Nowotwory wątroby są jednymi z najczęściej spotykanych. W 2018 roku odnotowano około 841 tys. przypadków raka wątroby, przy czym zmarło z tego powodu ponad 780 tys. osób. Jak widać, nie tylko nowotwory wątroby i inne zmiany tego typu pojawiają się stosunkowo często, to jeszcze niosą ze sobą ogromne ryzyko zgonu.
Według naukowców coraz więcej dowodów wskazuje, że picie kawy może chronić przed uszkodzeniem wątroby i zmniejszać ryzyko pojawienia się raka wątroby.
Analiza badań naukowych
Naukowcy dokonali metaanalizy badań. Uwzględniono cztery badania kohortowe i 5 badań kliniczno-kontrolnych, obejmujących 2260 przypadków i 239 146 osób, które posłużyły jako grupa kontrolna.
Wyniki badań
We wszystkich badaniach zaobserwowano odwrotną zależność między spożyciem kawy a ryzykiem raka wątroby, a w 6 badaniach związek ten był istotny statystycznie.
Zwiększenie spożycia kawy o 2 filiżanki dziennie wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka raka wątroby o 43%.
Osoby bez historii chorób wątroby, pijące 2 filiżanki i więcej kawy, były narażone na 31% mniejsze ryzyko raka wątroby, a osoby z chorobami wątroby w wywiadzie były narażone na 44% mniejsze ryzyko.
Podsumowanie
Wyniki metaanalizy badań sugerują, że zwiększone spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko raka wątroby.
Źródła:
Susanna C.Larsson i in. Coffee Consumption and Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis https://doi.org/10.1053/j.gastro.2007.03.044
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.