Udka z kurczaka z ziemniakami i surówką z buraków
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Składniki podstawowe:
noga ( udo) kurczaka 250g
ziemniaki średnie 300g
cebula 30g
buraki 120g
jabłko 80g
oliwa z oliwek 14ml
Składniki dodatkowe:
szczypiorek
kurkuma
chilli
zioła do drobiu
pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Po obraniu i przełożeniu na talerz posypać szczypiorkiem.
Buraki umyć i gotować w łupinach na parze przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać starte jabłko oraz drobno posiekaną cebulę.
Zmieszać.
Wartości odżywcze (całość)
Kcal. 635
Białko 34g
Tłuszcze 30g
Węglowodany 56g
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Polecane dla Ciebie:
Białko to jeden z kluczowych makroskładników, który odgrywa istotną rolę w procesie odchudzania. W ostatnich...
Płatki owsiane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych, jednak nie każdy może lub chce...
Guma guar to produkt, który zyskał ogromną popularność wśród osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ten...
Zobacz więcej artykułów