Rosyjska szczepionka na raka — co o niej naprawdę wiadomo?
Nagłówki krzyczą o „100% skuteczności” i „przełomie w onkologii”. Brzmi obiecująco, ale czy rzeczywiście...
Ser to produkt, który wytrącany jest z mleka. Innymi słowy, składa się z tłuszczu oraz białka mlecznego. Dzięki specjalnym bakteriom oraz enzymowi podpuszczki przechodzi fermentację, aby stać się tym, co możemy zobaczyć na półkach sklepowych.
Wszystko zależy od rodzaju sera. Jeden plaster sera twardego, np. goudy, waży średnio 25 gram i dostarcza około 80 kcal. Natomiast ser edamski czy tylżycki mają zupełnie odmienną kaloryczność - odpowiednio zawierają w sobie 104 kcal oraz 63 kcal.
Dobrej jakości ser powinien zawierać cztery składniki: mleko, podpuszczkę, sól oraz bakterie kwasu mlekowego. Czytaj uważnie etykiety, ponieważ bardzo często producenci nazywają swoje produkty serami, a tak naprawdę nie mają one z nim nic wspólnego.
Do większości wyrobów seropodobnych dodaje się tłuszcz roślinny, który zmienia właściwości sera żółtego, a czasem nawet jego smak. Pamiętaj również, że dobrej jakości ser żółty będzie kosztował minimum 20 zł za kilogram.
Jeżeli masz problem z ułożeniem diety z chęcią pomożemy, skorzystaj z naszych planów dietetycznych.
Nagłówki krzyczą o „100% skuteczności” i „przełomie w onkologii”. Brzmi obiecująco, ale czy rzeczywiście...
Nie jest tajemnicą, że długie wieczory w towarzystwie drinków mogą wpływać negatywnie zarówno na zdrowie,...
Od lat słyszymy, że waga to głównie kwestia bilansu – jesz mniej kalorii, chudniesz, jesz więcej, tyjesz....