Kupowanie nieprzetworzonego jedzenia i unikanie substancji chemicznych powinno stać się naszym nawykiem. Czytanie etykiet i eliminacja groźnych składników może być na początku dużym wyzwaniem, dlatego przychodzimy z pomocą. Poniżej lista dodatków do żywności, których powinniśmy unikać lub ograniczać ich spożycie.
Oczywiście nie wszystkie są bezwzględnie złe, nie wszystkie szkodzą, często kluczem jest dawka.
1. E420 Sorbitol - syntetyczna substancja. Produkowana w wyniku chemicznych procesów przetwarzania glukozy. Może być stosowany praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Spożywanie dużych dawek może powodować biegunki, tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. Dzienna norma to maksymalnie 20 g.
2. E421 Mannitol – syntetyczny słodzik i substancji przeciwwzbrylająca. Stosowana często w diecie osób chorujących na cukrzycę. Odradza się przekraczanie dawki 50 g dziennie, gdyż może powodować biegunki.
3. E951 Aspartan – syntetyczna substancja słodząca i wzmacniająca smak. 200 krotnie słodsza niż cukier. Może zawierać zanieczyszczenia bardzo szkodliwe dla zdrowia.
4. E950 Acesulfam K – syntetyczna substancja słodząca o działaniu 300 krotnie silniejszym niż cukier. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 15 mg na kilogram masy ciała
5. Syrop glukozowo – fruktozowy – jest to czysty roztwór glukozy i fruktozy, otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i używany jako substancja słodząca. Występuje przede wszystkim w słodyczach, lodach, sokach, napojach słodkich, puszkowanych produktach oraz przetworach mlecznych. Spożywanie produktów z dużą zawartością fruktozy powoduje nadmierną produkcję tkanki tłuszczowej, potęguje apetyt, może powodować cukrzycę typu II czy choroby układu pokarmowego.
6. E 102 tartrazyna – barwnik, występuje w produktach z proszku, sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych i dżemach. Może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
7. E 104 żółcień chinolinowa – barwnik, który występuje w napojach gazowanych, lodach oraz galaretkach. Powoduje problemy skórne, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany jest także o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
8. E 110 żółć pomarańczowa – barwnik występujący głównie w gumach do żucia, produktach w proszku, płatkach zbożowych i marmoladach. Powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
9. E 122 azorubina – częsty dodatek do napojów, lodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, bardzo niebezpieczna dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
10. E 123 amarant – występuje w płatkach zbożowych, kaszach i kolorowych napojach alkoholowych. Podejrzany o działanie rakotwórcze i mutogenne.
11. E 127 erytrozyna – często obecna w owocach konserwowych zawierających wiśnie czy koktajlach wiśniowych. Powoduje dekoncentracja, trudności w nauce, jest bardzo niebezpieczny u osób chorujących na tarczycę.
12. E 131 błękit patentowy – występuje w barwionych słodyczach i lodach. Niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
13. E 132 indygotyn – częsty składnik przetworzonych produktów oraz słodyczy, herbatników, lodów i wypieków. Powoduje reakcje alergiczne, nadpobudliwość i może powodować raka.
14. E 151 czerń brylantowa – barwnik, który występuje w wyrobach cukierniczych i galaretkach, jest bardzo niebezpieczny dla osób wrażliwych na salicylany.
15. E 173 aluminium – stosowanie w wyrobach cukierniczych do powlekania ozdób ciast i tortów. Może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc. Jest toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
16. E 180 litorlubina – występuje głównie w serach i jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny oraz problemy związane z układem pokarmowym.
17. E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) – częsty składnik soków owocowych, galaretek, napojów, margaryny, konserw rybnych i koncentratów pomidorowych. Ma działanie alergiczne, powoduje wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit.
18. E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – występuje w przetworach rybnych, margarynie, żelatynie spożywczej, warzywach, owocach czy pastach do zębów. Jest podejrzewany o wywoływanie alergii, działanie odurzające oraz wywoływanie skurczów mięśni.
19. E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) – występują w suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach, naturalnych sokach owocowych czy koncentratach. Powodują niedobory witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę układu pokarmowego i mogą wywoływać ataki astmy.
20. E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu – występują w owocach cytrusowych, gdyż są stosowane jako środek przeciw rozwojowi grzybów, impregnowania skórek oraz jako środek insektobójczy. Może wywoływać reakcje alergiczne i zakłócenia czynności skóry.
21. E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu – występują w mięsie, wędlinach oraz rybach. Powodują nowotwory, astmę, stany zapalne, zawroty głowy oraz nadciśnienie.
22. E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas – są często składnikiem wędlin, mięsa i serów. Mogą wywoływać duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, mogą przekształcać się w niebezpieczne azotyny.
23. E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu – przeciwutleniacze, które występują w płatkach ziemniaczanych i gumie do życia, wywołują alergię i wysypki.
24. E 400 kwas alginowy - emulgator dodawany często do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad czy budyniów. Prowadzi do obniżania poziomu składników mineralnych w organizmie, bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
25. E 407 karagen – emulgator będący składnikiem śmietanek pasteryzowanych, dżemów, galaretek, marmolady, mleka w proszku czy mleka zagęszczonego. Prowadzi do chorób układu pokarmowego, zmniejszenia wchłaniania składników mineralnych, może działać przeczyszczająco. Dzieci powinny go unikać!
26. E 450 difosforany – występują w soli, przetworach mięsnych, sosach, owocach kandyzowanych, chipsach, zupach i herbatach w proszku czy cukrze pudrze. Odpowiadają za pogorszenie metabolizmu i problemy z wchłanianiem żelaza, magnezu i wapnia.
27. E461 metyloceluloza – składnik mięs, wędlin i ryb. W nadmiarze wywołuje problemy jelitowe, zaparcia oraz biegunki.
28. E621 glutaminian sodu MSG – wzmacniacz smaku dodawany do koncentratów spożywczych, zup, dań w proszku, sosów w proszku, sosów sojowych, wędlin czy konserw.
Może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
29. E622 glutaminian potasu – występuje w koncentratach spożywczych, zupach, przyprawach, wędlinach, konserwach i dania w proszku. Powoduje otyłość, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności i bezsenność.
30. E631 inozydian sodu – wzmacniacz smaku dodawany do koncentratów spożywczych, zup i dań w proszku, przypraw, sosów w proszku, sosów sojowych, wędliny, konserw czy produktów o obniżonej zawartości soli. Nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową.