Pomidory zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem, który odpowiada za ich czerwony kolor. Badania wykazały, że wyższy poziom likopenu we krwi jest związany z niższą śmiertelnością osób z zespołem metabolicznym, grupą czynników ryzyka, które zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy i udaru.
Likopen jest również dobry dla oczu. Jednak to nie jedyny składnik odżywczy w pomidorach, który chroni narząd wzroku. Pomidory zawierają również luteinę i beta-karoten, które wspomagają wzrok i chronią przed chorobami oczu, w tym przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Czy mężczyźni powinni jeść pomidory?
Pomidory są zdrowe i to nie podlega wątpliwości. Szczególną uwagę powinni na nie zwrócić mężczyźni. Rak prostaty to najczęściej diagnozowany rodzaj nowotworu u mężczyzn. Każdego roku w Polsce pojawia się około 15 tysięcy nowych zachorowań, a 4 do 5 tysięcy pacjentów umiera. Liczby te z roku na rok ciągle rosną. Okazuje się jednak, że wcześnie wykryta choroba ma spore szanse na wyleczenie. Ważna jest także profilaktyka, chociażby dlatego, że dość duża grupa mężczyzn prawdopodobnie prędzej czy później doświadcza problemów z prostatą.
Co mają z tym wspólnego pomidory?
W badaniu przeprowadzonym przez Harvard University zauważono, że mężczyźni którzy dodawali co najmniej 10 (lub więcej) produktów na bazie pomidorów do swojej cotygodniowej diety, wykazywali zmniejszone ryzyko raka prostaty aż o 34%. Wszystko za sprawą wcześniej już wspomnianego likopenu.
Liczne badania na ludziach wykazały, że wysokie spożycie likopenu było silnie skorelowane z tworzeniem się mniejszej ilości naczyń krwionośnych w rozwijającym się nowotworze. Tworzenie się nowych naczyń krwionośnych ma kluczowe znaczenie dla odżywiania raka prostaty. Nowotwór z większą liczbą nowych naczyń krwionośnych jest znacznie bardziej inwazyjny, jeśli chodzi o późniejsze przerzuty.
Jakie pomidory są zdrowsze - surowe czy przetworzone?
Pierwsza myśl – surowe, bo naturalne, świeże...
W sezonie rzeczywiście mają one bardzo dużo składników odżywczych. Dużo słońca i odpowiednia temperatura sprzyjają rozrostowi pomidorów. Niestety jesienią czy zimą częściej kupujemy pomidory, które nie są zbyt smaczne. Z pomocą przychodzą nam wówczas np. pomidory z puszki, które powstały z pomidorów zebranych w ich najlepszym okresie. Mają one naprawdę sporo wartości odżywczych. Badania pokazują, że likopen z przetworów pomidorowych jest lepiej wchłaniany przez organizm niż ten pozyskiwany ze świeżych pomidorów. Okazuje się, że jest 2,5 razy bardziej biodostępny.
Na rynku mamy dostępne różne produkty na bazie pomidorów - czy to pomidory w puszce, różnego rodzaju przeciery pomidorowe czy też keczup. Oczywiście nie wszystkie z nich są produktami dobrej jakości. Nadal musimy czytać etykiety i wybierać te, które nie mają zbędnych dodatków, takich jak np. cukier.
Przykładem takiego produktu jest nowość od SFD NUTRITION Keczupos. Jest to keczup dostępny w dwóch smakach: pikantnym i łagodnym. Jego zaletą jest przede wszystkim dobry skład. Nie zawiera dodatku cukru. Substancją słodzącą jest tutaj sukraloza, która jest zdecydowanie zdrowsza niż cukier. Jest to naturalny zamiennik cukru.
Keczupos to także 162 gramy pomidorów w 100 gramach produktu! Jest niskokaloryczny, ponieważ w 100 ml ma zaledwie 36 kcal. Nie można też zapomnieć o przepysznym smaku, który nie ustępuje tradycyjnym keczupom dostępnym w sklepach spożywczych. Dzięki niskiej kaloryczności stanowi świetny dodatek do diety dla każdej osoby dbającej o sylwetkę i również dla panów, jako dodatkowe źródło cennego likopenu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.