Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Cztery powody dla których warto jeść owoce cytrusowe

Chociaż wiele mówi i pisze się o tym, że najlepiej jest jeść owoce lokalne i sezonowe, to warto wiedzieć, że zasada ta nie jest absolutną regułą. Owocami, które również warto włączyć do codziennego menu są cytrusy takie jak grejpfruty, pomarańcze, mandarynki czy pomelo. Istnieją przynajmniej cztery dobre powody, by jadać je regularnie.

Chronią przed przeziębieniem

Owoce cytrusowe są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która wpływać może korzystnie na kondycje układu immunologicznego wzmacniając odporność organizmu. Dzięki zapewnieniu odpowiednio wysokiej jej podaży nie tylko, że zmniejszamy ryzyko infekcji, ale także – w przypadku gdy już wystąpi choroba – skracamy czas jej trwania i zmniejszamy nasilenie objawów. Owoce cytrusowe oprócz wspomnianej witaminy C zawierają także pakiet flawonoidów takich jak rutyna czy kwercetyna, które wzmacniają i uzupełniają jej działanie.

Zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego

Wspomniane przed chwilą flawonoidy i witamina C oprócz pozytywnego wpływu na kondycję układu odpornościowego posiadają także inne walory. Przede wszystkim są silnymi przeciwutleniaczami, a więc wykazują zdolność do zmniejszania niekorzystnych skutków stresu oksydacyjnego neutralizując działanie wolnych rodników. Chronią komórki organizmu przed ich niekorzystnym wpływem, co przekładać się może na mniejsze ryzyko rozwoju niektórych, poważnych chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne.

Korzystnie wpływają na układ krążenia

Dane naukowe wskazują, iż obecne w owocach cytrusowych związki takie jak hesperedyna wpływają pozytywnie na funkcjonowanie śródbłonka naczyń krwionośnych. Związane jest to z jednej strony ze zwiększeniem syntezy tlenku azotu (NO), a z drugiej strony z obniżeniem poziomu  cytokin prozapalnych. Zawarte w cytrusach flawonoidy przyczyniają się natomiast do zmniejszenia poziomu cholesterolu całkowitego, triglicerydów oraz lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Wszystko to korzystnie odbija się na kondycji układu krążenia.

Wspomagają odchudzanie

Badania  wskazują, że regularna konsumpcja owoców cytrusowych może przyspieszać redukcję tłuszczu zapasowego. Szczególnie silne działanie odchudzające w eksperymentach naukowych wykazały grejpfruty. Ich właściwości okazały się na tyle ciekawe, że od pewnego czasu ekstrakty cytrusowe wchodzą w skład suplementów wspomagających utratę zbędnych kilogramów. Za odchudzające działanie tych owoców odpowiadają także wspomniane wcześniej flawonoidy oraz błonnik i fakt, że cytrusy posiadają właściwości sycące.

Podsumowanie

Jak więc widać nie tylko owoce lokalne i sezonowe, ale także i te bardziej egzotyczne stanowić mogą ważny i cenny składnik zdrowej diety.

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.