Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Trehaloza – nowy „cudowny” cukier?

Trehaloza – nowy „cudowny” cukier?
Żyjemy w czasach kiedy światło dzienne dociera co chwilę do nowych „wynalazków”. Odkąd uznano, że biały cukier to „zło” zarówno w sensie kalorycznym, jak i wartościowym, na rynku pojawiło się mnóstwo zamienników – te bardziej naturalne o pozytywnych właściwościach, tj. ksylitol, stewia, erytrol, tagatoza, przez wiele różnych substancji słodzących o lepszej lub gorszej renomie. Z perspektywy statystycznego Kowalskiego substancje te są rozpatrywane głównie na podstawie kaloryczności (bo przecież cukier tuczy, a słodzik to zero kalorii) oraz cukrzycy (alternatywa słodkości teoretycznie bez konsekwencji).

Aktualnie coraz głośniej się robi o trehalozie. Jest to dwucukier (złożony z dwóch cząsteczek glukozy), który w przyrodzie występuje m.in. w komórkach drożdży, grzybów, bakterii, nicieni, owadów, jaj poczwarek i niektórych roślinach. Pełni funkcje zapasowe i ochronne, pozwalając organizmom przetrwać trudne warunki. Doskonałym przykładem jest róża jerychońska. Kto zna, ten wie, że może ona przetrwać lata w suszy zwinięta w kłębek, a w momencie dostarczenia jej odrobiny wody „otwiera się”, nabiera koloru i przyjmuje wygląd zdrowej, pełnej życia rośliny. Roślina ta ma w swoich komórkach skumulowaną trehalozę, dzięki której jest w stanie przetrwać wiele lat w suszy.

Nie bez powodu wykorzystuje się ją do przechowywania narządów do przeszczepu, chroni wyroby cukiernicze przed wilgocią.  Trehaloza jest mniej podatna na wchłanianie wilgoci. Sprawdza się w branży spożywczej do przechowywania mrożonek, dzięki czemu zachowują one swoją strukturę bez nadmiernej ilości kryształków lodu. Wykorzystywana jest także w medycynie do wydłużania przechowywania zamrożonych tkanek, jako składnik kropli do oczu (na zespół suchego oka) oraz w walce z osteoporozą.

W branży kosmetycznej pojawia się w składzie dezodorantów, gdyż redukuje wydzielanie nieprzyjemnego zapachu potu. Zaledwie dwuprocentowy roztwór trehalozy może zredukować zapach potu o 70 procent.

Trehaloza jako substancja słodząca

Trehaloza wykorzystywana jest także jako alternatywa dla cukru, miodu, słodzików.  Jest o połowę mniej słodka niż sacharoza, ale daje szybki efekt słodzenia i utrzymuje się dłużej niż efekty wywołany przez sacharozę. Jej zaletą jest to, że organizm wolniej ją metabolizuje co sprawia, że cukier w naszej krwi podnosi się powoli i równomiernie. Nie odkłada się też w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Wartość kaloryczna z kolei jest równa kaloryczności sacharozy – 1 gram dostarcza 4 kalorie.

Jakie są wady?

Trehalozy nie poleca się osobom cierpiącym na celiakię oraz osobom z niedoborem enzymu odpowiedzialnego za jej rozkład. Niestrawione cząsteczki mogą być przyczyną wzdęć i biegunek – człowiek jest w stanie strawić 30-60g trehalozy pochodzącej z jednego posiłku. Substancji tej powinny unikać także osoby z zespołem złego wchłaniania glukozy i galaktozy oraz z zespołem niedoboru transportera glukozy GLUT1.

Podsumowanie

Trehaloza jest ciekawą substancją, o której niewiele się mówi, zapewne z racji tego, że jest trudniej dostępna w swojej czystej formie. Proces pozyskania trehalozy jest dość kosztowny. Tak jak wszystko, ma ona swoje wady i zalety, i do każdego nowego „wynalazku” warto podejść z rozwagą i niekoniecznie wymieniać wszystkie źródła cukru na jedną substancję. Można jednak przyjąć, że jest alternatywą dla cukru.

W artykule mówimy o: Odchudzanie