Owoce i warzywa są bogatym źródłem wielu różnych bioaktywnych fitoskładników, w tym składników fenolowych, antocyjanów, karotenoidów, witaminy E i witaminy C, które wykazują właściwości przeciwutleniające i dlatego są uważane za niekwestionowany, niezbędny składnik diety.
Badania epidemiologiczne wykazały, że spożywanie owoców i warzyw zmniejsza częstość występowania chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca i choroby układu krążenia. Mango posiada wiele cennych właściwości. Zwykle jego waga waha się od 150 g do około 750 g, sycylijska odmiana osiąga ok. 390 g. Mango jest dość kaloryczne ma 60 kcal na 100 g świeżej masy i jest ważnym źródłem potasu, błonnika i witamin.
W 100 g mango znajdziemy:
- witaminę C 36.4 mg
- witaminę E 1.12 mg
- witaminę A 1082 IU
- niacynę (wit. B3) 669 µg
- kwas pantotenowy (wit. B5) 160 µg
- pirydoksynę (wit. B6) 119 µg
- ryboflawinę (wit. B2) 38 µg
- tiaminę (wit. B1) 28 µg
- kwas foliowy 43 µg
- witaminę K 4.2 µg
- Ponadto:
- potas 168 mg
- fosfor 14 mg
- wapń 11 mg
- magnez 10 mg
- sód 1 mg
- miedź 110 μg
- żelazo 160 μg
- mangan 27 μg
- cynk 90 μg
Mango wykazuje działanie antynowotworowe, ale … na liniach komórkowych, więc na razie nie ma jednoznacznych dowodów w tym zakresie. Ponadto jest silnym antyoksydantem. Być może wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, ale wymaga to większej liczby dobrze kontrolowanych badań przeprowadzanych na ludziach, a nie na zwierzętach.