BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dodatki do żywności, co warto wiedzieć?

Dodatki do żywności, co warto wiedzieć?
Spożywanie produktów zawierających chemiczne (i nie tylko) dodatki do żywności nie zawsze jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Choć skutków nie widać od razu, możemy nabawić się wielu przykrych dolegliwości, przewlekłych chorób czy nawet nowotworów.

Kupowanie nieprzetworzonego jedzenia i unikanie substancji chemicznych powinno stać się naszym nawykiem. Czytanie etykiet i eliminacja groźnych składników może być na początku dużym wyzwaniem, dlatego przychodzimy z pomocą. Poniżej lista  dodatków do żywności, których powinniśmy unikać lub ograniczać ich spożycie.

Oczywiście nie wszystkie są bezwzględnie złe, nie wszystkie szkodzą, często kluczem jest dawka.

1. E420 Sorbitol - syntetyczna substancja. Produkowana w wyniku chemicznych procesów przetwarzania glukozy. Może być stosowany praktycznie we wszystkich produktach spożywczych. Spożywanie dużych dawek może powodować biegunki, tworzenie się kamieni moczowych i guzów nerek. Dzienna norma to maksymalnie 20 g.

2. E421 Mannitol – syntetyczny słodzik i substancji przeciwwzbrylająca. Stosowana często w diecie osób chorujących na cukrzycę. Odradza się przekraczanie dawki 50 g dziennie, gdyż może powodować biegunki.

3. E951 Aspartan – syntetyczna substancja słodząca i wzmacniająca smak. 200 krotnie słodsza niż cukier. Może zawierać zanieczyszczenia bardzo szkodliwe dla zdrowia.

4. E950 Acesulfam K – syntetyczna substancja słodząca o działaniu 300 krotnie silniejszym niż cukier. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 15 mg na kilogram masy ciała

5. Syrop glukozowo – fruktozowy – jest to czysty roztwór glukozy i fruktozy, otrzymywany ze skrobi kukurydzianej i używany jako substancja słodząca. Występuje przede wszystkim w słodyczach, lodach, sokach, napojach słodkich, puszkowanych produktach oraz przetworach mlecznych. Spożywanie produktów z dużą zawartością fruktozy powoduje nadmierną produkcję tkanki tłuszczowej, potęguje apetyt, może powodować cukrzycę typu II czy choroby układu pokarmowego.

6. E 102 tartrazyna –  barwnik, występuje w produktach z proszku, sztucznych miodach, musztardach, napojach bezalkoholowych i dżemach. Może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.  W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.

7. E 104 żółcień chinolinowa –  barwnik, który występuje w napojach gazowanych, lodach oraz galaretkach. Powoduje problemy skórne, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany jest także o wywoływanie nowotworów wątroby. Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .

8. E 110 żółć pomarańczowa – barwnik występujący głównie w gumach do żucia, produktach w proszku, płatkach zbożowych i marmoladach. Powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

9. E 122 azorubina – częsty dodatek do napojów, lodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, bardzo niebezpieczna dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.

10. E 123 amarant – występuje w płatkach zbożowych, kaszach i kolorowych napojach alkoholowych. Podejrzany o działanie rakotwórcze i mutogenne.

11. E 127 erytrozyna – często obecna w owocach konserwowych zawierających wiśnie czy koktajlach wiśniowych. Powoduje dekoncentracja, trudności w nauce, jest bardzo niebezpieczny u osób chorujących na tarczycę.

12. E 131 błękit patentowy – występuje w barwionych słodyczach i lodach. Niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.

13. E 132 indygotyn – częsty składnik przetworzonych produktów oraz słodyczy, herbatników, lodów i wypieków. Powoduje reakcje alergiczne, nadpobudliwość i może powodować raka.

14. E 151 czerń brylantowa – barwnik, który występuje w wyrobach cukierniczych i galaretkach, jest bardzo niebezpieczny dla osób wrażliwych na salicylany.

15. E 173 aluminium – stosowanie w wyrobach cukierniczych do powlekania ozdób ciast i tortów. Może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc. Jest toksyczny dla układu  krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.

16. E 180 litorlubina – występuje głównie w serach i jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny oraz problemy związane z układem pokarmowym.

17. E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213) – częsty składnik soków owocowych, galaretek, napojów, margaryny, konserw rybnych i koncentratów pomidorowych. Ma działanie alergiczne, powoduje wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit.

18. E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – występuje w przetworach rybnych, margarynie, żelatynie spożywczej, warzywach, owocach czy pastach do zębów. Jest podejrzewany o wywoływanie alergii, działanie odurzające oraz wywoływanie skurczów mięśni.

19. E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) – występują w suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach, naturalnych sokach owocowych czy koncentratach. Powodują niedobory witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę układu pokarmowego i mogą wywoływać ataki astmy.

20. E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu – występują w owocach cytrusowych, gdyż są stosowane jako środek przeciw rozwojowi grzybów, impregnowania skórek oraz jako środek insektobójczy. Może wywoływać reakcje alergiczne i zakłócenia czynności skóry.  

21. E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu – występują w mięsie, wędlinach oraz rybach. Powodują nowotwory, astmę, stany zapalne, zawroty głowy oraz nadciśnienie.

22. E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas – są często składnikiem wędlin, mięsa i serów. Mogą wywoływać duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, mogą przekształcać się w niebezpieczne azotyny.

23. E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu – przeciwutleniacze, które występują w płatkach ziemniaczanych i gumie do życia, wywołują alergię i wysypki.

24. E 400 kwas alginowy  - emulgator dodawany często do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad czy budyniów. Prowadzi do obniżania poziomu składników mineralnych w organizmie, bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

25. E 407 karagen – emulgator będący składnikiem śmietanek pasteryzowanych, dżemów, galaretek, marmolady, mleka w proszku czy mleka zagęszczonego. Prowadzi do chorób układu pokarmowego, zmniejszenia wchłaniania składników mineralnych, może działać przeczyszczająco. Dzieci powinny go unikać!

26. E 450 difosforany – występują w soli, przetworach mięsnych, sosach, owocach kandyzowanych, chipsach, zupach i herbatach w proszku czy cukrze pudrze. Odpowiadają za pogorszenie metabolizmu i problemy z wchłanianiem żelaza, magnezu i wapnia.

27. E461 metyloceluloza – składnik mięs, wędlin i ryb. W nadmiarze wywołuje problemy jelitowe, zaparcia oraz biegunki.

28. E621 glutaminian sodu MSG – wzmacniacz smaku dodawany do koncentratów spożywczych, zup, dań w proszku, sosów w proszku, sosów sojowych, wędlin czy konserw.

Może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.

29. E622 glutaminian potasu – występuje w koncentratach spożywczych, zupach, przyprawach, wędlinach, konserwach i dania w proszku. Powoduje otyłość, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności i bezsenność.

30. E631 inozydian sodu – wzmacniacz smaku dodawany do koncentratów spożywczych, zup i dań w proszku, przypraw, sosów w proszku, sosów sojowych, wędliny, konserw czy produktów o obniżonej zawartości soli. Nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową.

 

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.