Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Hiperlipidemia, insulina i omega3 – artykuł dla ambitnych

Hiperilpidemia jest czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu chorób układu krążenia takich jak miażdżyca. Od wielu lat trwają nieustanne badania mające na celu ustalenie mechanizmów odpowiedzialnych za zaburzenia gospodarki lipidowej, a także odkrycie metod profilaktyki i ich leczenia. Źródłem cholesterolu i triacylogliceroli jest pożywienie oraz endogenna synteza.

Procesy lipogenezy i cholesterologenezy zachodzące w ustroju regulowane są przez aktywność określonych genów. Ważnymi czynnikami wpływającymi na ekspresję genów aktywujących enzymy lipogenetyczne takie jak reduktaza HMG-CoA czy ACC (karboksylaza acetylo-CoA) i FAS (syntazy kwasów tłuszczowych), są czynniki żywieniowe, aktywność fizyczna oraz regulacja hormonalna.

Wysokokaloryczna, wysokowęglowodanowa dieta połączona z niewielką aktywnością fizyczną przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu i triacylogliceroli we krwi, analogicznie też diety niskokaloryczne i wysoka aktywność ruchowa sprzyjają obniżeniu poziomu lipidów.

Jak wspomniałem proces lipogenezy i cholesterologenezy regulowany jest także przez aktywność hormonów , należą do nich: insulina, hormony tarczycy (działanie nasilające); glukagon i katecholaminy (działanie hamujące). Szczególną funkcję pełnią także wewnątrzkomórkowe czynniki transkrypcyjne takie jak SREBP (Sterol regulatory element-binding protein), wywierające bezpośredni wpływ na aktywność genów odpowiedzialnych za metabolizm lipidów.

Aktywność SREBP zależna jest od wewnątrzkomórkowego poziomu cholesterolu, ale również – od relacji insulina-glukagon. Wywoływanie hiperinsulinemii poprzez spożywanie obfitych, wysokowęglowodanowych posiłków przyczynia się do nasilenia procesów lipogenezy i cholesterologenezy poprzez inicjację ekspresji genów SREPB-1. Glukagon natomiast ekspresję tą hamuje.

Jak się jednak okazuje niektóre składniki żywności mogą oddziaływać zdecydowanie korzystnie na gospodarkę lipidową. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega3 (EPA i DHA), modyfikują wpływ insuliny na proces lipogenezy i cholesterologenezy poprzez zahamowanie aktywności SREBP-1. Kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), zmniejszają także wpływ insuliny na aktywność enzymów karboksylazy acetylo-CoA i syntazy kwasów tłuszczowych zaangażowanych w lipo- i cholesterologenezę.

Tym samym wpływ omega3 na gospodarkę lipidową może mieć nie tylko charakter profilaktyczny, ale również leczniczy, co może mieć szczególne znaczenie w przypadku osób z otyłością bądź cukrzycą i innymi schorzeń przebiegających z zaburzeniami gospodarki insulinowej.

 

Źródła: N-3 Polyunsaturated Fatty Acids Suppress Insulin-induced SREBP-1c Transcription via Reduced Trans-activating Capacity of LXRα. George Howell, III, Xiong Deng, Chandrahassa Yellaturu,Edwards A. Park, Henry G. Wilcox, Rajendra Raghow, and Marshall B. Elam

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.