Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby

Kawa zmniejsza ryzyko raka wątroby
Nowotwory wątroby są jednymi z najczęściej spotykanych. W 2018 roku odnotowano około 841 tys. przypadków raka wątroby, przy czym zmarło z tego powodu ponad 780 tys. osób. Jak widać, nie tylko nowotwory wątroby i inne zmiany tego typu pojawiają się stosunkowo często, to jeszcze niosą ze sobą ogromne ryzyko zgonu.

Według naukowców coraz więcej dowodów wskazuje, że picie kawy może chronić przed uszkodzeniem wątroby i zmniejszać ryzyko pojawienia się raka wątroby.

Analiza badań naukowych

Naukowcy dokonali metaanalizy badań. Uwzględniono cztery badania kohortowe i 5 badań kliniczno-kontrolnych, obejmujących 2260 przypadków i 239 146 osób, które posłużyły jako grupa kontrolna.

Wyniki badań

We wszystkich badaniach zaobserwowano odwrotną zależność między spożyciem kawy a ryzykiem raka wątroby, a w 6 badaniach związek ten był istotny statystycznie.

Zwiększenie spożycia kawy o 2 filiżanki dziennie wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka raka wątroby o 43%.

Osoby bez historii chorób wątroby, pijące 2 filiżanki i więcej kawy, były narażone na 31% mniejsze ryzyko raka wątroby, a osoby z chorobami wątroby w wywiadzie były narażone na 44% mniejsze ryzyko.

Podsumowanie

Wyniki metaanalizy badań sugerują, że zwiększone spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko raka wątroby.

Źródła: Susanna C.Larsson i in. Coffee Consumption and Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis https://doi.org/10.1053/j.gastro.2007.03.044

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie