Układając dietę należy wziąć pod uwagę szereg innych czynników żywieniowych, mających potencjalny wpływ na tempo utraty tłuszczowej masy ciała.
Akurat tak się składa, że pewne produkty żywnościowe bardziej sprzyjają redukcji tłuszczu niż inne i co ciekawe, najczęściej „diabeł tkwi w szczegółach”. Wyniki badań amerykańskich naukowców wskazują, że znakomitym sposobem na przyspieszenie tempa utraty wagi jest uwzględnienie w diecie zielonej herbaty z dodatkiem cynamonu. Zarówno liście herbaty jak i cynamon są źródłem wielu bioaktywnych związków z grupy polifenoli. W obiegowym ujęciu docenia się zazwyczaj ich „antyoksydacyjny” potencjał, czyli zdolność do neutralizowania reaktywnych form tlenu, działających w nadmiarze destrukcyjnie na narządy i tkanki ludzkiego organizmu. Warto jednak trochę bardziej się pochylić nad potencjałem tkwiącym w tych substancjach.
Polifenole
Polifenole z zielonej herbaty i cynamonu są w stanie usprawnić przebieg wielu procesów metabolicznych, regulując wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny – ważnego hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu. Związki te zmniejszają także akumulację lipidóworaz sprzyjają aktywacji kinazy zależnej od AMP, która ułatwia zużywanie materiałów zapasowych (np. kwasów tłuszczowych) oraz usprawnia transport związków energetycznych do komórek mięśniowych. Kofeina zawarta w zielonej herbacie (wraz z galu sanemepigalokatechiny) nasila proces termogenezy – czyli produkcji ciepła, co powoduje zwiększenie wydatku energetycznego.