Pestki arbuza uchodzą za tak nieprzyjemne i utrudniające konsumpcję tego owocu, że stworzono nawet arbuzy bezpestkowe, by zmaksymalizować zadowolenie z konsumpcji tego soczystego owocu. W rzeczywistości jednak pestki nie są bezwartościową częścią arbuza. W kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej prażone pestki arbuza używane są często, jako zdrowe przekąski.
Co warto wiedzieć o pestkach arbuza?
1. Niezbędne aminokwasy
Nasiona arbuza zawierają L-tryptofan i kwasy glutaminowe, których organizm nie może sam produkować. Są one niezbędne do syntezy serotoniny, ułatwiają tworzenie kolagenu i tkanek łącznych oraz poprawiają metabolizm i funkcje układu sercowo-naczyniowego.
Arbuz, w tym również jego pestki, zawiera cytrulinę, aminokwas endogenny, czyli taki, który może być wytwarzany przez nasz organizm. Cytrulina działa również, jako przeciwutleniacz i może wpływać na zwiększenie ilości argininy w organizmie. Dzięki temu pestki arbuza mogą być pomocne w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, niedokrwistości i wysokiego poziomu glukozy we krwi.
2. Zdrowe tłuszcze
Zaskakujący jest fakt, że pestki arbuza to dobre źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wywierają pozytywny wpływ na układ krążenia i wpływają na poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych.
3. Witaminy i minerały
Pestki arbuza mogą nawet zastąpić niektóre suplementy z witaminami z grupy B! W pestkach arbuza znajdziemy bowiem całkiem sporo niacyny, kwasu foliowego, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, kwasu pantotenowego. Wymienione składniki odżywcze pomagają utrzymać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, poprawiają funkcjonowanie mózgu oraz wzmacniają układ odpornościowy.
Pestki arbuza są również bogate w magnez, potas, mangan, żelazo, cynk i fosfor.
Jedno z badań wykazało, że żelazo i cynk znajdujące się w nasionach arbuza jest wysoce biodostępne w porównaniu z innymi pokarmami. A 100 g nasion arbuza może dostarczyć 139% zalecanego dziennego zapotrzebowania na magnez - minerał odpowiedzialny za normalne funkcjonowanie serca i utrzymywanie stabilnego ciśnienia krwi, a także prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni.
4. Przeciwutleniacze
Zarówno sam owoc, jak i jego pestki bogate są w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Pomaga on chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. W ten sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu rodzajów raka, w tym raka gruczołu krokowego, piersi, jajników, raka płuc i okrężnicy. Likopen może również poprawiać jakość skóry i pomaga zapobiegać miażdżycy.
5. Białko
Oczywiście ilość białka znajdująca się w pestkach arbuza nie jest tak duża, że powinniśmy traktować je, jako jedno z głównych źródeł białka. Niemniej jednak warto wiedzieć, że około 24 pestki arbuza dostarczają 1 gram białka. W przypadku osób będących na diecie wysokobiałkowej przekąska w postaci pestek arbuza może być dobrym pomysłem. Takie rozwiązania będą również ciekawym rozwiązaniem w przypadku osób niejedzących mięsa.
6. Błonnik
Pestki arbuza zawierają również sporo błonnika, który wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, usprawnia trawienie, sprzyja uczuciu sytości po posiłku, obniża poziom cukru we krwi.
Pestki arbuza można rzuć na surowo, ugotować, upiec, podprażyć na patelni lub zmielić. Przy odrobinie kreatywności możemy zamienić te odżywcze nasiona w smaczną i zdrową przekąskę. Potrzebujesz pomysłów? Znajdziesz je poniżej.