzywa mogłyby wpłynąć negatywnie na orzechowo-śmietankowy smak białego kawioru ). Produkt godny królów i cesarzy, komponuje się idealnie z francuskim szampanem.
Deser lodowy za 25 tys. dolarów
Dostępny w restauracji w Nowym Jorku, stworzony na bazie 28 odmian kakao, w tym również tych najdroższych. Serwowany jest w robiącym wrażenie pucharze, wyłożonym jadalnym złotem. Deser zdobią także inne dodatki z jadalnego złota. Złota jest również łyżeczka, którą należy jeść deser. Ten, kto zdecyduje się zamówić deser – otrzyma ją w prezencie, podobnie jak bransoletkę która jest podawana wraz z tym wyjątkowym smakołykiem.
Podsumowanie
Wykwintne jedzenie dostarcza niezapomnianych wrażeń zmysłowych, ale jak widać może wiązać się ze sporymi wydatkami. Jeżeli cenisz sobie niecodzienne smaki i trudnodostępne smakołyki, prawdopodobnie Twoje finanse mogą ulec poważnym obciążeniom… Nie dajmy się jednak zwariować – tradycyjne jedzenie także może dostarczać wiele przyjemności, wszystko jednak zależy od inwencji i pomysłowości gotującego.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.