Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Niedobór witaminy A - objawy, skutki uboczne

Niedobór witaminy A - objawy, skutki uboczne
Witamina A jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Czym objawiają się jej niedobory i jakie mogą być tego skutki?

Co to jest witamina A?

Witamina A jest często uważana za pojedynczy składnik odżywczy, jednak tak naprawdę jest to nazwa grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym retinolu i jego pochodnych, oraz karotenoidów, w tym beta-karotenu. Istnieją dwie główne formy witaminy A, które występują w żywności: retinol i beta-karoten.

Retinol występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał, wątróbka i ryby, podczas gdy beta karoten i karotenoidy występują w produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa i oleje.

Ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, jest przechowywana w organizmie do późniejszego wykorzystania. Większość witaminy A w organizmie jest przechowywana w wątrobie.

Jakie funkcje pełni witamina A?

Witamina A jest ważnym składnikiem odżywczym, który korzystnie wpływa na zdrowie na wiele sposobów.

Jest silnym przeciwutleniaczem

Karotenoidy mają właściwości przeciwutleniające. Dieta bogata w karotenoidy jest związana z niższym ryzykiem wielu chorób, takich jak choroby serca, rak płuc i cukrzyca.

Jest niezbędna dla zdrowia oczu i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej

Jak już wspomniałam, witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu i prawidłowego wzroku. Spożycie odpowiedniej ilości  witaminy A w diecie pomaga chronić przed niektórymi chorobami oczu, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej.

Może chronić przed niektórymi nowotworami

Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające owoce i warzywa bogate w karotenoidy mogą chronić przed niektórymi rodzajami raka.

Jest ważna dla płodności i rozwoju płodu

Witamina A odgrywa ważną rolę w rozwoju plemników i komórek jajowych. Ma to kluczowe znaczenie dla płodności, zdrowia łożyska, rozwoju i utrzymania tkanki płodowej, a także wzrostu płodu.

Wzmacnia układ odpornościowy

Witamina A stymuluje reakcje chroniące Twoje ciało przed chorobami i infekcjami. Niedobór tego składnika odżywczego prowadzi do podwyższonego  poziomu cząsteczek prozapalnych, które zmniejszają odpowiedź i funkcję układu odpornościowego.

Objawy niedoboru witaminy A

Sucha skóra

Witamina A odgrywa ważną rolę w naprawie skóry i pomaga zwalczać stany zapalne. Niedobór tego składnika odżywczego może prowadzić do stanów zapalnych.

Suche oczy i problemy ze wzrokiem

Jedną z pierwszych oznak niedoboru witaminy A jest niezdolność do wytwarzania łez i suchość oczu.

Nocna ślepota

Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A w diecie jest pogorszenie widzenia po zmroku, określane czasem jako kurza ślepota.

Problemy z płodnością

Niedobory witaminy A mogą być jedną z przyczyn problemów z poczęciem potomstwa. Niedobór tej witaminy wiąże się również z częstszymi poronieniami.

Zahamowanie wzrostu u dzieci

Dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy A, mogą doświadczać zahamowania wzrostu. Wynika to z faktu, że witamina A jest niezbędna do prawidłowego rozwoju organizmu ludzkiego.

Częste infekcje gardła

Wykazano, że osoby dorosłe dostarczające odpowiedniej ilości witaminy A wraz z dietą i suplementacją, rzadziej doznają infekcji gardła.

Wolne gojenie się ran

Wynika to z faktu, że witamina A wspomaga tworzenie kolagenu, ważnego składnika zdrowej skóry. Badania sugerują, że zarówno doustna, jak i miejscowa suplementacja witaminą A, może przyspieszyć gojenie się ran.

Trądzik

Wiele badań powiązało niski poziom witaminy A z obecnością trądziku i różnego rodzaj wyprysków.

W jakich produktach znajduje się witamina A?

Istnieje wiele dietetycznych źródeł witaminy A. Witamina A w formie retinolu występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest łatwiej przyswajana i wykorzystywana przez organizm, niż roślinne źródła karotenoidów. Zdolność organizmu do skutecznego przekształcania karotenoidów, takich jak beta-karoten, w aktywną witaminę A zależy od wielu czynników, w tym od genetyki, diety, ogólnego stanu zdrowia i leków.

Pokarmy o najwyższej zawartości retinolu to: żółtka, wątróbka, masło, tran, łosoś, cheddar, makrela, pstrąg.
Pokarmy bogate w karotenoidy, takie jak beta-karoten, to: bataty, dynia, marchew, jarmuż, szpinak, kapusta, czerwona papryka.

Co warto zapamiętać?

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym niezbędnym do funkcjonowania układu odpornościowego, zdrowia oczu, reprodukcji i rozwoju płodu.
Dla osób dorosłych kluczowe znaczenie ma osiągnięcie dziennej dawki wynoszącej 700–900 mcg. Nie należy przekraczać górnej dziennej wartości 3000 mcg.
W przypadku niedoborów witaminy A należy wspomóc się odpowiednią suplementacją.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.