Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Zacznę od wszechstronnie ujmującego zagadnienia dotyczące otyłości wykładu jaki wygłosił Paul Jaminet – A Theory of Obesity, With Supporting Evidence from the Perfect Health Retreats. Paul jest autorem książki Perfect Health Diet. Prowadzi również wyjątkowo interesującego bloga o tej samej nazwie. W swoim wykładzie zwrócił uwagę na szereg aspektów często pomijanych w kontekście prewencji i leczenia otyłości, niemniej jednak mocno istotnych dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, m.in.: zaburzenia mikroflory jelitowej, zwiększona przepuszczalność jelitowa, dysregulacja rytmów okołodobowych, zmniejszona ilość i jakość snu oraz niedobory witamin i składników mineralnych.
Kilka aspektów poruszonych przez Paula pojawiło się również w kolejnym interesującym wykładzie jaki wygłosił Stephan Guyenet – What Causes Leptin Resistance? Stephan jest naukowcem zajmującym się przede wszystkim hormonami mającymi kluczowy wpływ na uczucie sytości i redukcję tkanki tłuszczowej. Prowadzi również ciekawego bloga Whole Source Health. Jakiś czas temu w jednym ze swoich wpisów poruszałem tematykę w jakiej się specjalizuje – wpływ smakowitości (palatability) diety na efekty redukcyjne. Dla osób bardziej zainteresowanych wpływem żywienia na oporność leptynową polecam publikację Stephana – Regulation of Food Intake, Energy Balance, and Body Fat Mass: Implications for the Pathogenesis and Treatment of Obesity.
Zagadnienia związane z wpływem mikroflory jelitowej na zdrowie i sylwetkę były poruszane w ramach kilku wykładów. Jeden z ciekawszych wykładów w ramach tych zagadnień wygłosiła Grace Liu – Re-Savaging the Gut, Solution to the Identity Crisis of the Ancestral Gut, zwracając szczególną uwagę na korzyści związane z regularną konsumpcją skrobi opornej. Grace prowadzi bloga Animal Pharm, gdzie między innymi można znaleźć ciekawe wpisy odnośnie leczenia przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Podczas sympozjum nie zabrakło również interesujących wykładów dotyczących aktywności fizycznej. W mojej opinii najwięcej wartościowych informacji w tym zakresie zawierał wykład jaki wygłosił James Steele – A Synthesis of Modern Exercise Physiology and Evolutionary Theory. James zburzył w swoim wykładzie wyidealizowane przekonanie, że aktywność fizyczna paleolitycznych łowców-zbieraczy była bez wątpienia ekstremalnie wysoka. Z kolei Jamie Scott regularnie wygłaszający wykłady odnośnie wysiłku fizycznego na AHS, tym razem skoncentrował się na roli jaką spełnia dla zdrowia tkanka mięśniowa.
Dla wielu osób interesujący mógł być również wykład jaki wygłosił Todd Becker – Myopia: A Modern Yet Reversible Disease. Todd wszechstronnie omówił przyczyny krótkowzroczności i zaproponował ciekawe ćwiczenia pozwalające na cofnięcie tej wady. Todd zajmuje się intensywnie zagadnieniami związanymi z zastosowaniem zjawiska hormezy w celu wywołania korzystnych efektów zdrowotnych. Z tego względu na jego blogu Getting Stronger między innymi można znaleźć sporo ciekawych wpisów na temat koncepcji intermittent fasting.
Na koniec wspomnę o wykładzie Denise Minger, która zdecydowała się wrócić do weganizmu, dokładnie na 3 godziny :–) – Lessons From the Vegans: What the Paleo Movement Can Learn From the Success of Plant-Based Diets. Denise w swoim wykładzie przedstawiła Waltera Kempnera, który co jest bardzo zaskakujące odnotował wiele sukcesów we współpracy z pacjentami z otyłością a nawet cukrzycą serwując im wyjątkowo niskobiałkową i nieskotłuszczową dietę zawierającą często grubo ponad 500 g węglowodanów z ryżu i białego cukru – The Rice Diet. Przy okazji tego wykładu powinna być użyta fraza: Don't try this at home. Niemniej jednak wykład Denise pozwala spojrzeć na pewne kwestie z trochę innej perspektywy, co może być przydatne szczególnie dla osób, które wykształciły u siebie paniczną obawę przed nawet niewielkimi ilościami węglowodanów i cukrów prostych z owoców.
Zachęcam także do zapoznania się z innymi wykładami wygłoszonymi na AHS 2014, a także do przejrzenia mojego poprzedniego wpisu odnośnie AHS.