Zielona herbata, a wirus grypy. Ciekawa zależność

Jeśli należysz do smakoszy tego dalekowschodniego specjału, to możesz mieć teraz jeszcze jeden powód do samozadowolenia! Jeżeli natomiast nie przepadasz za zieloną herbatą lub uważasz ją za przereklamowaną, to może warto zmienić swoje podejście. Grupa koreańskich naukowców (Song i wsp.) z Katedry Biotechnologii Uniwersytetu Yonsei odkryła, że bioaktywne polifenole zawarte w zielonej herbacie w odpowiednim stężeniu wykazują zdolność do hamowania replikacji wirusa grypy, czyli – blokuję jego namnażanie.

Badania przeprowadzone były na hodowlach komórkowych.

Matsumoto i wsp. postanowili ocenić wpływ spożywania zielonej herbaty na ryzyko zakażenia grypą w praktyce, przeprowadzając eksperyment na dwustu pracownikach służby zdrowia. Połowie personelu medycznego podawano przez okres pięciu miesięcy suplement zawierający ekstrakt z zielonej herbaty (378 mg / dobę) i teaninę (210 mg / dobę), drugiej połowie – placebo. Badanie było przeprowadzone z randomizacją, metodą podwójnej ślepej próby. Oznacza to że osoby biorące udział w badaniu zostały do poszczególnych grup przydzielone przypadkowo i ani one, ani osoby podające „kapsułki”, nie wiedziały czy dostają suplement czy placebo.

Okazało się, że przyjmowanie ekstraktów z zielonej herbaty i teaniny zdecydowanie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Na podstawie objawów klinicznych zaobserwowano tylko cztery przypadki grypy w grupie otrzymującej suplement, natomiast w grupie placebo aż trzynaście (czyli ponad trzy razy więcej). Po przeprowadzenia badań laboratoryjnych okazało się, że w grupie zielonej herbaty był tylko jeden potwierdzony przypadek grypy, a w grupie placebo – pięć.

Jak więc widać na podstawie powyżej przedstawionych informacji, bioaktywne składniki zielonej herbaty działają antygrypowo nie tylko w probówce. Boisz się infekcji – pij zieloną herbatę, a jeśli z jakiś powodów nie przypadł Ci do gustu jej smak czy forma podania – wspomóż się suplementem.

Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. Song JM, Lee KH, Seong BL.

Effects of green tea catechins and theanine on preventing influenza infection among healthcare workers: a randomized controlled trial.Matsumoto K, Yamada H, Takuma N, Niino H, Sagesaka YM.