Gdzie można oddać nadmiar jedzenia?
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
Za produkcję miodu pszczelego odpowiedzialne są pszczoły, które transformują pyłki kwiatów oraz wydzieliny z drzew w miód. Do tego nie potrzebują żadnych dodatkowych składników, wystarczy to, co dała im natura - gruczoły ślinowe.
W miodzie znajduje się dużo substancji aktywnych: pierwsze z brzegu to lizozym oraz inhibina. Działają przede wszystkim antybakteryjnie. Jednak to nie wszystko. Miód to także wiele mikroelementów i składników odżywczych. Możesz w nim znaleźć fosfor, żelazo czy mangan, kwas foliowy oraz biotynę. Dodatkowo jest również wzbogacony o szereg witamin: B1, B12 czy C.
Niestety miód również składa się z mieszanki różnych cukrów. Konkretnie chodzi o fruktozę, glukozę i maltozę. Mimo wszystko jest to składnik odżywczy, który ma dużą kaloryczność. Nie powinnaś pić nałogowo herbaty słodzonej miodem, jeśli myślisz o diecie odchudzającej. Zamiana cukru na miód to bardzo dobra decyzja, ale nie jest ona trafna, kiedy chcesz zgubić zbędne kilogramy.
Marnowanie żywności to globalny problem o poważnych konsekwencjach społecznych, ekonomicznych i środowiskowych....
W ostatnich latach świat doświadczył serii wydarzeń, które uwypukliły znaczenie przygotowania się na...
Banki żywności to organizacje non-profit, które zbierają, przechowują i dystrybuują żywność dla osób...