Koniec z promocjami na niezdrowe jedzenie
Od października 2025 roku Anglia wprowadza zakaz popularnych promocji typu „kup jedno, drugie gratis”...
Za produkcję miodu pszczelego odpowiedzialne są pszczoły, które transformują pyłki kwiatów oraz wydzieliny z drzew w miód. Do tego nie potrzebują żadnych dodatkowych składników, wystarczy to, co dała im natura - gruczoły ślinowe.
W miodzie znajduje się dużo substancji aktywnych: pierwsze z brzegu to lizozym oraz inhibina. Działają przede wszystkim antybakteryjnie. Jednak to nie wszystko. Miód to także wiele mikroelementów i składników odżywczych. Możesz w nim znaleźć fosfor, żelazo czy mangan, kwas foliowy oraz biotynę. Dodatkowo jest również wzbogacony o szereg witamin: B1, B12 czy C.
Niestety miód również składa się z mieszanki różnych cukrów. Konkretnie chodzi o fruktozę, glukozę i maltozę. Mimo wszystko jest to składnik odżywczy, który ma dużą kaloryczność. Nie powinnaś pić nałogowo herbaty słodzonej miodem, jeśli myślisz o diecie odchudzającej. Zamiana cukru na miód to bardzo dobra decyzja, ale nie jest ona trafna, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy.
Od października 2025 roku Anglia wprowadza zakaz popularnych promocji typu „kup jedno, drugie gratis”...
Każdy z nas marzy o tym, by cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem przez długie lata. Na naszą odporność...
Jesień to czas, kiedy nasze ciało potrzebuje szczególnego wsparcia. Zmieniająca się pogoda, krótsze dni,...