Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
Składniki podstawowe:
mięso z piersi kurczaka 120g
ryż Paraboiled 100g
oliwa z oliwek 7ml
brokuły 80g
sałata 20g
majonez dekoracyjny 5g
jogurt naturalny 2% 30g
orzechy włoskie 20g
Składniki dodatkowe:
suszony lubczyk
papryka czerwona ostra
kurkuma
niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu
czosnek
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuł ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut.
Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.
Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Filet położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym.
Ryż skropić oliwą z oliwek i zmieszać z pokruszonymi orzechami włoskimi.