Aromatyczna pierś z kurczaka z dipem szpinakowym i makaronem z cukinii

Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.

 

 

 

Składniki podstawowe:

  • mięso z piersi kurczaka 110g
  • cukinia 120g
  • oliwa z oliwek 14ml
  • szpinak mrożony 80g
  • serek twarogowy ziarnisty 40g

Składniki dodatkowe:

  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • czosnek

Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby przypominało makaron spaghetti).

Tak przygotowaną cukinię włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę. Przed podaniem  zmieszać z  oliwą z oliwek.

Szpinak rozmrozić, a następnie podgrzewać do całkowitego odparowania wody.

Przestudzić kilkanaście minut. Zmiksować z twarogiem i czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Mięso ułożyć na talerzu na cukinii i polać dipem szpinakowym.

Wartości odżywcze (całość)

Kcal. 300

Białko 32g

Tłuszcze 17g

Węglowodany 3g