Spędzenie czasu na słońcu jest dobre dla zdrowia pod wieloma względami i jak najbardziej warto jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Jednak przebywanie na mocnym słońcu może powodować uszkodzenia skóry. To jednak nie powód, by całkowicie zrezygnować z korzystania z promieni słonecznych. Możesz chronić swoją skórę wprowadzając do diety odpowiednie produkty.
Awokado
Te zielone owoce zawierają duże ilości witaminy E, przeciwutleniacza, który poprawia zdrowie skóry. Witamina E zawarta w awokado pomaga chronić zewnętrzne warstwy skóry przed uszkodzeniami wywoływanymi przez promieniowanie słoneczne. Jest szczególnie skuteczna w połączeniu z witaminą C, innym silnym przeciwutleniaczem. Awokado jest również bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-9, które pomagają buforować uszkodzenia skóry spowodowane przez promienie UV.
Jagody
Są jednymi z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy. Są szczególnie bogate we flawonoidy, klasę przeciwutleniaczy, które mogą zmniejszać stany zapalne skóry spowodowane długotrwałym promieniowaniem słonecznym.
Są doskonałym źródłem selenu, o którym wiadomo, że stymuluje naprawę DNA po uszkodzeniach wywołanych promieniowaniem słonecznym.
Kakao
Podobnie jak jagody, kakao (również ciemna czekolada) zawiera flawonoidy, które pomagają chronić skórę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniowaniem słonecznym. Rozkoszuj się z apetytem kostką lub dwiema gorzkiej czekolady (co najmniej 70 procent masy kakaowej) lub dodaj surowe kakao do swoich ulubionych deserów i słodkich dań.
Marchewki
Zawierają karotenoidy, które należą do przeciwutleniaczy. Karotenoidy są nie tylko korzystne dla zdrowia oczu. Związki te są również znane z tego, że pomagają zmniejszyć uszkodzenie DNA, a także chronią skórę przed poparzeniem słonecznym.
Owoce cytrusowe
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i inne owoce cytrusowe są popularnym (aczkolwiek nie najlepszym) źródłem witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który wspiera zdrowie skóry. Witamina C pomaga zmniejszyć szkodliwe skutki nadmiernej ekspozycji na słońce, takie jak zapalenie skóry. Co więcej, witamina C pomaga stymulować produkcję kolagenu, co sprzyja elastyczności skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i innych oznak starzenia. Bogatym źródłem witaminy C jest czerwona papryka i natka pietruszki.
Pomidory
Są dobrze znanymi źródłami likopenu, kolejnego przeciwutleniacza, który pomaga zmniejszyć zaczerwienienie skóry po długotrwałej ekspozycji na światło słoneczne. Pomidory są również bogate w luteinę, przeciwutleniacz, który pomaga stymulować naprawę DNA po uszkodzeniach wywołanych przez słońce.
Ostrygi
Są dobrym źródłem cynku, niezbędnego minerału, który jest ważny dla zdrowia skóry. Spożywanie odpowiedniej ilości cynku może pomóc w zapobieganiu lub naprawianiu uszkodzeń skóry. W obecnym czasie cynk ceniony jest za działanie wspierające układ immunologiczny.
Łosoś
Różowy kolor łosoś zawdzięcza silnemu przeciwutleniaczowi zwanemu astaksantyną. Astaksantyna jest pigmentem karotenoidowym, który wykazuje silne działania przeciwutleniające. Pomaga zapobiegać i odwracać uszkodzenia skóry spowodowane szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi. Astaksantyna pomaga również utrzymać odpowiednie nawodnienie skóry.
Podsumowanie
Jeśli zależy Ci na uzyskaniu zdrowszej i bardziej sprężystej skóry, nie polegaj tylko na pielęgnacji skóry kosmetykami w celu ochrony przed słońcem. Zadbaj o skórę również od wewnątrz, wprowadzając do swojej diety przyjazne dla skóry pożywienie i zwiększając naturalny poziom przeciwutleniaczy. Nie zapominaj również o odpowiednim nawodnieniu.